شاخص‌های جدید در راهند

دنیای اقتصاد- در بازار هفته گذشته معامله گران در اکثر نمادهای تحت تاثیر بازارهای جهانی شاهد به کف رسیدن قیمت‌ها بودند که این امر در کنار انتشار خبرهای مثبتی نظیر صدور مجوز صادرات سیمان، تاثیر مناسبی را بر بازار سهام داشت. اما به دلیل کمبود نقدینگی در میان معامله‌گران عمده حقوقی و معامله گران حقیقی،حرکتی مناسب در بازار رقم نخورد و نمادها به ویژه نمادهای سیمانی با حرکت قیمتی خاصی مواجه نشدند. جنب پل حافظ

بازار بی پول

گروه بورس-همایون دارابی: بازار داد وستد سهام در شرایطی با رسیدن قیمتها به کف خود و انتشار خبرهای مثبت در هفته گذشته مواجه شد که به دلیل کمبود نقدینگی، معامله گران نتوانستند چرخش شرایط بازار را تجربه کنند.

در بازار هفته گذشته معامله گران در اکثر نمادهای تحت تاثیر بازارهای جهانی شاهد به کف رسیدن قیمتها بودند که این امر در کنار انتشار خبرهای مثبتی نظیر صدور مجوز صادرات سیمان، تاثیر مناسبی را بر بازار سهام داشت. اما به دلیل کمبود نقدینگی در میان معامله گران عمده حقوقی و معامله گران حقیقی،حرکتی مناسب در بازار رقم نخورد و نمادها به ویژه نمادهای سیمانی با حرکت قیمتی خاصی مواجه نشدند. در بازار سهام معامله گران عمده حقوقی عموما در گیر پرداخت اقساط خریدهای صورت داده در مورد عرضه های شرکتهای اصل ۴۴ هستند که همین امر به همراه عدم یا تاخیر پرداخت به موقع سود نقدی توسط شرکتهای سرمایه پذیر سبب شده است معاملات بازار سرمایه از رونق کافی بی بهره باشد و حجم معاملات همچنان در حد محدودی باقی بماند.از سویی با توجه به زیان سنگین حاصل شده برای معامله گران حقیقی در سه ماه گذشته، تمایل اندکی برای تزریق نقدینگی جدید در بازار سهام وجود دارد و انتشار آمار فروشهای میلیاردی اوراق مشارکت و عرضه های سنگین گواهی های سپرده ۱۹درصدی نشان دهنده تامل معامله گران است. در حال حاضر با توجه به تثبیت نرخ بدون ریسک در حد ۱۹درصد (با توجه به پرداخت روز شمار در حد ۲۵درصد) و از سوی رسیدن تورم به نرخ ۲۵.۵درصد بازار سرمایه همچنان در معرض اصلاح قیمتی قرار خواهد گرفت، امری که کمبود نقدینگی بازار می تواند در میزان رقم خوردن این اصلاح موثر باشد. در همین حال بحث شرایط بازار پول سبب شده است در بازار سرمایه نیز حرکتهایی برای هماهنگی و کسب برتری نسبت به این بازار در حال انجام است که در این میان آغاز پذیره نویسی صندوق سرمایه گذاری مشترک تامین سرمایه نوین با تضمین نرخ ۱۹درصد و طرح ویژه سرمایه گذاری ایران خودرو با پیش بینی بیش از ۲۲درصد سود سرمایه گذاری و اوراق مشارکت رایان سایپا نمونه هایی از این حرکت است.

در بازار سرمایه معامله گران همچنین با تحولاتی موثر بر روند معاملات مواجه هستند. در مسایل سیاسی آغاز به کار دولت جدید در آمریکا مساله ای قابل ملاحظه است که البته با موضع گیری‌های کلینتون وزیر خارجه جدید آمریکا نمی توان انتظار تاثیرات گسترده ای را از آن داشت. موضع گیری کلینتون در مورد کشورمان از جمله بیان این جمله همیشگی بوش مبنی بر اینکه همه گزینه ها روی میز قرار دارد، شرایط فوق العاده‌ای را نمی‌تواند از تغییر دولت در کاخ سفید وعده دهد. در همین حال بحران غزه و حضور دکتر احمدی نژاد رییس جمهوری در اجلاس اضطراری سران عرب و همچنین احتمال گسترش بحران در سطح منطقه می تواند بازار سرمایه را با تاثیراتی مواجه کند هر چند که به دلیل افت حجم معاملات و کاهش شمار مشارکت کنندگان در بازار از تاثیرات مسایل کلان به ویژه سیاسی بر بازار کاسته شده است و تحولات باید برای ایجاد تغییر در بازار بسیار قوی باشند.

در بازار سرمایه در مسایل اقتصادی رد طرح تحول اقتصادی در سه کمیسیون فرعی هر چند موجب تعجب هیچ کارشناسی نشده است، اما سبب کاهش نگرانی از مساله طرح تحول اقتصادی خواهد شد. به نظر نمی رسد این طرح بتواند در سال جاری با موفقیت از صحن مجلس خارج شود و برداشت اولیه کارشناسان مبنی بر اینکه اجرای این طرح به بعد از انتخابات ریاست جمهوری موکول خواهد شد، می‌تواند تقویت شود. از سویی اصرار مجلس به ارایه سریع تر لایحه بودجه و همچنین بحث کسری قابل ملاحظه بودجه سال آینده دولت سبب خواهد شد، تا تغییری در نرخ حاملهای انرژی در سال آینده مورد انتظار باشد که در این میان تغییر نرخ بنزین محتمل تر می نماید. این تغییرات که در سال های گذشته به ویژه در دوره تعدیل اقتصادی تجربه شده است، موجب خواهد شد تا اقتصاد با تورم مواجه شود که البته فشار عمده آن احتمالا به سوی صنعت نخواهد بود.در همین حال ابلاغ سیاست های برنامه پنجم توسعه توسط مقام معظم رهبری شرایط روشن تری را در نحوه برنامه ریزی اقتصادی دولت در سال های آینده به ویژه در مورد نحوه تخصیص درآمدهای نفتی کشور پدید می آورد.انتظار می رود سیاستهای ابلاغ شده توسط معظم‌له، انضباط بیشتری را در جریان سال های برنامه پنجم اقتصادی کشور دولت برقرار سازد.

در کنار مسایل اقتصادی داخلی در حوزه بین‌الملل، بازارهای جهانی با تداوم روند ضعیف مواجه است. بهای نفت بار دیگر با کاهش قیمت مواجه شده و به ۳۵دلار بالغ شده است که در میانه زمستان و بحران غزه و تجربه نرخهای تابستان، انتظار کاهش بیشتری را ایجاد کرده است.در بازار فلزات بهای فلزات پایه ای با ثبات نسبی مواجه است هر چند که روند انباشت فلزات در انبارهای بورس فلزات لندن ادامه دارد. که در این میان موجودی دو فلز مس و آلومینیوم همچنان شتاب بیشتری در افزایش دارند. بهای فلزات رنگی شامل مس، آلومینیوم، روی و سرب به ترتیب در حد ۳هزار و ۲۸۰دلار،یک هزار و ۴۳۰دلار،یک هزار و۲۲۵دلار و یک هزار و ۱۳۰دلار در هرتن رقم خورده است. بهای محصولات پتروشیمی نیز در مورد متانول نرخهای اولیه حکایت از رشد قیمت دارد که هر چند در مورد آن باید با احتیاط برخورد کرد اما بهای اعلام شده توسط متانکس برای آسیا و پاسفیک ۲۰۰دلار در هر تن است. از سویی برخی مراکز خبری از جمله (Chemical explorer) حکایت از نرخهای بالاتری دارد. بهای «پی وی سی» در «گرید یک هزار اس» نیز در حد ۹۵۰دلار در بازار چین گزارش شده است.بهای بیلت فولادی نیز در حد ۳۲۵دلار در هرتن در بورس فلزات لندن رقم خورده است.

در بازار چه خبر بود؟

در گروه معدنی معاملات نماد چادرملو در شرایطی متعادل دنبال شد که نماد گل گهر به رغم افت شدید قیمت در چند هفته اخیر همچنان با صف فروش همراه بود. این صف فروش در شرایطی رخ داده است که اطلاعات اولیه این شرکتها حکایت از شرایط متعادل آنها در مقایسه با قیمت کنونی این سهام دارد. بر اساس برخی اطلاعات دریافتی متوسط فروش محصولات چادرملو در آذر ماه بالغ بر ۳۹هزار و ۶۶۰تومان در هر تن و گل گهر ۴۱هزار و ۱۳۹تومان بوده است. این در شرایطی است که از ابتدای سال جاری چادرملو ۵/۶میلیون تن محصول با نرخ متوسط ۴۳هزار و ۸۵۰تومان و گل گهر ۳میلیون تن محصول با متوسط ۴۱هزار و ۷۵۰تن در داخل و یک میلیون و ۵۷۰هزار تن محصول صادراتی با نرخ متوسط ۱۰۶هزار تومان به فروش رسانده است. در این شرایط با توجه به افت بیش از ۵۰درصدی نرخ این سهام، شرایط می تواند به تعادل این نمادها منجر شود، چرا که نرخهای کنونی فروش از کمترین نرخهای گزارش شده نیز کمتر است. چادرملو ابتدای بهمن ماه شاهد برگزاری مجمع برای افزایش سرمایه ۲۵درصدی خواهد بود، هر چند این افزایش سرمایه تاکنون مجوز بورس را دریافت نکرده است.

در گروه معدنی روز چهارشنبه یک بلوک ۵/۳میلیون سهمی باما در بازار معامله شد. باما با خبرهایی در مورد احتمال تغییر در ترکیب سهامداری شرکت مواجه است.

در گروه معدنی اما مهمترین خبر مساله اعلام واگذاری معدن انگوران بود. پس از مدتها انتشار شایعات درمورد این واگذاری، معامله گران شاهد انتشار خبرهایی در مورد انجام مزایده واگذاری این معدن تا پایان سال جاری هستند. این واگذاری نخستین واگذاری معدن در قالب اصل ۴۴ خواهد بود. با توجه به شرایط دشوار صنعت روی، سمیعی نژاد معاون معدنی وزیر صنایع از تشکیل ستاد رفع مشکلات صنعت توسط وزیر صنایع خبر داده است. تمدید مهلت بدهی کارخانه های سرب و روی و کاهش ۵۰درصدی بهای خاک مصرفی شرکتهای تولید‌کننده از جمله تصمیمات کمک کننده به این صنایع است. از سویی خبرها و شایعات منتشر شده در مورد وضعیت شرکتهای تولید کنننده سرب و روی نشاندهنده مشکلات گسترده این صنایع است. پس از توقف خط تولید شرکت فرآوری مواد معدنی،گفته می‌شود ملی سرب و روی نیز شرایط مشابهی را تجربه می کند.

در گروه بانکی گزارشهای ۹ماهه بانک کارآفرین و گزارش مالی و اعتباری سینا پس از افزایش سرمایه، شرایط مناسبی را در این گروه حکایت می کند. انتظار می رود بازار به این گزارشها واکنش نشان دهد.

در مجموع بازار روز چهارشنبه بازار مناسبی بود که البته انتظار برای رشد شاخص محقق نشد. انتظار می رود بازار در صورت تزریق نقدینگی بتواند شرایط بهتری را در هفته جاری صورت دهد.