شروین شهریاری
پرسش بدون ذکر نام: وضعیت شرکت سرمایه‌گذاری صنعت‌ومعدن را با توجه به رشد سهام سیمان چگونه ارزیابی می‌کنید؟

در مورد شرکت‌های سرمایه‌گذاری، شاخص مورد توجه تحلیلگران بنیادی برای ارزیابی سهام، خالص ارزش دارایی‌ها (NAV) است. محاسبات مربوط به خالص ارزش دارایی‌های «وصنعت» در جدول زیر نمایش داده شده است:

در مورد محاسبه جدول فوق باید توجه داشت که ارزش بازار سرمایه‌گذاری‌های خارج بورسی معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده است. این رویه با توجه به‌ترکیب سرمایه‌گذاری‌های بلند مدت و ذخیره کاهش ارزش اخذ شده برای برخی از این سرمایه‌گذاری‌ها معقول به نظر می‌رسد.
همچنین کاهش ارزش ۱۶‌میلیارد تومانی لحاظ شده در محاسبه فوق مربوط به سرمایه‌گذاری بلندمدت «وصنعت» در دو شرکت آتیه دماوند و لیزینگ صنعت‌ومعدن است. شرکت، کاهش مزبور را دائمی تلقی ننموده و متناسب با آن ذخیره در حساب‌ها منظور نکرده است. این مساله در گزارش اخیر مورد توجه حسابرس نیز بوده است. البته در مجمع سالانه اخیر، مدیریت شرکت خبر مذاکره با بانک صنعت‌ومعدن را به منظور بازگشت سرمایه‌گذاری‌های مزبور به بانک مطرح کردند. در همین راستا ابراز امیدواری شد تا درصورتی که این سهام به بهای تمام شده به بانک بازگردانده شود، این اقدام منجر به بازگشت ذخایر ۴/۱۶‌میلیارد تومانی اخذ شده به حساب‌ها گردد. در غیر این صورت، تلاش مدیریت بر این است تا بازگشت سهام این دو شرکت سرمایه‌پذیر به نحوی انجام شود که با توجه به میزان ذخایر کنونی، زیان بیشتری برای شرکت حاصل نشود. در خصوص میزان تاثیر رشد سهام سیمان بر «وصنعت»؛ باید توجه داشت که از مجموع سرمایه‌گذاری‌های ۵/۳۱۳‌میلیارد تومانی شرکت، ۸/۱۱۳‌میلیارد تومان (بیش از ۳۶درصد) به طور مستقیم به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌های سیمانی اختصاص دارد. به این‌ترتیب می‌توان گفت آینده سهام سیمان نقش موثری در وضعیت شرکت سرمایه‌گذاری صنعت‌ومعدن ایفا خواهد کرد. مطابق صورت‌های مالی حسابرسی شده اخیر (منتهی به ۳۱ شهریور ۸۷) حدود ۶/۲۵‌میلیارد تومان (۱۷۱ ریال به ازای هر سهم) ذخیره کاهش ارزش سرمایه‌گذاری‌های بورسی در حساب‌ها منظور شده است. بدین‌ترتیب در صورت رشد معنادار قیمت سهام سیمان با توجه به سهم قابل توجه این صنعت در پرتفولیوی شرکت این انتظار وجود دارد که بخشی از این ذخیره‌های کوتاه‌مدت قابل‌بازگشت بوده و به عنوان درآمد شناسایی شود. در این میان تغییرات قیمت سهام شرکت‌های سیمان مازندران، فارس و خوزستان و سپاهان به عنوان عمده‌ترین سرمایه‌گذاری‌های بورسی نقش مهمی در تحقق مساله مورد اشاره دارد. گفتنی است در مجمع اخیر، مدیران «وصنعت» از استراتژی شرکت مبنی‌بر خروج تدریجی از صنعت سیمان در موقعیت مقتضی و حرکت به سمت سرمایه‌گذاری‌های پر بازده و کوتاه‌مدت خبر دادند. در همین راستا می‌توان به اقدامات «وصنعت» جهت تولید انبوه ساختمان به روش صنعتی با مشارکت طرف ایتالیایی و همچنین طرح تولید الکترود گرافیتی (که در صنایع فولاد با تقاضای مناسبی مواجه است) اشاره کرد. بر مبنای پیش‌بینی مدیریت، طرح‌های مزبور از زمان آغاز سرمایه‌گذاری، در بازه زمانی کمتر از یک سال به بهره‌برداری می‌رسند. شایان ذکر است شرکت در مجمع اخیر خود ۵ تومان سود نقدی به ازای هر سهم بین سهامداران تقسیم کرد.
Shahriary_sh@yahoo.com