شروین شهریاری
درخواست از طریق تلفن: لطفا تحلیلی از وضعیت سودآوری شرکت توسعه معادن روی ارائه دهید.

توسعه معادن روی اخیرا پس از اجرای افزایش سرمایه، گزارش تعدیل منفی پیش‌بینی درآمد هر سهم را از ۲۶۵ به ۱۱۰ ریال به بازار اعلام کرده است. پیش‌بینی درآمد تلفیقی نیز از ۱۰۵ ریال سود به ۶۵ ریال زیان تعدیل شده که حکایت از وضعیت نامناسب فعالیت و سودآوری شرکت‌های گروه دارد. در صورت تحقق این پیش‌بینی‌ها، در مجمع آتی احتمالا ده درصد سود شرکت اصلی ( ۱۱ ریال ) بین سهامداران قابل توزیع خواهد بود. البته یک بررسی اولیه نشان می‌دهد که تحقق پیش‌بینی سود ۱۱۰ ریالی برای شرکت اصلی در سال جاری بعید خواهد بود که در ادامه دلایل آن ارائه شده است:
شرکت توسعه معادن روی دارای ماهیت فعالیت سرمایه‌گذاری است بنابراین، درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری و سود فروش سرمایه‌گذاری سرفصل‌های اصلی درآمد شرکت را تشکیل می‌دهند. در جدول زیر آمار پیش‌بینی سود نقدی شرکت‌های زیر مجموعه «کروی» مطابق آخرین گزارش ارائه شده است:‌

مطالعه روند فعالیت شرکت‌های ملی سرب و روی و فرآوری مواد معدنی نشان می‌دهد که انتظار تغییر شرایط در فعالیت این دو شرکت با توجه به روند قیمت‌های جهانی و وضعیت معدن انگوران وجود نداشته و تداوم زیان‌دهی محتمل است. در مورد وضعیت کالسیمین نیز باید توجه داشت که گروه در سال جاری قصد دارد حدود 50 هزار تن شمش روی را تولید کند که این محصول عمده‌ترین بخش بودجه فروش را تشکیل می‌دهد. این در حالی است که فعالیت شرکت تولید روی بندر عباس (با ظرفیت 11400 تن تولید شمش روی) از نیمه دوم سال 86 به دلیل برخی مشکلات از قبیل عدم تامین ماده معدنی تا اوایل سال جاری متوقف بوده است. همچنین خط تولید کارخانه قشم به علت زلزله شدید اخیرا متوقف و خسارت قابل توجهی را متحمل شده است و احتمالا نخواهد توانست بودجه تولید در سال جاری را محقق نماید. از سوی دیگر نرخ متوسط فروش شمش روی و سرب در آخرین پیش‌بینی بودجه سال جاری به ترتیب 1400 و 1500 دلار در نظر گرفته شده است. بدیهی است تداوم نرخ حدود 1000 دلاری کنونی در بازار جهانی این دو محصول، باعث کاهش درآمد فروش و تعدیل منفی در ارقام بودجه اخیر خواهد شد.
با این توضیحات، پیش‌بینی درآمد ۶/۵ میلیارد تومانی حاصل از سرمایه‌گذاری در کالسیمین به احتمال زیاد قابل تحقق نخواهد بود. در مورد ملی مس نیز پیش‌بینی تقسیم سود ۱۲۰۰ ریالی با توجه به امکان تعدیل منفی پیش رو احتمالا کاهش خواهد یافت. بنابراین در نهایت پیش‌بینی می‌شود که درآمد حاصل از سرمایه‌گذاری‌های «کروی» در سال ۸۷ با کاهش نسبت به آخرین پیش‌بینی مواجه شود که این مساله منجر به تعدیل مجدد EPS «کروی» (در صورت تحقق سایر سرفصل‌های درآمد و هزینه) خواهد شد.
در بخش تلفیقی، توسعه معادن روی در صورت حفظ شرایط فعلی در سال آینده به دو دلیل با تداوم زیان دهی مواجه خواهد بود: اول کاهش حجم تولید و قیمت فروش محصولات کلیه شرکت‌های زیر مجموعه که درآمد حاصل از فروش را در صورت سود و زیان تلفیقی کاهش خواهد داد. دوم رشد هزینه‌های تولید که بهای تمام شده مجموعه را افزایش داده است. علت مورد اخیر به طور عمده کاهش عیار خاک مصرفی (ماده اولیه) به کمتر از 15درصد است که راندمان و بهره‌وری کارخانه‌ها را به نحو قابل‌ملاحظه‌ای کاهش داده است‌. بدین ترتیب کارخانجات گروه ، برای دسترسی به ظرفیت کمتری از تولید، هزینه بیشتری را متحمل می‌شوند. با توجه به این توضیحات، تداوم زیاندهی شرکت‌های زیر مجموعه ( به ویژه فرآوری و ملی سرب و روی) و کاهش سودآوری کالسیمین، آثار نامطلوب خود را در صورت‌های مالی تلفیقی در سال 88 نمایان خواهد کرد. باید توجه داشت که حتی افزایش محدود قیمت‌های جهانی هم مساعدت چندانی برای بهبود وضعیت نخواهد کرد. شواهد بنیادی نشان می‌دهد که شرکت‌های این گروه ضربه عمده را از تغییر ترکیب مواد اولیه و استفاده از خاک کم عیار دریافت کرده اند که به نظر نمی‌رسد در سال آینده در این شرایط تغییر اساسی ایجاد شود. البته سهمیه‌بندی خاک و خارج شدن انگوران از کنترل گروه توسعه معادن روی نیز از سایر عوامل موثر در این زمینه بوده اند. گفتنی است باطله برداری جبهه پرعیار انگوران (محدوده شمال‌غرب معدن) نیز احتمالا حداقل تا اواخر سال آینده به طول خواهد انجامید و تنها پس از آن تحویل خاک پر عیار به کارخانجات گروه ممکن خواهد بود. بدین ترتیب می‌توان گفت تداوم نرخ‌های کنونی سرب و روی و نیز وضعیت فعلی تهیه مواد اولیه از معدن انگوران منجر به زیان دهی اکثر شرکت‌های زیر مجموعه می‌شود و هر گونه بهبود در این شرایط ،منوط به افزایش معنادار قیمت‌های جهانی در کنار واگذاری معدن انگوران به گروه توسعه و تسریع در باطله برداری از آن به منظور دسترسی به منابع پرعیار خواهد بود.
پرسش بدون ذکر نام از طریق پست الکترونیک:‌ چرا سهام کیمیدارو با وجود صف فروش و عدم معامله شامل گره معاملاتی نشده است؟
پاسخ:‌ نماد «دکیمی» چندی است در کف محدوده نوسان (سه‌ درصد منفی) دارای صف فروش است و میزان داد و ستد سهم در ده روز معاملاتی اخیر(از تاریخ 20 آذر ماه) بر اساس اطلاعات سایت بورس برابر 7836 سهم بوده است. بدین ترتیب حجم معاملات کمتر از نصف حجم مبنای 96 هزار سهمی این شرکت بوده است. حجم صف فروش این نماد نیز در پایان هفته گذشته بیش از دو برابر حجم مبنای شرکت بوده است. بنابراین «دکیمی» کلیه شرایط تعریف شده در آیین‌نامه به منظور شمول در تعریف گره و حذف حجم مبنا را دارا بوده و مشخص نیست، چرا مدیریت بازار، کیمیدارو را در لیست شرکت‌‌‌‌های مشمول گره قرار نداده است.
Shahriary_sh@yahoo.com