شروین شهریاری
درخواست بدون ذکر نام: لطفا تحلیلی از وضعیت شرکت سرمایه‌گذاری رنا ارائه دهید. پاسخ: سرمایه‌گذاری رنا تنها هلدینگ تخصصی صنایع خودرو در بورس تهران است که...

حدود 64درصد از سرمایه‌گذاری‌های بورسی خود را در گروه خودرو (وسایل نقلیه موتوری) متمرکز کرده است. بر اساس آخرین اطلاعات حسابرسی شده (در تاریخ 31 شهریور 87) بزرگترین بخش سبد سرمایه گذاری‌های شرکت به سهام سایپا اختصاص دارد به طوری که 158 میلیارد تومان از مجموع ارزش بازار 288 میلیارد تومانی سرمایه‌گذاری‌های بورسی در «خساپا» متمرکز شده است. بدین ترتیب «ورنا» به ازای هر سهم خود نزدیک به 100 تومان سهام سایپا (به ارزش روز) در اختیار دارد که قیمت تمام شده این سهم در پرتفولیوی رنا حدود 76 تومان است. حال برای ارزش‌گذاری سهام شرکت از روش برآورد NAV استفاده می‌کنیم. محاسبات مربوطه در جدول زیر نمایش داده شده است:

در خصوص ارقام جدول فوق باید به چند نکته توجه داشت:
۱ - محاسبات در زمینه ارزش بازار سرمایه‌گذاری‌ها بر اساس اطلاعات صورت‌های مالی در تاریخ ۳۱ شهریور ماه انجام شده است. در خصوص سرمایه‌گذاری‌های خارج بورسی، ارزش بازار آنها معادل بهای تمام شده در نظر گرفته شده که با توجه به ترکیب و سهم کوچک این سرمایه‌گذاری‌ها نسبت به سبد بورسی برآوردی معقول به نظر می‌رسد. همچنین رقم حقوق صاحبان سهام در جدول فوق با کسر تقسیم سود ۳۳۵ ریالی در مجمع اخیر لحاظ شده است.
2 - با توجه به محاسبه ارائه شده مشخص می‌شود که P/E NAV سهام شرکت در محدوده 55/0 قرار دارد. تفسیر این رقم بیان می‌کند که قیمت روز «ورنا» حدود 45 درصد کمتر از ارزش ذاتی در حال معامله است. از سوی دیگر مقایسه آخرین پیش‌بینی شرکت در رابطه با سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌های بورسی (1/79 میلیارد تومان) با ارزش بازار این سرمایه‌گذاری‌ها (5/288 میلیارد تومان) نشان می‌دهد که متوسط P/E سبد سرمایه‌گذاری‌های بورسی «ورنا» در محدوده 65/3 قرار دارد که این رقم در بین شرکت‌های سرمایه‌گذاری بورس تهران بی‌نظیر است. تفسیر این نسبت حکایت از ریسک پایین سرمایه‌گذاری‌های شرکت دارد.
۳ - شرکت پیش بینی درآمد هر سهم خود برای سال مالی منتهی به ۳۱ شهریور ۸۸ را ۴۵۰ ریال به ازای هر سهم اعلام کرده که حدود ۹۷ درصد از کل درآمد‌های رنا در این سال مالی از محل سود حاصل از سرمایه‌گذاری‌ها (عملیاتی) تامین خواهد شد.
4 - بر اساس اخبار مجمع اخیر، سرمایه‌گذاری رنا یک افزایش سرمایه 5/37درصدی تا سقف 2200 میلیارد ریال را از محل سود انباشته در دستور کار دارد که مراحل نهایی اخذ مجوز از سازمان بورس انجام شده و این افزایش سرمایه احتمالا تا قبل از پایان سال جاری اعمال خواهد شد.
۵ - با توجه به استراتژیک بودن حفظ سهام خودرویی در سبد سرمایه‌گذاری رنا، آینده این صنعت نقش مهمی در ترسیم وضعیت آتی «ورنا» خواهد داشت. در حال حاضر افت شدید قیمت مواد اولیه فرصت مناسبی را جهت افزایش سودآوری شرکت‌های خودرو ساز در سال آینده فراهم آورده است. البته این پیش بینی در صورت عدم کاهش قیمت فروش کارخانه‌های خودروسازان و ثبات وضعیت کنونی نرخ مواد خام قابل تحقق خواهد بود. به‌رغم وجود این افق امیدوارکننده، مسائلی نظیر اشباع نسبی بازار و احتمال کاهش تعرفه واردات از جمله مواردی است که باید به عنوان ریسک‌های سیستماتیک صنعت خودرو مد نظر سرمایه‌گذاران قرار گیرد.
shahriary_sh@yahoo.com