حمایت گسترده از مرد 5/1میلیارد دلاری بورس تهران

گروه بورس- پس از آنکه دنیای‌اقتصاد در شنبه هفته گذشته طی گزارشی مفصل مشکلات خریدار بلوک ۵/۳۰درصدی فولاد خوزستان را مطرح کرد، دامنه مشکلات مرد ۵/۱میلیارد دلاری که بزرگترین معامله تاریخ بورس را رقم زده بود، وسیع‌تر شد، تا جایی که نمایندگان مجلس، اعضای هیات عالی واگذاری،‌ سازمان بورس، اتاق بازرگانی و ایمیدرو طی اطلاعیه‌ها و اظهارنظرهایی جداگانه برای حل مشکلات جابریان اعلام آمادگی کردند و از وی به عنوان بخش خصوصی حمایت کردند. بررسی موضوع در کمیسیون صنایع

سخنگوی هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در این باره گفت: مجلس به منظور جلوگیری از وارد آمدن آسیب به بزرگترین معامله خصوصی‌سازی از خریدار این معامله حمایت می‌کند.

محسن کوهکن، سخنگوی هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با موج، در خصوص بروز مشکل در خرید بلوک فولاد خوزستان، اظهار داشت: در صورتی که مشخص شود، بخش‌خصوصی در این معامله دچار آسیب شده باشد، مجلس با تمام توان از بخش خصوصی حمایت می‌کند.

وی خواستار بررسی این انصراف و مشکلات موجود در آن برای روشن شدن افکار عمومی و جلوگیری از ضرر و زیان به بزرگترین واگذاری شد.

کوهکن گفت: مجلس با ساز و کار خود وارد این مساله خواهد شد و کمیسیون صنایع و معادن مجلس به بررسی این موضوع می‌پردازد.

عضو کمیسیون صنایع و معادن گفت: مجلس با بررسی بحث‌های اختلافی که میان وزارت صنایع و معادن و سازمان خصوصی‌سازی و بخش خصوصی وجود دارد، این مساله را به کمیسیون صنایع و معادن منتقل می‌کند.

وی اظهار داشت: مجلس بی‌طرفانه به این موضوع رسیدگی می‌کند.

از خصوصی‌سازی حمایت می‌کنیم، نه از شخص

یک نماینده مجلس نیز درباره ورود مجلس به مساله انصراف خریدار بلوک فولادخوزستان گفت: حمایت مجلس از خریدار بلوک فولادخوزستان به معنای حمایت از شخص نیست.

سید حسین هاشمی، نماینده مردم میانه در مجلس با اشاره به انصراف بخش خصوصی از خرید بلوک فولاد خوزستان گفت: هر کجا روند خصوصی سازی با مشکل و چالش مواجه شود، مجلس وارد عمل خواهد شد.

وی با تاکید بر اینکه «دستگاه‌های ذی‌ربط باید از نحوه واگذاری‌ها و انحراف از آن توضیح دهند»، اظهار داشت: زمانی که به روند خصوصی سازی آسیب وارد شود، مجلس برحسب وظیفه نظارتی خود برای خروج بخش‌خصوصی از بحران وارد خواهد شد.

وی در پاسخ به این سوال خبرگزاری موج که «مجلس چه اقدامی را برای رفع مشکل میان جابریان و وزارت صنایع برای تعلق گرفتن سود سهام به خریدار بلوک فولادخوزستان انجام خواهد داد»، گفت: اگر نیاز باشد، مسوولان را دعوت خواهیم کرد و در مورد این مساله بررسی‌های ویژه خواهیم داشت.

هاشمی، عضو کمیسیون صنایع و معادن تصریح کرد: انصراف بخش خصوصی را با دعوت از وزارت صنایع و معادن و سازمان خصوصی سازی بررسی خواهیم کرد، زیرا که باید ببینیم چه عاملی موجب عقب‌نشینی بخش خصوصی از این فرصت شده است.

وی ادامه داد: اگر انصراف جابریان جدی باشد کمیسیون با دعوت از وزارت خانه مربوطه انصراف بزرگترین خریدار در خصوصی‌سازی را جویا خواهد شد.

وی افزود: این مساله برای کمیسیون مهم است، اما ما به دنبال خصوصی سازی مطابق با اصل ۴۴ هستیم و به دنبال کمک به شخص خاصی نیستیم.

بررسی موضوع مناقشه در کمیسیون صنایع

در همین حال رییس کمیته معدن و صنایع معدنی مجلس اعلام کرد: هفته آینده کمیسیون صنایع ومعادن مجلس شورای اسلامی‌‌‌‌‌به بررسی دلایل انصراف خریدار بلوک فولاد خوزستان می‌‌‌‌‌پردازد.

محمدرضا سجادیان، رییس کمیته صنعت و معدن در گفت‌و‌گو با موج در خصوص انصراف بزرگترین خریدار فولاد خوزستان گفت: این یک بحث اجرایی است و به تصمیم دولت بر می‌‌‌‌‌گردد.

وی با بیان وظیفه سیاست‌‌گذاری و قانون‌‌گذاری مجلس شورای اسلامی، به واگذاری سهام شرکت‌‌‌های سود ده دولتی در بورس اشاره کرد. سجادیان در اشاره به انصراف جابریان از خرید سهام فولاد خوزستان در پی‌افت قیمت نفت و کاهش قیمت فلزات در بازارهای جهانی، گفت: نگرانی وی از ورشکستگی سبب شده است که وی از مالکیت این بلوک انصراف دهد.

وی با تاکید بر بررسی این گونه واگذاری‌‌ها در چارچوب آیین نامه‌‌‌های دولت، ادامه داد: باید از کردزنگنه یا از وزارت صنایع و معادن در مورد این مساله جویا شد.

این نماینده مجلس با بیان اینکه هفته آینده این موضوع در جلسه کمیسیون صنایع و معادن مطرح خواهد شد، خواستار ورود دستگاه‌‌‌های اجرایی دولت برای حل این مساله شد.

وی تصریح کرد: مجلس با دعوت از سازمان خصوصی‌‌سازی و وزارت صنایع نحوه واگذاری‌‌ها را بررسی خواهد کرد.

وی با بیان اینکه از هر دوبعد منافع دولت و بخش خصوصی این موضوع از سوی مجلس شورای اسلامی ‌‌‌‌‌پی‌گیری می‌‌‌‌‌شود، بر تقویت بخش خصوصی با توجه به عزم جدی برای اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی تاکید کرد.

سود سال ۸۶ متعلق به جابریان است

همچنین سازمان بورس در حمایت از خریدار بلوک ۵/۳۰ درصدی فولاد خوزستان اعلام کرد: سود سهم سال مالی ۱۳۸۶ فولاد خوزستان به جابریان ( خریدار این بلوک) تعلق می‌‌‌‌‌گیرد.

به گزارش موج، سید‌علی حسینی، معاون نظارت بر بورس‌‌ها و ناشران در خصوص تعلق گرفتن سود سهام فولاد خوزستان به خریدار این بلوک، به آگهی فروش این بلوک از سوی سازمان خصوصی اشاره کرد.

وی اظهار داشت: به صراحت در آگهی فروش سازمان خصوصی‌‌سازی اعلام شده بود که در صورت برگزار شدن مجمع شرکت فولاد خوزستان در حد فاصل عرضه و قطعیت معامله، به خریدار سود سهم تعلق می‌‌‌‌‌گیرد.

وی با بیان پذیرفتن این مساله ازسوی سازمان بورس، ادامه داد: در این راستا ما در سازمان حمایت قانونی را از خریدارخواهیم کرد که تنها باید پیگیری‌‌‌های لازم در این زمینه انجام شود.

وی در خصوص ادعای وزارت صنایع درخصوص عدم تعلق سود به جابریان، گفت: تا حالا ندیده‌ایم که وزارت صنایع ادعایی را درخصوص عدم تعلق گرفتن سود به این خریدار داشته باشد.

حسینی یادآورشد: تنها اخیرا استعلامی ‌‌‌‌‌از سازمان بورس از سوی سازمان خصوصی‌‌سازی مبنی بر تعلق گرفتن سود به جابریان شده بود که این موضوع در هیات مدیره سازمان مطرح شد و به زودی نظر سازمان اعلام می‌‌‌‌‌شود.

وی همچنین در خصوص عدم حضور نمایندگان خریدار بلوک ۵/۳۰ درصدی در ترکیب هیات مدیره فولادخوزستان، اظهارداشت: هیات مدیره شرکت باید تشریفاتی را برای برگزاری مجمع انجام دهد که درصورت عدم انجام آن، این مساله باید ازسوی بازرس شرکت پی‌‌‌گیری شود.

وی با بیان اینکه هنوز تقاضای خاصی از سوی خریدار به ما ارائه نشده است، از استعلام سازمان خصوصی‌‌سازی برای تعلق گرفتن سود فولاد خوزستان به خریدار به عنوان تنها مکاتبه صورت گرفته با بورس در مورد این خرید نام برد.

وی ادامه داد: حتی آقای جابریان به عنوان یک سهامدار برای قطعی شدن معامله مکاتبه‌‌‌ای با ما نداشته است یا اینکه بخواهد اشاره‌‌‌ای به مشکل عدم مشارکت در تصمیمات شرکت داشته باشد.

عضو هیات مدیره سازمان بورس در خصوص وجود قرار داد بین سازمان خصوصی‌‌سازی و جابریان برای انجام این معامله، بر قطعی شدن این معامله در بورس تاکید کرد.

وی اظهار داشت: از نظر ما ارائه فرم تسویه خارج از پایاپای به معنای تحقق یافتن شرایط معامله و قرار گرفتن این سهم در اختیارات مالکیتی و مدیریتی جابریان است.

وی با بیان اینکه ما تنها در مورد مقررات موجود در بورس اظهار نظر می‌‌‌‌‌کنیم، ادامه داد: مسائل مربوط به اینکه فرم تسویه برچه اساسی امضا شده است، مربوط به سازمان خصوصی‌‌سازی است.

حسینی در پایان با بیان اینکه حق گرفتنی است، اظهار داشت: برای ما در سازمان بورس فرقی نمی‌‌‌‌‌کند که سهامدار جزء‌ باشد یا عمده، آن جایی که حمایت قانونی از سهامدار نیاز باشد، آن را انجام می‌‌‌‌‌دهیم.

بررسی سه موضوع در هیات‌عالی واگذاری

در این رابطه مهدی عقدایی، معاون سازمان خصوصی‌‌سازی در گفت‌و‌گو با فارس اظهار داشت: از دیدگاه سازمان خصوصی‌‌سازی سود سالانه فولاد خوزستان باید به خریدار بلوک ۵/۳۰ درصدی آن (جابریان) پرداخت شود، چرا که بر اساس شرایط واگذاری ، این سود در قیمت‌‌گذاری این بلوک منظور شده است.

وی با بیان اینکه مشکلات به وجود آمده برای خریدار این بلوک در اولین جلسه هیات واگذاری بررسی خواهد شد، ادامه داد: در این جلسه سه موضوع مهم این معامله شامل عدم برگزاری مجمع فوق العاده فولاد خوزستان و راه ندادن مالک آن به جلسات هیات مدیره، طلب وی از شرکت‌های دولتی و بلاتکلیف ماندن وی در دریافت سود ۴۴ میلیارد تومانی بررسی و تصمیم‌‌‌گیری خواهدشد.

عقدایی در برابر این سوال فارس که خریدار بلوک مدیریتی فولاد خوزستان چه میزان طلب از شرکت‌های دولتی دارد، اظهار داشت: وی حدود ۸۰ میلیارد تومان از برخی شرکت‌‌ها طلب دارد.

در‌حال‌حاضر البته کارشناسان به انتظار گزارش‌های ۹ ماهه شرکت‌های بورسی هستند تا تصویری از میزان آسیب وارده به صنایع به دست آورند. آسیبی که حتی می‌تواند برخی از عمده‌ترین شرکت‌های بورسی را به دامن زیان‌دهی بکشاند.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه فرصتی برای بازگشت مجدد شاخص به بالای مرز ۱۰هزار واحد بود. امری که البته به دلیل شمول تعداد بیشتری از نمادهای عمده در ضوابط رفع گره و توقف نماد مخابرات ایران در پایان معاملات روز شنبه ناپایدار خواهد بود.

به نظر می‌رسد در حال حاضر ۶ نماد عمده بازار شامل چادرملو و گل‌گهر، ملی مس، سرمایه‌گذاری‌های امید و معادن و فلزات و پتروشیمی خارک مستعد کاستن از شاخص هستند.

در بازار چهارشنبه نماد مخابرات ایران در آستانه حضور در اولین مجمع بورسی خود با اقبال نسبی و معاملات پرحجمی مواجه بود. امروز (شنبه) آخرین روز معامله این نماد خواهد بود تا روز سه‌‌شنبه نخستین مجمع و البته احتمالا پرحاشیه‌ترین مجمع این شرکت برگزار شود.

در گروه فلزی روز چهارشنبه افزایش بهای فولاد در بورس فلزات لندن موجب تشکیل صف خرید برای ۳ نماد فولادی شد. این رشد قیمت هر چند در بورس فلزات لندن نتوانست به رشد خود ادامه دهد و تا ۳۳۵دلار در بازار مدیترانه کاهش یافت اما تعیین مساله تعرفه واردات می‌تواند تاثیر مهمی را بر بازار ایجاد کند. خریدهای تجار آهن در بازار می‌تواند نشانه‌ای از احتمال افزایش تعرفه تعبیر شود. در این گروه بحث ابطال معامله عمده فولاد خوزستان نیز همچنان موضوعی مورد توجه است. هرچند به نسبت بورس تهران تمام کسانی که خریدهای پیش از توان واقعی خود انجام داده‌اند، تاکنون عاقبت به خیر نشده‌اند اما تداوم بحث خصوصی‌سازی نیازمند توجه به مسائل خریدار فولاد خوزستان است. در سال‌های اخیر معامله صدرا توسط بانک ملی، کابل‌های شهید قندی و ملی مس توسط معادن و فلزات و بلوک‌های چهارگانه فولادی همگی نشانه‌هایی از خریدهای بیش از توان برخی از معامله‌گران بورس تهران بوده است که در حال حاضر با مشکل مواجه هستند.

در گروه فلزی بهای مس نیز با گذر از مرز ۳هزار و ۶۰۰دلار سبب شده است تا ملی مس در آستانه نقطه سر به سر خود قرار گیرد. این امر در شرایطی رخ می‌دهد که بهای مس و آلومینیوم به کمترین حد خود در ۳ سال اخیر بهای روی و سرب نیز در شرایط ناامیدکننده‌ای قرار دارند. بحران جهانی همچنین بهای فلزاتی نظیر مولیبدن را نیز کاهش داده است. بهای مولیبدن از ۳۲ دلار در هر پوند به کمتر از ۱۰دلار در هر پوند رسیده است. امری که نماد وابسته به خود را با شرایط دشواری مواجه کرده است. در گروه پتروشیمی، قائم‌مقام صنایع ملی پتروشیمی در سخنانی از کاهش ۶۰درصدی بهای محصولات پتروشیمی خبر داده است. افت بهای جهانی محصولات پتروشیمی در همین حال به فشار قابل ملاحظه‌ای بر نمادهای وابسته به ویژه نمادهایی نظیر پتروشیمی خارک و فن‌آوران منجر شده است. عدم وجود مرکزی رسمی برای اعلام نرخ‌های پتروشیمی سبب شده است رقم‌های متفاوتی برای نرخ محصولات پتروشیمی در بازار منتشر شود که با توجه به پیچیدگی‌های موجود در این بازار تصمیم‌گیری را دشوار ساخته است.

در گروه خودرویی افت بهای نفت و کاهش میزان واردات کشور احتمالا تاثیر گسترده‌ای را بر بخش خودروهای کار وارد خواهد ساخت. این امر بازار مشکل‌دار فروش خودروهای سنگین را با دشواری بیشتری مواجه می‌کند. از سویی در این گروه مشکل فنی ترمز کامیون‌های «هوو» وضعیت دشواری را برای ایران‌خودرو دیزل ایجاد خواهد کرد.

در بخش خودرو سواری نیز واردات در پناه کاهش نرخ خودرو در بازارهای جهانی موجب فشار به خودروسازان خواهد شد، هرچند که خودروسازان امیدوارند کمبود ارز دولت به افزایش تعرفه و سخت‌گیری دولت منجر شود. در گروه شرکت‌های هلدینگی بانک ملی سرانجام پس از یک‌سال کش‌و‌قوس، فروش هلدینگ شفادارو مهم‌ترین دارایی این هلدینگ را اعلام کرد. خروج این هلدینگ از مجموعه سرمایه‌گذاری بانک ملی کارشناسان بازار را به تجدید ارزیابی در مورد آینده این هلدینگ به ویژه در بخش پتانسیل رشد مواجه می‌کند.

در گروه برقی معامله‌گران همچنان فعالیت این گروه را به ویژه با محوریت نمادهایی نظیر ایران ترانسفو، جوشکاب یزد، کابل‌های شهید قندی، نیرو ترانس، موتوژن و مپنا شاهد هستند. این گروه به ویژه با حالت تاثیر پیچیده کاهش بهای مس روبه‌رو است که همین مساله ارزیابی معامله‌گران را با ابهام نیز مواجه می‌سازد.

در گروه سیمانی شمار روز افزونی از نمادها در حال شمول در ضوابط رفع گره‌های معاملاتی هستند.

در مجموع بازار چهارشنبه شرایط متعادلی داشت که البته بخش عمده آن به دلیل تاثیر دو نماد عمده مخابرات و فولاد مبارکه بود. با توجه به شمول نماد چادرملو در ضوابط رفع گره شاخص در هفته آینده نیز نمی‌تواند کارنامه‌ای بهتر از کاهش ۱۷۷ واحدی هفته جاری به جای بگذارد.