کندوکاوی در دستورالعمل «گره معاملاتی»

ایسنا: در حالی که نایب رییس شرکت بورس اجرای دستورالعمل گره معاملاتی را به نفع بازار می‌داند که یکی از کارشناسان بازار می‌گوید: «نمی‌توان گفت اجرای این دستورالعمل مشکل بازار را برطرف کرده است.»

نصرا... برزنی، نایب رییس شرکت بورس دستور‌العمل رفع گره معاملاتی را مورد توجه قرار داد و با بیان اینکه این دستور‌العمل کمک موثری به متعادل کردن قیمت‌ها کرده است، گفت: دلیل وجود صف‌های خرید و فروش در بازار این است که قیمت‌ها یا بسیار ارزان است که فروشنده حاضر به فروش نیست یا قیمت سهم بسیار گران است که خریدار حاضر نیست سهم را خریداری کند، بنابراین صف‌های خرید و فروش در بازار ایجاد می‌شود.

یک تجربه مفید!

مدیرعامل کارگزاری بانک اقتصاد نوین با بیان اینکه اجرای دستور‌العمل رفع گره معاملاتی تجربه مفیدی در بازار داشته، عنوان کرد: دلیل اینکه برای افزایش دامنه‌ نوسان تعجیلی نمی‌شود، این است که گروه‌های خاص با ایجاد شایعه‌ قیمت‌ها را در ساعت صبح افزایش داده و بعد از ظهر کاهش می‌دهند و از این نوسانات بهره‌برداری کرده و افراد ناآگاه را گرفتار می‌کنند.

وی تاکید کرد: تا زمانی که شرایط لازم در بازار فراهم نشده و شفافیت اطلاعات و سرعت و وسعت اطلاع‌رسانی کامل نشود محدودیت‌ها قطعا کمک موثری به سالم کردن بازار می‌کنند. بنابراین تا زمانی که سایر پیش نیازها برای یک بازار کارآمد تر فراهم نشود، افزایش دامنه‌ نوسان می‌تواند به ضرر سرمایه‌گذارانی که از جزئیات بازار و حرکت قیمت‌ها اطلاع کمتری دارند، تمام شود.

حتی بورس آمریکا هم افزایش دامنه نوسان را برنمی‌تابد

این کارگزار بورس اظهار کرد: این اتفاقات در بازارهای پیشرفته دنیا از جمله اروپا و امریکا رخ داده است به طوری که قیمت‌ها صبح کاهش و بعدازظهر افزایش می‌یابد که در این بین افرادی خسارت سنگین دیده و سود سرشاری نصیب عده‌ دیگر می‌شود. به همین دلیل است که معاملات فروش قرضی در آمریکا، اروپا و آسیا متوقف شد. در نتیجه تا زمانی که پیش نیازها به صورت کامل فراهم نشده است نباید بازار را به حال خود رها کرد تا عده‌ای که به دنبال منافع کوتاه مدت خود هستند سرمایه‌گذاری اصلی را دچار آسیب کنند. وی یادآور شد: بحران موجود در بازارهای مالی آمریکا نشان می‌دهد که دامنه نوسان آزاد بسیار زیاد خسارت فراوانی به بازارهای مالی وارد می‌کند.

به اعتقاد وی دستورالعمل رفع گره‌ معاملاتی تصمیم درستی برای به تعادل رساندن نسبی قیمت‌های سهم است به طوری که پس از گذشت یک سال از اجرای این دستورالعمل قیمت‌های بسیاری از شرکت‌ها به تعادل نسبی رسیده است، ولی اطلاعات بیرونی متغیر بوده و خبرهای جدیدی وارد بازار می‌شود که این امر مانع به تعادل رسیدن پایدار قیمت‌ها می‌شود. بنابراین همواره لازم است که این ابزار مورد استفاده قرار گیرد. برزنی با اشاره به اینکه شرایط بازار نسبت به زمانی که گره‌ معاملاتی اجرا نمی‌شد بهبود یافته است، تصریح کرد: این دستورالعمل قابل تجدید نظر بوده و قرار است در شرکت بورس کاهش حجم مبنای آن مورد بررسی قرار گرفته و تغییرات مورد نظر و متناسب با شرایط روز اعمال شود.

ضرورت تجدیدنظر در حجم مبنا

در ادامه زینب مرادی‌نیا، مدیر عامل کارگزاری رشد پایدار، با تاکید بر اینکه باید روی حجم مبنا تجدید نظر اساسی صورت گیرد، اجرای دستورالعمل رفع گره معاملاتی را مثبت دانست و افزود: اجرای این دستورالعمل بهتر از اجرا نشدن آن است. ولی به هر حال این یک راه حل موقت بوده است و باید روی حجم مبنا و اینکه چرا حجم معاملات بازار کم است تجدید نظر اساسی صورت گیرد.

دستورالعمل راه‌حل پایدار نیست

وی تاکید کرد: دستور‌العمل رفع گره‌ راه‌حل پایداری نیست و برای افزایش قابلیت نقدشوندگی در بازار باید راه حلی اساسی ایجاد شود. مرادی‌نیا پیشنهاد کرد: باید تجدید نظر اساسی در مقوله‌ حجم مبنا صورت گیرد و اگر بازار به این نتیجه برسد که حجم مبنا حذف شود باید به صورت تدریجی در این زمینه اقدام شود.

وی عنوان کرد: در حال حاضر بازار سرمایه کشور آمادگی لازم برای کاهش حجم مبنا را ندارد، زیرا حجم معاملات بازار بسیار کاهش یافته و اگر مخابرات و سایر شرکت‌های اصل ۴۴ از بازار گرفته شود و بازار با سال ۸۲ مورد مقایسه قرار گیرد مشاهده می‌شود که حجم معاملات بسیار کاهش یافته است و سهام‌هایی که در چهار سال گذشته جزو سهم‌های پرگردش بازار بوده است مدت‌های زیادی است که مورد معامله قرار نگرفته و حجم معامله آن بسیار کم است. وی عنوان کرد: کم بودن حجم معاملات و کاهش قابلیت نقد شوندگی بزرگترین معضل بازار است و باید ریشه یابی و بر طرف شود که یکی از عوامل موثر آن حجم مبنا و توقف طولانی مدت نمادها است. زیرا زمانی که نمادی برای مدت طولانی متوقف می‌شود، عملا بازار حساسیت خود را روی اطلاعات آن سهم از دست می‌دهد.