یک روز نیمه تعطیل در بورس تهران
در بازار روز شنبه معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که باتوجه به تعطیلی روز یکشنبه، بازار با رکود مقطعی بهدلیل عدم حضور معاملهگران عمده حقیقی و حقوقی مواجه بود.
دنیای اقتصاد- بورس اوراق بهادار شنبه شاهد تداوم جو ضعیف ناشی از کمبود نقدینگی و انتظار معاملهگران برای عرضه سهام مخابرات بود
در بازار روز شنبه معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که باتوجه به تعطیلی روز یکشنبه، بازار با رکود مقطعی بهدلیل عدم حضور معاملهگران عمده حقیقی و حقوقی مواجه بود. جنب پل حافظ
بازار نیمه تعطیل!
گروه بورس - همایون دارابی: بورس اوراق بهادار شنبه شاهد تداوم جو ضعیف ناشی از کمبود نقدینگی و انتظار معاملهگران برای عرضه سهام مخابرات بود.
در بازار روز شنبه معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را آغاز کردند که باتوجه به تعطیلی روز یکشنبه، بازار با رکود مقطعی بهدلیل عدم حضور معاملهگران عمده حقیقی و حقوقی مواجه بود. به سنت هفتههای دوپاره، بازار احتمالا در نیمه دوم خود نیز ضعیف خواهد بود. از سویی با عبور ماه شعبان از نیمه، بازار درآستانه تاثیرپذیری از ماه مبارک رمضان قرار خواهد گرفت که به سنت همیشگی با ضعف و رکود همراه خواهد بود. از سویی شرایط کنونی بازار بیارتباط با سنت همیشگی مردادماه بورس نیست که در آن عموما بازار رکود نسبی را پس از تجربه آخرین ماه فصل مجامع تجربه میکند. در این شرایط البته عرضه سهام مخابرات و صف خرید ۵/۷۵ میلیارد تومانی این نماد نیز بیتاثیر نبوده است.
انتظار میرود با آغاز عرضه مجدد سهام مخابرات از سوی دولت، بازار نیز واکنشی از خود بروز دهد، هرچند که عدم رشد قیمتی سهام (بهدلیل عدم عرضه سهام و حجم مبنای ۱۸ میلیونی) تاکنون از این توفان جلوگیری کرده است.
در بازار سهام معاملهگران در حوزه تحولات سیاسی شاهد ادامه مباحث در مورد پرونده هستهای کشورمان هستند، اما ادامه تنش میان گرجستان و روسیه و گسترش دامنه برخوردها بهروابط روسیه و آمریکا موجب شده است که احتمال صدور قطعنامه جدید کاهش یابد.
درکنار مسائل سیاسی، درحوزه اقتصادی مهمترین مساله پیش روی بازار شوک ناگهانی افزایش بهای دلار است. پس از کابوس احتمالی کاهش ارزش دلار که توسط سرپرست سابق وزارت امور اقتصادی و دارایی دنبال میشد، افزایش ارزش دلار موجب شده است تا نرخ دلار به ۹هزارو ۶۰۰ دلار برسد. این رشد احتمالا بدون موافقت بانک مرکزی نبوده است، چرا که بهرغم افزایش بهای دلار، بازار با عرضه خاصی مواجه نیست. بهنظر میرسد بانک مرکزی با هدف جمعآوری نقدینگی بیشتر و مهار تورم، دامنه فعالیت در بازار ارز را افزایش دهد؛ امری که تاثیر فوقالعادهای را میتواند بر صنایع ایجاد کند. از سویی در صحنه اقتصاد داخلی سخنان وزیر مسکن در مورد عرضه یک هزارو ۵۰۰ میلیارد تومانی اوراق رهنی مسکن در بازار سرمایه از اهمیت برخوردار است، هرچند که درحال حاضر نحوه ارائه این اوراق و شرایط حاکم برآن نامشخص است اما هرگونه فشار بر نقدینگی بازار میتواند وضعیت را متاثر سازد.
درحوزه تحولات بازار جهانی، همچنان بهای فلزات ضعیف است. قیمت مس درحد ۷هزارو ۳۱۰ دلار، روی یکهزارو ۶۴۱ دلار و سرب یکهزارو ۶۹۰ دلار در هر تن معامله شده است (هرچند که بازار یکشنبه تعطیل بوده است). درکنار بازار فلزات درصحنه محصولات پتروشیمی بهای متانول براساس گزارش متانکس Methanex درحد ۵۰۰ دلار در هر تن رقم خورده است. از سویی نرخهای صادراتی تیرماه مواد پتروشیمی نشاندهنده شرایط مناسب شرکتهای صادرکننده بوده است. نرخ صادراتی متانول ۴۰۰ دلار، پروپان و بوتان مایع ۹۰۰ دلار، بنزن ۱۲۰۰ دلار، پارازیلین یکهزارو ۴۰۰ دلار، PET سبک یکهزارو ۶۰۰ دلار و گوگرد ۷۰۰ دلار در هر تن رقم خورده است. در بازار محصولات پتروشیمی باتوجه به افت بهای نفت، کارشناسان در انتظار کاهش نرخهای فروش هستند.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز شنبه شاهد تداوم ضعف بازار بود که درنهایت به افت ۲۲/۶۷ واحدی شاخص منجر شد.روز شنبه نماد فولاد مبارکه باتحولاتی مواجه شد که براساس آن در پایان معاملات و در ساعت ۱۳، بلوک ۵۱ میلیونی مبارکه بهعنوان بخشی از مطالبات صادرکنندگان از محل جوایز صادراتی به این گروه منتقل شد. باتوجه به صف فروش ۱۰۴ میلیونی نماد فولاد مبارکه، این نحوه واگذاریها تنها دشواری جمعآوری صف فروش را افزایش خواهد داد.
مبارکه تاکنون نزدیک به ۲ میلیارد دلار از ارزش بازار خود را از دست داده است. مبارکه درحال حاضر روزانه ۴۵ واحد نیز از شاخص میکاهد. واگذاریهای گسترده سهام فولاد مبارکه بهعنوان رد دیون دولت، بازار سهام را با پدیده سهامداران اجباری مواجه ساخته است؛ افرادی که تنها کارکرد آنها تشکیل صفهای فروش سنگین است.
در بازار سهام در گروه فلزی حضور مبارکه بهعنوان خریدار سهام توکا فولاد موجب جلب توجه معاملهگران به تحولات این شرکت شده است. مبارکه در حال حاضر با در اختیار داشتن ۱۲درصد سهام توکا فولاد، بزرگترین سهامدار این شرکت محسوب میشود؛ توکا فولاد عهدهدار بخش عمدهای از امور پیمانکاری فولاد مبارکه است. در گروه فلزی پذیرش ذوبآهن اصفهان انتظار برای عرضه قریبالوقوع این شرکت را افزایش داده است. در حال حاضر ۴ شرکت ذوبآهن اصفهان، سیمان آبیک، بانک صادرات و پالایشگاه تبریز منتظر ورود به تالار بورس هستند.
ذوبآهن به دلیل استفاده از زغالسنگ، هزینه تمامشده بالاتری نسبت به باقی تولیدکنندگان فولاد دارد؛ اما وابستگی کمتری به یارانه انرژی نسبت به فولادهای مبارکه و خوزستان دارد.
در گروه شیمیایی، سخنان مدیرکل صنایع غیرفلزی وزارت صنایع و معادن در مورد عدم آمادگی صنعت شوینده برای حذف تعرفه واردات پودر شوینده، از اهمیت برخوردار است. بهرغم آزادسازی محصولات شوینده (پودر لباسشویی) این شرکتها به دلیل مشکل مواد اولیه با مشکل مواجه شده و رشد سودآوری را تاکنون نشان ندادهاند.
در گروه غذایی، موج جدید افزایش بهای مواد لبنی با رشد ۴۰درصدی بهای پنیر همراه شده است. محصولات لبنی در سال جاری رشد مناسب قیمت فروش را تجربه کردهاند.
در گروه خودرویی، اصرار وزارت صنایع بر سیاست تثبیت نرخ فروش شرکتهای خودرویی موجب شد تا آخرین راه افزایش بهای خودرو متوقف شود. بر اساس شنیدهها، بهای ریو پس از افزایش نرخ اخیر به ۴/۱۴میلیون تومان رسیده بود که احتمالا به دستور مسوولان وزارت صنایع به حد قبلی ۶/۱۲میلیون تومان بازگردانده شد. تاکید بر سیاست تثبیت نرخ فروش خودرو، فشار شدیدی را بر حاشیه سود شرکتهای خودرویی وارد ساخته است که در این میان نرخ برخی محصولات تولیدی از جمله L-۹۰ (تندر-۹۰) تولیدکنندگان با زیان مواجه هستند. از سویی قطعهسازان نیز به دلیل سیاست تثبیت نرخ فروش، دشواریهای جدی را تجربه میکنند که این مساله قطعهسازان را به تشکیل ستاد بحران صنعت قطعهسازی مجبور ساخته است.
در گروه شرکتهای هلدینگی انتشار گزارش سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی انتظار برای بازگشایی این نماد را در بازار امروز (دوشنبه) ایجاد کرده است. «صندوق» پس از افزایش سرمایه ۵۰درصدی بازگشایی خواهد شد.
در مجموع بازار شنبه بازاری ضعیف و در انتظار برای تعیین تکلیف نماد مخابرات بود. همچنین تاثیر مجموع ۶۰واحدی دو نماد مشمول ضوابط رفع گره معاملاتی یعنی فولاد مبارکه و خوزستان به افت ۲/۶۷واحدی شاخص منجر شد.
حجم معاملات نیز با توجه به سهم ۳/۱۶میلیارد تومانی انتقال بلوک ۱/۵۱میلیون سهمی مبارکه،به ۲/۲۱میلیارد تومان رسید. از ۱۱۹نماد مورد معامله ۳۱ نماد با رشد قیمت و ۶۱ نماد با افت ارزش دادوستد شدند.
ارسال نظر