امروز در بورس تهران انجام میشود
خصوصی سازی بزرگترین شرکت ایران
عرضه سهام مخابرات ایران در شرایطی صورت میگیرد که انتشار گزارشهای مالی شرکت مخابرات ایران در آخرین روزهای هفته گذشته شگفتی و نگرانی کارشناسان بازار را ایجاد کرده است. پیشبینی EPS (سود هر سهم) معادل ۲۳ ریال موجب شده است تا اکثر کارشناسان بازار با برداشتی متفاوت از برداشت اولیه مواجه شوند.
مدیرعامل شرکت بورس در حالی EPS مخابرات را بر اساس دو سناریو تشریح کرد که معاون سازمان خصوصیسازی از عدم اثر سودآوری سهام در قیمتگذاری شرکت سخن میگوید.
اسماعیل غلامی معتقد است: سودآوری سهام شرکتی مانند مخابرات که در آینده برنامههای توسعه وسیعی دارد، نمیتواند ملاک مهمی در تعیین قیمتگذاری باشد و باید به موارد دیگر و مسائل مهم شرکت توجه کرد. به گفته علی رحمانی، بر اساس آخرین اطلاعات حسابرسی شده سال ۸۶، سود هر سهم شرکت اصلی (مخابرات ایران) ۳۹ ریال و سود تلفیقی (۳۲ شرکت) ۲۹۸ ریال است.
دنیای اقتصاد- بازار دادوستد سهام امروز (شنبه) شاهد عرضه بزرگترین شرکت صدر اصل ۴۴ خواهد بود
عرضه سهام مخابرات ایران در شرایطی صورت میگیرد که انتشار گزارشهای مالی شرکت مخابرات ایران در آخرین روزهای هفته گذشته شگفتی و نگرانی کارشناسان بازار را ایجاد کرده است. پیشبینی EPS (سود هر سهم) معادل ۲۳ ریال موجب شده است تا اکثر کارشناسان بازار با برداشتی متفاوت از برداشت اولیه مواجه شوند.
مدیرعامل شرکت بورس در حالی EPS مخابرات را بر اساس دو سناریو تشریح کرد که معاون سازمان خصوصیسازی از عدم اثر سودآوری سهام در قیمتگذاری شرکت سخن میگوید.
اسماعیل غلامی معتقد است: سودآوری سهام شرکتی مانند مخابرات که در آینده برنامههای توسعه وسیعی دارد، نمیتواند ملاک مهمی در تعیین قیمتگذاری باشد و باید به موارد دیگر و مسائل مهم شرکت توجه کرد. به گفته علی رحمانی، بر اساس آخرین اطلاعات حسابرسی شده سال ۸۶، سود هر سهم شرکت اصلی (مخابرات ایران) ۳۹ ریال و سود تلفیقی (۳۲ شرکت) ۲۹۸ ریال است. جنب پل حافظ
شیرجه در حوض ابهام!
گروه بورس - همایون دارابی: بازار دادوستد سهام امروز (شنبه) شاهد عرضه بزرگترین شرکت صدر اصل ۴۴ خواهد بود.
عرضه سهام مخابرات ایران در شرایطی صورت میگیرد که انتشار گزارشهای مالی شرکت مخابرات ایران در آخرین روزهای هفته گذشته شگفتی و نگرانی کارشناسان بازار را ایجاد کرده است.
پیشبینی EPS (سود هر سهم) معادل ۲۳ ریال موجب شده است تا اکثر کارشناسان بازار با برداشتی متفاوت از برداشت اولیه مواجه شوند.
صورتهای مالی مخابرات ایران به ویژه نشاندهنده وضعیت نامتقارن داراییها و درآمدهای شرکت است.
تمرکز ۱۰۵درصد سود شرکت مادر بر درآمد شرکت ارتباطات سیار موجب شده است، اکثر کارشناسان بازار تحولات بازار موبایل را با دقت ویژهای مدنظر قرار دهند.
امری که با حضور رقیبی مانند ایرانسل که با صرف ۵/۱میلیارد دلار از سال ۲۰۰۶ تاکنون ۲۳درصد، معادل ۶میلیون خط، سهم از بازار را در اختیار گرفته از حساسیت جدی برخوردار است.
ایرانسل ۴۸درصد موبایلهای جدید در کشور را در اختیار دارد.
تکلیف ۵هزار و ۸۰۰میلیارد تومان ودایع عمومی نزد مخابرات ایران نقطه ابهام بعدی است.از سویی مطالبات یک هزار میلیارد تومانی شرکت مخابرات ایران از شرکت زیرساخت نیز به عنوان وام بدون بهره توسط دولت قلمداد شده و قرار است از محل ارائه خدمات این شرکت (زیرساخت) جبران شود.
علاوه بر این برخی کارشناسان از میزان قابل ملاحظه زمینها و املاک شرکت مخابرات یاد میکنند، اما نوع سند این زمینها و املاک، سند خدماتی است و قابلیت استفاده دیگری ندارد.
در کنار این ابهامات تجربه عرضه شرکتهای مخابراتی که عموما پس از ۳۰ سال با افت ارزش تحت تاثیر رقابت مواجه شدهاند، نیز فشار قابل ملاحظهای را وارد میکند. در این شرایط کارشناسان بازار نحوه اطلاعرسانی در مورد صورتهای مالی که هزاران صفحه اطلاعات در زمانی کمتر از یک هفته در اختیار بازار قرار گرفته است، را افزایش دهنده مشکل تلقی میکنند. از دید این گروه عرضه مخابرات در این فضا تنها برگی بر عرضههای پرابهام سالجاری است که پیش از این در مورد کشتیرانی ایران و پالایشگاه اصفهان رخ داده است. تبلیغات گسترده رسانهای در مورد عرضه مخابرات موجب شده است تا افراد عادی فراوانی برای خرید سهم مخابرات به شبکه کارگزاری مراجعه کنند، هرچند که این جریان با استقبال مسوولان بورس مواجه شده است و در اقدامی قابل تقدیر تمامی مراجعان تازهکار به سرعت کد سهامداری دریافت کردهاند، اما آنچه مسلم است نقش تحلیل در چنین عرضههایی از سهام است البته نه در عرضه شرکتهای کوچکی نظیر سیمان کردستان و نه در عرضه غولی مانند مخابرات ایران، ردپایی از موسسات تامین سرمایه که با هدف حل چنین ابهاماتی پا به عرصه بازار سرمایه گذاشته، دیده نمیشود. فهرست ابهامات در عرضه مخابرات به ویژه وقتی به مساله سرقفلی و مسائل مربوط به انحصار میرسد آنچنان بغرنج میشود که تنها میتوان گفت: «با چشم بسته باید تصمیم گرفت.»
لذا بازار سهام در عرضه مخابرات با چالش جدی، مواجه خواهد شد به خصوص که سهم با تعداد بالا عرضه میشود و اگر در قیمت یک هزار ریالی نیز عرضه شود با P/E معادل ۵۰ و داشتن سود اندک ناشی از زیان انباشته شرکت، موقعیت حساسی را ایجاد میکند. بورس در حال حاضر علاوه بر ضرورت عرضه یک سهم اصل ۴۴، در امر قیمتگذاری باید شرایط هزاران نفر سرمایهگذار که برای اولین بار راهی بازار سرمایه میشوند را مدنظر قرار دهد.
در کنار عرضه سهام مخابرات ایران، بازار سهام روز دوشنبه در شرایطی فعالیت خود را از سر میگیرد که در تحولات سیاسی بینالمللی، شرایط مربوط به مذاکرات با گروه ۱+۵ همچنان با تداوم بحثهای مربوط به احتمال صدور قطعنامه جدید مواجه است، هرچند که موضعگیری روسیه و درگیری چین در برگزاری المپیک موجب خواهد شد تا تنها شانس اقدام یکجانبه ایالاتمتحده آمریکا و اروپا منتفی شود. این در شرایطی است که البته پاسخ ایران به سولانا شرایطی دوپهلو نیز دارد و در آن بر ارائه پاسخ روشن به پیشنهادها در زودترین زمان ممکن تاکید شده است.
در صورت صدور قطعنامه جدید یا تشدید تحریمها، شرایط برای فعالیت شرکتهای ایرانی دشوارتر خواهد شد.
در کنار تحولات سیاست خارجی، در حوزه داخل به ویژه در حوزه اقتصاد تحولات همچنان ادامه دارد. رای اعتماد مجلس شورای اسلامی به حسینی، وزیر جدید امور اقتصادی و دارایی توام با مباحث نمایندگان در مورد تورم بود؛ بحثی که اگرچه وزیر جدید بر کنترل چند ماهه آن تاکید کرده است، اما آمار جدید مبنی بر نرخ ۵/۲۱درصدی تورم از ابتدای سال جاری و ۲۶درصد در مقایسه با ماه مشابه سال گذشته نشاندهنده فشار این بخش به بازار سرمایه است. بهرغم کنترل شدید نقدینگی توسط بانک مرکزی که اعتراضات فعالان اقتصادی و برخی از مسوولان دولتی را فراهم آورده است، همچنان روند رشد تورم ادامه دارد که موجب کاهش P/E بازار خواهد شد. در کنار این مساله، دشواریهای اقتصادی قابل ملاحظهای نیز همچنان در حوزه برق و گاز وجود دارد. با نزدیکی فصل زمستان مشکل کمبود گاز نیز به خودنمایی پرداخته است.
اما درحالحاضر آنچه تاثیر فوری و عمیقی در بازار دارد، افت بهای جهانی کالا و مواد خام است. به دنبال افزایش ارزش دلار در برابر ارزهای دیگر بهای نفت روندی کاهشی یافته است که به تبع آن بهای فولاد و فلزات دیگر کاهش یافته است. افت بهای فلزات که ناشی از برگزاری المپیک چین نیز ارزیابی میشود، موجب شده است بهای بیلت در بورسفلزات لندن به حدود ۸۴۰دلار، بهای مس به حدود ۷هزار و ۷۸۲دلار در هر تن و روی به یکهزار و ۷۲۲دلار در هر تن برسد. همچنین شاخص بالتیک به عنوان شاخص هزینه حمل محصولات فله دریایی (کرایه کشتی) نیز در چند هفته اخیر افت چشمگیر ۳۴درصدی را از نقطه اوج خود تجربه کرده است و به ۷هزار و ۵۲۱ واحد رسیده است. این امر موجب شده بهرغم تلاش سهامداران عمده و همچنین گزارش منتشره در سایت بورس مبنی بر افزایش ۷ کشتی جدید به ناوگان کشتیرانی در سال جاری، همچنان فشار فروش سنگینی را تجربه کند.
در بازار چه خبر بود؟
بازار چهارشنبه بورس اوراق بهادار تحت تاثیر دو جریان بود. جریان نخست، تامین نقدینگی برای خرید سهام مخابرات بود و جریان دوم همچنان به مساله نگرانیها ناشی از مسائل سیاسی مربوط بود؛ هرچند که افت قیمتهای اکثر نمادهای عمده موجب شده تا نشانههایی از بازگشت جریان قیمتی در برخی از نمادها مشاهده شود. در بازار چهارشنبه همچنین کارشناسان بازار به ارزیابی تاثیرات عرضه اولیه شرکت مخابرات پرداختند. از دید این گروه عرضه مستقیم ۵درصد مخابرات ایران، با ارزش حداقل (قابل تصور) ۲۳۰میلیارد تومان و عرضه خرد ۵درصد بعدی با همین حدود ارزش موجب ایجاد خلاء ۴۶۰میلیارد تومانی در بازار خواهد شد که همین امر عدم تعادل بازار در هفته گذشته را به هفته آینده نیز تعمیم خواهد داد. در این فضا بازار سهام همچنان با فشارهای عرضه و همچنین عدم تمایل معاملهگران برای خرید سهام مواجه خواهد شد. در بازار سهام در گروه فلزی افت بهای جهانی فلزات همچنان نمادهای این گروه را تحت فشار قرار خواهد داد. در زیرگروه فولادی واگذاریهای بدون برنامه سهم مبارکه در قالب پرداخت بدهیهای دولتی موجب شده است فشار زیادی در نماد فولاد مبارکه وارد شود.
باتوجه به صف فروش سنگین مبارکه و عدم معامله این نماد انتظار میرود از روز دوشنبه این نماد مشمول ضوابط رفع گرههای معاملاتی قرار گیرد. این سرنوشت احتمالا پیشروی فولاد خوزستان نیز قرار دارد.
در گروه فلزی بازار چهارشنبه شاهد معامله ۴۰درصد سهام آلومینیوم پارس بهصورت ۵درصد نقد و ۹۵درصد اقساط در نرخ پایه ۳۱۰۵ ریال بود. آلومینیوم پارس و مالک عمده آن نورد آلومینیوم پس از بروز دشواری در اجرای طرح توسعه خود با زیاندهی مواجه شدهاند که البته کار را به واگذاری این واحد رسانده است.
از سویی نورد آلومینیوم نیز پس از اجرای طرح توسعه تولید ورقهای آلومینیوم ساختمانی و ورق نمای آلومینیومی با مشکل تعرفه پایین واردات محصولات مشابه خارجی مواجه شده است.
در گروه معدنی بازار باتوجه به اعلام گزارش پیشبینی EPS شرکت گلگهر در انتظار بازگشایی این نماد در بازار امروز (شنبه) است.
توقف درازمدت نماد گلگهر شگفتی کارشناسان را برانگیخته است. درهمین حال نمادهای سنگآهن با احتمال افزایش بهای فروش کنسانتره تا سطح ۸۰۰ هزار ریال در هر تن (با احتساب فاصله حمل تا مصرفکننده) مواجهند. درهمین حال مجلس شورای اسلامی بهزودی شاهد بررسی لایحه اصلاح قانون معادن خواهد بود. این امر بحث حساس حقوق دولتی را در معادن مجددا مطرح خواهد ساخت، در این گروه چادرملو نیز با آغاز عملیات اجرایی ساخت واحد فولاد ارفع مواجه است. چادرملو مالک ۱۸درصد و سرمایهگذاری معادن و فلزات مالک ۲۰درصد واحد ۸۰۰ هزار تنی فولاد ارفع است. مدت ساخت فولاد ارفع ۳۲ ماه اعلام شده است. درگروه سیمانی بازار چهارشنبه شاهد بازگشایی نماد سیمان غرب بود. سیمان غرب با برنامه توسعه ۴هزار تنی تا قبل از بازگشایی کمترین ارزش بازار به ظرفیت را معادل ۱۴واحد داشت که همین امر زمینه جهش قیمت ۷/۲۹درصدی سیمان غرب را فراهم آورد. در نمادهای وابسته به گروه سیمانی نماد سرمایهگذاری بیمه یکی از سه سرمایهگذاری وابسته به تحولات گروه سیمان بازگشایی شد که جهش ۴درصدی قیمت را تجربه کرد. در حال حاضر نمادهای سرمایهگذاری بوعلی، صنعتومعدن و بانک ملی همچنان متوقف است.در گروه پتروشیمی بازار همچنان در انتظار بازگشایی نمادهای متوقف از جمله پتروشیمیهای اصفهان، خارک، فارابی و شیراز است. پتروشیمی خارک در این گروه با احتمال اعلام EPS معادل ۳هزار و ۷۵۰ریال مواجه است که البته با توجه به نرخ بالاتر متانول نسبت به بودجه اعلامی شرکت و همچنین رشد بهای LPG، گاز مایع و گوگرد، با شرایط مناسب فروش مواجه است.
در گروه شرکتهای هلدینگی بازار همچنان در انتظار عرضه عمده بلوک ۵۱درصدی سرمایهگذاری غدیر است.
این عرضه که در میان هفته صورت خواهد گرفت، راه را برای عرضه سهام بانک صادرات، نخستین بانک دولتی فراهم خواهد کرد که با سرمایه یکهزار و ۶۸۰میلیارد تومانی بهای تمامشده یک هزار و ۱۳۳ریالی را برای سهام غدیر در صورتهای خود دارد. تعیین بهای پایه عرضه سهام سرمایهگذاری غدیر موجب افزایش تمایل شرکتهای بزرگ برای خرید سهام غدیر شده است که در این میان طرح احتمال حضور خریداری وابسته نهادهای نظامی احتمال حضور کنسرسیومی مرکب از شرکتهای وابسته از جمله گروه بهمن و سرمایهگذاری بهمن را در میان خریداران ایجاد کرده است.
در گروه ساختمان نماد توسگستر با تعدیل قابل ملاحظه EPS مواجه شده است. فروش ۳۰درصد برج مالی اقتصادی ایران و پروژه آسایش موجب تعدیل قابل ملاحظه ۱۳۳درصدی شده است. از سویی فشار مقامات دولتی از جمله وزیر مسکن مبنی بر محتکر شناخته شدن دارندگان «خانههای خالی» احتمال رخداد رکود قابل ملاحظهای در بازار مسکن را محتمل کرده که همین امر باعث افزایش تمایل شرکتهای ساختمانی برای فروش املاک خود شده است. نوسازی ساختمان تهران نیز در این گروه با شایعات تایید نشده در مورد فروش برج ظفر به یک شرکت نفتی مواجه است؛ هرچند که این برج به دلیل ترکیب مالکیت خاص با حواشی نیز همراه است.
در مجموع بازار روز چهارشنبه همچنان بر مدار ضعف بود که در آن شاخص ۵۵ واحد افت کرد. با این افت در کل هفته شاخص ۴/۹۶ واحد افت را تجربه کرد.
ارسال نظر