3 گاف در گزارش‌ فولاد خراسان

فارس - یک کارشناس بازار سرمایه از وجود سه‌تناقض در عملکرد فولاد خراسان خبر می‌دهد. حسین خانجانی می‌گوید: در روز چهارشنبه گذشته نماد شرکت فولاد خراسان بعد از اعلام گزارش عملکرد ۳‌ماهه باز و مورد معامله فعالان بازار واقع شد که به‌رغم‌تناقض‌های شدید و غیر معقول گزارش ۲‌ماهه با گزارش ۳‌ماهه و واقعیت‌های حاکم بر بازار فولاد و انحرافات بسیار زیاد، گویا به هیچ عنوان مورد توجه کارشناسان و رییس اداره نظارت بر ناشران بورسی قرار نگرفته است.

وی با اشاره به وجود سه انحراف اساسی درگزارش سه‌ماهه فولاد خراسان درخصوص انحراف در محاسبه بهای تمام شده گفت: این شرکت در حال حاضر کارخانه ای مبتنی‌بر قراضه است که با فرض تولید ۴۹۰‌هزار تن شمش در سال به حدود ۵۷۰‌هزار تن قراضه نیازمند است که در گزارش۲‌ماهه ۱۱۹‌هزار و۶۰۰‌تن آهن قراضه به مبلغ ۴۷‌میلیارد و۸۶۰‌میلیون تومان خریداری کند (با متوسط قیمت خرید هر کیلو بیش از ۳۹۹‌تومان) اما در گزارش ۳‌ماهه، فولاد خراسان اعلام کرده ۱۴۷‌هزار و ۱۲۳‌تن به مبلغ بیش از ۷۸‌میلیارد و۱۴۱‌میلیون تومان خریداری کرده است.

تفاوت میان گزارش ۲ماهه و ۳ماهه (با متوسط قیمت خرید ۵۳۱‌تومان به ازای هر کیلو). وی افزود: آنچه مسلم است تفاضل بین اعداد گزارش ۲‌ماهه و ۳ماهه گویای خریدهای انجام شده در خرداد ماه است.

آهن قراضه ۱۱۰۰تومان!

وی ادامه داد: بر این اساس شرکت در خرداد ماه ۲۷‌هزار و ۵۲۳‌تن قراضه به بیش از ۳۰میلیارد و ۲۸۱میلیون تومان خریداری کرده که متوسط این خریدعدد شگفت انگیز و دور از واقعیت، یک هزار و ۱۰۰تومان است که با این اوصاف این سوال مطرح می‌شود که چگونه اداره نظارت بر ناشران بورسی که مدعی بررسی کارشناسانه گزارش‌های شرکت‌ها است از انحراف به این بزرگی چشم‌پوشی می‌کند.

آهن قراضه شادآباد ۴۵۰تومان

به گفته خانجانی،کارشناسان اداره نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس و اوراق بهادار فقط کافی است یک تماس تلفنی با آهن فروشان و تجار قراضه بازار پامنار، شوش و شادآباد گرفته تا حداقل تفاوت قیمت صبح تا شب را متوجه شوندکه درحال حاضر قیمت قراضه در بازار ایران ارقامی بین ۴۱۰ تا ۴۵۰‌تومان منوط به کیفیت قراضه دارد. چنانچه فولاد مبارکه نیز در آخرین گزارش خود مبلغ ۴۳۰‌تومان و فولاد خوزستان مبلغ ۴۵۶‌تومان را به عنوان خرید طی دوره اعلام کرده‌اند.

اختلاف ۲۸۹ریالی در هر کیلو

این کارشناس بازار‌های سهام و فولاد تصریح کرد: از سوی دیگر در گزارش ۳‌ماهه فولاد خراسان پیش‌بینی شده در سال ۸۷ شرکت تا ۵۶۳‌هزار و ۵۰۰‌تن قراضه به بیش از ۳۴۵‌میلیارد و۳۱۲‌میلیون تومان با متوسط هر کیلو ۶‌هزار و ۱۲۸‌ریال خریداری کند در حالی با کسراعداد غیرواقعی ۳‌ماهه از پیش‌بینی کل سال مشخص می‌شود که قرار است فولاد خراسان قراضه را در ۹‌ماه باقی مانده با متوسط ۶‌هزار و ۴۱۷‌ریال خریداری کند که این موضوع به هیچ عنوان با واقعیت حاکم بر بازار و میانگین شرکت‌های فولاد مبارکه و فولاد خوزستان سازگار نیست.

خانجانی افزود: با توجه به این نکات و در نظر گرفتن یک سناریوی بدبینانه با متوسط نرخ خرید ۴۸۰‌تومان برای خرید قراضه در طول سال ۸۷ مشخص می‌شود که شرکت بیش از ۱۲۰‌تومان بهای تمام شده قراضه را بالاتر لحاظ کرده که با ضرب این عدد در ۵۶۳هزار و ۵۰۰‌تن، عدد ۶۷‌میلیارد و ۶۲۰‌میلیون تومانی به دست می‌آید که این خود موید تاثیر بیش از ۶۷‌تومانی بر سود آوری هر سهم ( EPS) شرکت است که صد البته در حالتی میانه تر این عدد می‌تواند تا ۹۰‌تومان افزایش یابد که در اینجا این سوال مطرح می‌شود که مدیران یک شرکت بورسی با چه پشتوانه منطقی و بازاری می‌توانند چنین گزارش‌هایی را به بازار سهام ارائه کنند.

دومین تناقض

این کارشناس انحراف در محاسبه مقدار مواد اولیه مورد نیاز فولاد خراسان را دومین تناقض معرفی کرد و گفت: بر اساس گزارش شرکت در سال ۸۶ مقدار ۶۱۳‌هزار و ۵۹۲‌تن میلگرد تولید شده که برای این مقدار تولید ۶۸۹‌هزار و ۷۹۵‌تن مواد اولیه اعم از شمش و قراضه استفاده شده اما در سال مالی ۸۷ این شرکت پیش‌بینی تولید ۶۴۰‌هزار تن محصول را کرده که برای این مقدار تولید اشاره به ۷۴۷‌هزار تن ماده اولیه کرده که این انحراف بیش از ۵۷‌هزار تن در مواد اولیه مورد نیاز قابل‌توجه است.

تاثیر ۲۸۵ریالی بر EPS

وی تصریح کرد: در صورتی که اگرمتوسط قیمت این ماده اولیه را عدد بسیار اندک ۵۰۰‌تومان به ازای هر کیلوگرم محاسبه شود ۲۸‌میلیارد و ۵۱۵‌میلیون تومان به دست می‌آید که تاثیر بیش از ۲۸۵ ریالی بر EPS شرکت خواهد گذاشت.

سومین تناقض

خانجانی به سومین انحراف در خصوص محاسبه قیمت فروش محصولات فولاد خراسان اشاره کرد و گفت: این شرکت در گزارش ۲‌ماهه اعلام کرده ۱۰۶‌هزار و ۹۸۴‌تن میلگرد را به بیش از ۹۶‌میلیارد تومان (با متوسط قیمت فروش ۸‌هزار ۹۷۴ ریالی به ازای کیلو) به فروش رسانده‌است، اما در گزارش ۳‌ماهه، مقدار فروش به ۱۵۷‌هزار و ۲۴۵‌تن با ارزش ۱۴۷میلیارد و ۶۴۷‌میلیون تومان (با متوسط قیمت فروش ۹‌هزار و ۳۸۹ ریالی) افزایش یافته که نگاهی گذرا به قیمت‌های بازار از ابتدای سال جاری، شبهات بسیاری را در مورد این گزارش بر می‌تابد.

وی ادامه داد: در حالی حداقل قیمت‌ها در دو‌ماه ابتدای سال جاری در محدوده ۹۸۰‌تومانی قرار گرفته که در خرداد ماه هر کیلو حداقل یک‌هزار و ۵۰‌تومان و حداکثر یک‌هزار و ۱۹۰‌تومان معامله می‌شد و این مهم در حالی است که فولاد خراسان به دلایل متعدد، عرضه بسیار اندکی به صورت غیر سلف در بورس فلزات داشته و به همین دلیل شرکت نمی‌تواند پایین بودن قیمت فروش را به‌دلیل سلف فروشی توجیه کند که با توجه به قیمت‌های یاد شده این پرسش مطرح می‌شود که شرکت چگونه میانگین قیمت فروشی در این سطح داشته است؟ خانجانی ادامه داد: بر این اساس در صورتی که متوسط قیمت فروش در سال جاری کاملا محتاطانه‌ یک هزار و ۲۰۰‌تومان منظور شود با توجه به مقدار۶۴۰‌هزار تنی فروش شرکت، در آمد حاصل از فروش تا سطح ۷۶‌میلیارد و ۸۰۰‌میلیون تومان افزایش می‌یابد که می‌تواند تاثیر بیش از ۴۴‌تومانی بر EPS شرکت داشته باشد.

توانایی افزودن حداقل ۱۳۰تومان به سود هر سهم

این کارشناس تصریح کرد: نظر به تمامی موارد یاد شده در سه قسمت فوق و با حداقل‌های فرض شده، این شرکت می‌تواند به سود قبل از مالیات خود حداقل مبلغ ۱۳۰‌تومان اضافه کند که با توجه به سود هزار و ۹۹ ریالی قبل از مالیاتی اعلامی این مبلغ به ۲‌هزار و ۳۹۹‌ریال افزایش می‌یابد که با توجه به حداکثر نرخ مالیات ۵/۲۲درصد برای شرکت‌های بورسی، سود پس از کسر مالیات شرکت به محدوده ۱۸۵‌تومانی می‌رسد که این عدد بیش از ۲ برابر پیش‌بینی‌های اخیر توسط شرکت است.

گروه بورس آماده چاپ پاسخ سازمان بورس و شرکت مزبور جهت توضیح به بازار است.