عرضه سهام «کشتیرانی» در گیرودار «سهام ممتاز» و «امضای طلایی»

گروه بورس- معصومه طاهرخانی: تاخیرهای چندباره در واگذاری سهام شرکت‌های مشمول واگذاری‌ این بار به کشتیرانی رسیده است. به‌گزارش خبرنگار ما، تعیین تکلیف‌نشدن وضعیت سهام ممتاز کشتیرانی، واگذاری سهام این شرکت را برای چندمین‌بار به تعویق انداخته است.درحالی که مسوولان خصوصی‌سازی و بورس معتقدند که موضوع سهام ممتاز این شرکت حل‌وفصل نشده، مدیرعامل کشتیرانی ایران می‌گوید: کشتیرانی‌ سهام ممتاز ندارد و موضوع سهام ممتازان شرکت در سال ۸۴ حل شده است.

براساس قوانین پذیرش شرکت‌ها در بورس اوراق بهادار، هیچ شرکتی نمی‌تواند با سهام ممتاز وارد بورس شود.بلکه موظف است قبل از ورود به بورس وضعیت سهام خود را مشخص کند.

سهامدار عمده کشتیرانی هم که وزارت بازرگانی و دارنده سهام ممتاز است، باید نسبت به برگزاری مجمع برای تبدیل سهام ممتاز به عادی اقدام کند. مطابق تعریفی که از سهام ممتاز وجود دارد، هر شخصیت حقیقی و حقوقی که دارای این نوع سهام باشد، از حق رای بیشتر و حق دریافت سود بیشتری در مجمع عمومی شرکت برخوردار است.مطابق برنامه‌زمان بندی واگذاری‌ سهام از سوی سازمان خصوصی‌سازی، قرار بود سهام کشتیرانی برای اولین‌بار در تاریخ ۱۹ اسفندماه سال گذشته در بورس عرضه شود، اما عدم برگزاری مجمع عمومی از سوی سهامدار عمده مانع ازعرضه شد. شرکت بورس هم در اقدام دیگری مهلت تازه‌ای را برای وزارت بازرگانی جهت برگزاری مجمع عمومی کشتیرانی در تاریخ هشتم اردیبهشت ماه امسال تعیین کرد، ولی همچون گذشته مجمع شرکت برگزار نشد.

سهام ممتاز در انتظار امضای وزیر!

عرضه سهام کشتیرانی درحالی هم‌چنان نامشخص است که مقامات سازمان‌خصوصی‌سازی زمان ۲۸ اردیبهشت ماه را برای ورود این سهم به بازار تعیین کرده‌اند.اما محمد حسین داجمر، مدیرعامل کشتیرانی در اظهار نظر دو روز گذشته خود که در سایت «مانا» منتشر شده، بر نبود وجود سهام ممتاز در کشتیرانی تاکید کرده است؛ اما نکته‌ای در نظرات وی وجود دارد.وی با بیان اینکه اسناد و مدارک درخواستی سازمان بورس به این سازمان ارسال شده است، در خصوص اصلاح اساسنامه مورد نظر بورس می‌گوید: «کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در راستای نظر سازمان بورس طبق تعهدات خود در زمان تعیین شده نسبت به اصلاح اساسنامه این شرکت اقدام کرده و سایر تغییرات اساسنامه در قالب فرم استاندارد سازمان بورس که اخیرا ارائه شد، انجام شده است».داجمر تصریح کرد: «اساسنامه مذکور برای امضا برای سهامداران ارسال شده و امید است در اسرع وقت در اداره ثبت شرکت‌ها ثبت و به سازمان بورس ارسال شود.»

تاخیر در برگزاری مجمع عمومی و امضا نشدن متن تغییرات اساسنامه از سوی سهامداران عمده، این نتیجه را به ذهن می‌رساند که وضعیت سهام ممتاز کشتیرانی در انتظار امضای وزیر است.

وزارت بازرگانی مخالف خصوصی‌سازی است

اما مسوولان سازمان خصوصی‌سازی هم از وضعیت ابهام سهام ممتاز کشتیرانی انتقاد می‌کنند و معتقدند که وزارت بازرگانی تمایلی به عرضه سهام خود در بورس ندارد.پیش از این اسماعیل غلامی، معاون سازمان خصوصی‌سازی در مورد واگذاری سهام کشتیرانی به «فارس» گفته است: «وزارت بازرگانی با فراهم نکردن شرایط عرضه سهام کشتیرانی در بورس مخالف خصوصی‌سازی است. تمام زمینه‌های عرضه ۳/۲ درصد از سهام این شرکت آماده است و تنها باید وزارت بازرگانی با برگزاری مجمع فوق‌العاده‌ای اساسنامه را تغییر و اصلاح کند».غلامی با انتقاد از عملکرد وزارت بازرگانی خاطرنشان کرده بود که «متاسفانه این وزارتخانه که دارای سهام ممتاز کشتیرانی است، تاکنون نسبت به برگزاری مجمع، اقدامی انجام نداده است. چنین رفتارهایی از مجموعه وزارت بازرگانی به معنای این است که این وزارتخانه مخالف خصوصی‌سازی شرکت‌هایی چون کشتیرانی است. در صورت برگزاری مجمع یاد شده به فاصله یک روز سهام کشتیرانی در بورس عرضه خواهد شد». در حالی که غلامی این اظهار نظر را طی چند روز گذشته مطرح کرد، مدیرعامل کشتیرانی در اظهار نظر خود مخالفت وزارت بازرگانی را رد کرده است. داجمر با تکذیب مخالفت وزارت بازرگانی با عرضه سهام کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در بورس می‌گوید: مجمع عمومی سالانه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که سال گذشته و با حضور وزیر بازرگانی برگزار شد با عرضه سهام این شرکت در بورس موافقت کرد.داجمر با اعلام اینکه کشتیرانی خود طی نامه‌ای به شرکت بورس و سازمان خصوصی‌سازی خواستار پذیرش، درج و برگزاری جلسه معارفه سهام این شرکت شده بود، یادآور شد: «اخیرا نیز طی نامه‌ای به رییس سازمان خصوصی‌سازی بر تسریع در عرضه سهام کشتیرانی در بورس در آینده نزدیک تاکید شده است.»

وی همچنین تاکید کرد: کشتیرانی تمامی اطلاعات مربوط به صورت‌های مالی دو سال گذشته خود را به شرکت بورس ارائه داده که تمامی این اطلاعات همراه با امیدنامه پذیرش این شرکت در بورس طی سال گذشته منتشر شد.

حذف سهام ممتاز، مهر سال ۸۴

مدیرعامل کشتیرانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به حذف سهام ممتاز وزارت بازرگانی در مهر ماه سال ۸۴ اشاره کرده است.

وی می‌گوید: به دنبال درخواست اولیه پذیرش کشتیرانی جهت ورود به بورس و بنا به درخواست سازمان بورس، این شرکت طی جلسه مجمع عمومی که ۱۰ مرداد ماه ۸۴ برگزار شد، نسبت به اصلاح مواد مرتبط با سهام ممتاز در اساسنامه خود اقدام کرد.وی با بیان اینکه اصلاحات مذکور در روزنامه رسمی مهر ماه سال ۸۴ نیز منعکس و منتشر شده است، افزود: با انجام این تغییرات، سهام ممتاز وزارت بازرگانی حذف شد؛ به طوری که این وزارتخانه در‌حال‌حاضر فاقد هرگونه سهام ممتاز در کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است، ضمن اینکه هیچ سهامدار دیگری نیز در این شرکت سهام ممتاز در اختیار ندارد.

علامت سوالی در انتظار جواب؟

زمان جدیدی برای برگزاری مجمع کشتیرانی تعیین نشده است. مسوولان سازمان خصوصی‌سازی و بورس از حل نشدن وضعیت سهام ممتاز انتقاد می‌کنند. مسوولان کشتیرانی هم معتقدند که سال ۸۴ تکلیف سهام ممتاز حل شده و این شرکت سهام ممتاز ندارد. ترکیب این شرایط تا کنون باعث عرضه نشدن سهام کشتیرانی در بورس شده است. گویی تاخیر و ابهام‌های چند لایه در حال تبدیل شدن به بخش جداناپذیر خصوصی‌سازی‌های اخیر هستند.