دلایل رشد تدریجی سهام سیمانی در بازار

گروه بنگاه‌ها، مهتاب رحمتعلی: صحبت از صنعت سیمان است، صنعت پیر بورس که ظرف دو سال گذشته ترجیح داده که حاشیه‌نشین بازار سرمایه باشد.

سهام سیمانی در شرایطی روزهای خود را در بازار سرمایه سپری می‌کنند که پی بر ای متوسط ۴ مرتبه آنها یک واحد کمتر از پی بر ای کل بازار است. این متغیر مهم نشان می‌دهد که قیمت سهام شرکت‌های سیمانی حتی در مقایسه با کل بازار افت بیشتری کرده و در حال حاضر سرمایه‌گذاری در این صنعت از ریسک به مراتب پایین‌تری نسبت به دیگر صنایع برخوردار است.

اما صنعت سیمان که سال ۹۰ را بدون تغییرات خاصی به پایان رساند، از ابتدای امسال رشد تدریجی قیمت‌ها را تجربه کرده است.شاخص این صنعت که در انتهای سال قبل عدد ۲۲۱ واحد را به ثبت رسانده بود، تنها در فروردین‌ماه امسال شاهد ۵/۳ درصد رشد بود و به رقم ۲۲۹ واحد رسید.

روزهای اول اردیبهشت ماه نیز برای این گروه با تحرک همراه بود، به طوری که باوجود صف‌های خرید برای برخی از شرکت‌های سیمانی به نظر می‌رسید که روند رشد قیمت‌ها در این گروه آغاز شده است.

در این شرایط، درخواست افزایش قیمت توسط سیمانی‌ها، رشد تقاضای صادرات و از همه مهم‌تر محدود شدن افزایش قیمت حامل‌های انرژی در فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها موجب شده تا سهام سیمانی در بورس تهران با احیای تدریجی مواجه شود.

نگاه سیمانی‌ها به عربستان

در همین حال، مدیر هلدینگ سیمان فارس و خوزستان (شرکتی که سه‌شنبه گذشته در بورس تهران صف خرید میلیونی داشت)، تحلیل‌های کارشناسان درباره آینده صنعت سیمان را مثبت ارزیابی کرد.

محمدرضا منتظری در گفت‌وگو با دنیای اقتصاد با اشاره به برگزاری سمینار ۲۱ اسفندماه سیمانی‌ها در قطر گفت: در این سمینار که تولیدکنندگان و تجار سیمان در آن شرکت داشتند، اطلاعات جامعی درباره صنعت سیمان ایران مطرح شد که به نظر می‌رسد در زمینه صادرات مفید باشد.

وی تشریح وضعیت تولید و مصرف در سال ۲۰۱۱ و پیش‌بینی‌ها در سال ۲۰۱۲ را از جمله مهم‌ترین نکات مطرح شده در این سمینار دانست و گفت: شاخص‌ترین موضوع برای چشم‌انداز صادرات ایران، شرایط عربستان بود که از واردکنندگان جدی سیمان در سال ۲۰۱۲ به شمار می‌رود. وی افزود: عربستان که تا سال ۲۰۱۱ به عنوان یک تولیدکننده سیمان مطرح بوده، در حال حاضر به ۱۸ میلیون تن سیمان نیاز دارد.

وی با اشاره به رشد ۱۵ تا ۲۰ درصدی مصرف سیمان در عربستان این کشور را بازار مناسبی برای ایران دانست.

این مقام مسوول در صنعت سیمان در ادامه با اشاره به روند رو به رشد صادرات از زمان دریافت مجوز صادرات توسط شرکت‌های سیمانی گفت: سال اول حجم صادرات بالغ بر ۵/۵ میلیون تن، سال دوم ۶/۸ میلیون تن و پارسال معادل ۲/۱۰ میلیون تن بود.

وی پیش‌بینی امسال را حدود ۱۴ تا ۱۵ میلیون تن ذکر کرد و افزود: این میزان معادل ۸ درصد صادرات دنیا است.

صادرات ریالی خوشایند نیست

وی اما به ضرورت آزادسازی قیمت سیمان و اصلاح قیمت این محصول اشاره کرد و گفت: در حال حاضر صادرات به صورت ریالی است و آن برای صنعت سیمان خوشایند نیست.

او با اشاره به افزایش هزینه‌های اولیه و قیمت تمام شده تصریح کرد: وقتی هزینه خدمات دولتی آزاد می‌شود، بهای تمام شده صنعت نیز بالا می‌رود و در این صورت آزادسازی قیمت سیمان نیز ضروری است.

منتظری پیش‌بینی مصرف داخلی را دارای رشد حداقل ۴ درصدی همانند سال ۹۰ دانست و افزود: سال گذشته میزان مصرف ۵/۵۶ میلیون تن و میزان تولید ۵/۶۶ میلیون تن بوده است.

مدیرعامل «سفارس» همچنین به بهره‌برداری از طرح‌های جدید توسعه سیمان اشاره کرد و گفت: گیلان سبز با ظرفیت حدود یک میلیون تن در سال و خط ۳ آبیک با ظرفیت ۸ هزار و ۵۰۰ تن در روز با ظرفیت ۵/۲ میلیون تن در سال به بهره‌برداری می‌رسد.

وی در پایان با اشاره به اینکه مذاکرات برای حذف قیمت‌گذاری در صنعت سیمان از اواخر سال ۹۰ آغاز شده اظهار امیدواری کرد که به زودی در زمینه قیمت‌ها تصمیمات مثبتی گرفته شود.

به گفته وی، طی سال قبل غیر از دو یا سه شرکت سیمانی سود همه شرکت‌ها به دلیل افزایش هزینه‌ها و ثبات قیمت سیمان کاهش یافته بود که نباید امسال نیز به‌این صورت باشد.