یادداشت
الزامات و چالشهای صنعت سرب و روی ایران در تحقق تولید ملی
سال ۹۰ بحق سال مجاهدت جهادگران اقتصادی در عرصه صنعت سرب و روی ایران بود.
نهادینه کردن شعار سال جهاد اقتصادی در قالب تهیه برنامه جهادی در گروه توسعه معادن روی ایران و هدفگذاری افزایش۹۰ درصدی صادرات و همچنین توجه به تنوع محصولات و نظام مشتریمداری و ابلاغ برنامه جهادی در همه لایههای مدیریتی و عملیاتی این گروه در این سال محقق شده است.
سال ۹۰ بحق سال مجاهدت جهادگران اقتصادی در عرصه صنعت سرب و روی ایران بود.
نهادینه کردن شعار سال جهاد اقتصادی در قالب تهیه برنامه جهادی در گروه توسعه معادن روی ایران و هدفگذاری افزایش90 درصدی صادرات و همچنین توجه به تنوع محصولات و نظام مشتریمداری و ابلاغ برنامه جهادی در همه لایههای مدیریتی و عملیاتی این گروه در این سال محقق شده است.
گروه توسعه معادن روی ایران در سال ۹۰ با عبور از مرز تولید ۱۱۰ هزار تن شمش روی، برای اولین بار در تاریخ کشور و منطقه در باشگاه یکصد هزار تنیهای تولید روی جهان قرار گرفت.
حمایت و همکاری مجاهدانه همه ارکان زنجیره تولید صنعت روی از جمله از شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (نماینده دولت در مدیریت معدن انگوران) به عنوان مدیریت تامین خاک به عنوان اصلیترین رکن تولید و توان داخلی متخصصان گروه توسعه (مهندسان و کارگران و مدیران این گروه) در بهرهمندی از مکانیزهای جدید تولید و بهبود روشها و استفاده حداکثری از منابع جهت کاهش محدودیتهای ناشی از کمبود ماده معدنی تامینی از معدن انگوران، از مهمترین عوامل دستیابی به این افتخارات به شمار میروند. در تقسیمبندی محورهای اصلی جهاد اقتصادی میتوان از موارد ذیل به عنوان اصلیترین راهبردهای این هدف نام برد.
۱- مساله تولید داخلی «بخش مهمی از جهاد اقتصادی تولید ملی است.»
2- حمایت از کار و کارگر ایرانی.
۳- حمایت از سرمایه سرمایهدار ایرانی.
در جهت تقویت تولید ملی الزاماتی مانند آگاهی و هوشمندی و برنامهریزی درست در حل مشکلات تولید داخلی، پشتیبانی دولت از تولیدات داخلی صنعتی و کشاورزی، تقویت چرخه تولید و اتقان در کار تولید توسط سرمایهداران و کارگران و مصرف تولیدات داخلی توسط مردم و توجه به مصرف کالای داخلی که مشابه خارجی دارد وجود دارد که مورد تاکید است. چهار محور یادشده در عرصه صنعت سرب و روی ایران به کار بسته شده که بخشی از آن به شرح ذیل است:
۱- بیشک اساسیترین محور در توسعه صنعتی متوازن برنامهریزی درست و هوشمندانه در حل مشکلات تولید داخل است. آنجا که در عرصه سیاستگذاری، نیاز به توجه جدی دولت به رفع موانع تولید میرود و در عرصه صنعت سرب و روی، اولین الزام برنامهریزی مجدانه و هوشمندانه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در تامین خاک مصرفی جهت تولید کنسانتره به عنوان شریان حیاتی تولید صنعت روی ایران است.
2- تولید ملی معنایی جز افزایش میزان ارزش افزوده در زنجیره تولید یک محصول در داخل کشور را ندارد و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با حمایت همهجانبه و بیشائبه از همه تولیدگان این صنعت به خصوص گروه توسعه معادن روی ایران به عنوان بزرگترین تولیدکننده شمش روی و محصولات جانبی در خاورمیانه و جلوگیری از خامفروشی و پشتیبانی از گروه توسعه معادن روی ایران در تولید کنسانتره (توان عملیاتی این گروه تولید 700 هزار تن کنسانتره در سال است) و تغذیه همه منابع پاییندستی و سایر تولیدکنندگان شمش از این گروه میتواند، نقش پشتیبانی خود از تولید داخلی را دوچندان کند.
تکرار رکورد تاریخی تولید یکصد هزار تن شمش روی که در سال ۹۰ به همت همکاران زنجیره تولید به وقوع پیوست، با چالشهای فراوانی مواجه بود، اما به همت و جهاد همه تلاشگران گروه توسعه معادن روی ایران و همکاری مجدانه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران این امر محقق شد.
با این وصف تحقق محور دوم از فرمایشات رهبری که انتظار صنعتگران سرب و روی ایران از نماینده دولت (شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران) است با تامین حداقل یک میلیون و پانصد هزار تن خاک از معدن انگوران و تحویل حداقل 900 هزار تن آن به گروه توسعه معادن روی ایران و عبور از رکورد تاریخی سال 90 میسر میشود و امید آن داریم که شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران با بهبود تامین خاک در سال 91؛ این آرزوی صنعتگران گروه توسعه معادن روی ایران که خانوادهای با بزرگی بیش از 150 هزار عضو است را فراهم کند و در تثبیت تولید ملی و اشتغال دائمی کارگران این صنعت نقش بسزایی ایفا کند.
۳- همان گونه که در سال ۸۹ و ۹۰ تلاش همه مهندسان و کارگران صنعت سرب و روی در تقویت چرخه تولید و بهبود و تثبیت فرآیندهای تولیدی در جهت توسعه تولید محصولات و بهبود کیفیت بوده است، این امر در سال ۹۱ از محورهای اصلی حرکت این صنعت و از الزامات لازمالاجرای آن است.
توجه به توسعه صنایع پاییندستی با متنوع کردن سبد محصولات صنعتی و استفاده از تکنولوژیهای نوین و تکمیل زنجیره ارزش محصولات از مهمترین برنامههای گروه توسعه معادن روی در سال 91 خواهد بود.
در این میان توجه جدی به برنامهریزی هوشمندانه و یکپارچه و آگاهانه در استفاده حداکثری از منابع و رفع محدودیتها با بهرهمندی از توان متخصصان داخلی و اجرای نظامهای مدیریتی نوین در این گروه عرصه دیگری از جهاد اقتصادی صنعت سرب و روی ایران خواهد بود که به طور قطع نیازمند پشتیبانی همهجانبه همه ارکان و اجزای زنجیره تولید و تامین این صنعت است.
4- بیشک جلب رضایت مشتریان و تشویق آنان به استفاده از محصولات داخلی در جهت تحقق شمار «ایرانی، ایرانی بخر» نیازمند یک الزام بسیار راهبردی است و آن در توسعه و توجه به مزیت رقابتی و کیفیتی محصولات است.
گروه توسعه معادن روی ایران در این عرصه با توسعه محصولات پاییندستی و تولید محصولات جدید تثبیت کیفیت محصولات و ارائه قیمتهای رقابتی حمایت از مشتری داخلی را در برنامه خود خواهد داشت.
5- تقویت کنسرسیوم متشکل از همه صنعتگران و حمایت همهجانبه دولت از این تشکل قانونی با واگذاری معدن انگوران و مهدی آباد به آن.
با عنایت به خواص این صنعت بومی و لزوم توجه به ایجاد ارزش افزوده و جلوگیری از هدررفت منابع خدادادی در حمایت از خام فروشی، بدون تردید صنعت سرب و روی ایران نیازمند تکنولوژی نوین تولید و دانش روز دستاندرکاران خود جهت ورود به عرصههای جدید از بازارهای جهانی و تثبیت برند سرب و روی ملی روی ایران در بازارهای رقابتی صادراتی و داخلی است.
امید آن میرود تلاش مجاهدانه همه خدمتگزاران ملت در صنعت سرب و روی ملی ایران، سال 91 سال کسب افتخارات و عبور از رکوردهای تولید و کیفیت و تثبیت و اتقان فرآیندهای تولیدی و صنعتی در این صنعت بومی ایران باشد و تحقق این نامگذاری مقدس در عرصه کسب و کار و تولید این پخش از صنعت کشور برگ افتخار دیگری بر تارک آن به یادگار بگذارد.
* مدیرعامل شرکت توسعه معادن روی ایران
ارسال نظر