افت شاخص تحت تاثیر نگرانی قدیمی معادن

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد افت شاخص تحت تاثیر نگرانی معامله‌گران در مورد سهام گروه معدنی بود.

در بازار دیروز معامله‌گران با توجه به افزایش عرضه‌ها در نماد گل‌گهر متعاقب ثبت افزایش سرمایه شرکت و تشکیل صف فروش برای این نماد، شاهد بازگشت نگرانی از وضعیت نمادهای معدنی بودند. نمادهای معدنی در سال ۹۰هفته‌ها توقف را به دلیل طرح تغییر نرخ بهره مالکانه معادن سنگ‌آهن شاهد بودند؛ امری که در نهایت بدون حصول نتیجه‌ای باقی ماند و این تهدید همچنان در سال ۹۱همراه نمادهای معدنی است. در این میان البته نگاه‌ها به سوی مجلس شورای اسلامی و لایحه بودجه نیز هست، تا نظر مجلس را در مورد حقوق دولتی دریابند.

در بازار دیروز معامله‌گران شاهد انتشار خبرهای مهم در مورد مسائل سیاسی بودند. در مهم‌ترین خبر‌ها رییس‌جمهور پس از مدت‌ها در جلسه مجمع تشخیص مصلحت نظام شرکت کرد.

آخرین باری که محمود احمدی‌نژاد در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام شرکت کرد، به ‌اوایل سال ۱۳۸۸ ‌برمی‌گردد. پس از آن به ویژه پس از انتخابات ریاست جمهوری دوره دهم،‌ محمود احمدی‌نژاد که به لحاظ جایگاه ریاست‌جمهوری یکی از اعضای حقوقی و ثابت مجمع تشخیص مصلحت نظام است، در جلسات این مجمع غایب بود.در همین حال، در صحنه مجلس بررسی موضوع استعفای مرتضوی در جلسه فردا با حضور شیخ‌الاسلامی صورت خواهد گرفت. سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس گفت:‌ فردا نشست اعضای این کمیسیون با شیخ‌الاسلامی با موضوع بلاتکلیفی استعفای مرتضوی برگزار خواهد شد.

سیدجواد زمانی تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین مباحث برگزاری نشست مشترک شنیدن اظهارات وزیر برای قبول استعفای مرتضوی است. روشن شدن مساله مدیریت تامین اجتماعی به عنوان بزرگ‌ترین سهامدار بورس می‌تواند به آرامش بازار کمک کند. در همین حال روز گذشته در بازار موازی اعلام نرخ ۲۴درصدی اوراق گواهی سپرده بانک مرکزی برای خریداران سکه، انتظار برای افزایش مجدد نرخ بهره در اقتصاد کشور را افزایش داده است. از سوی دیگر بالا گرفتن مساله تورم در سطح اقتصاد کشور احتمال افزایش نرخ بهره را به همراه آورده است. در انتهای هفته گذشته دکتر احمدی‌نژاد رییس‌جمهوری در دستوری مسوولان دولتی را موظف به مقابله با موج گرانی کرده است.در صحنه اقتصادی دیروز همچنین مجلس شاهد اعلام ابطال تصمیم بانک مرکزی برای برداشت از بانک‌ها بود.پیمان فروزش اقدام هیات‌ وزیران و بانک مرکزی در این زمینه را غیرقانونی خواند و اظهار کرد: بانک مرکزی با این اقدام ضرر و زیانی را به بانک‌ها تحمیل کرده است و باید در این خصوص پاسخگو باشد.

فروزش با بیان اینکه به احتمال زیاد امروز این گزارش در صحن علنی مجلس قرائت خواهد شد، پیشنهاد کرد که بانک مرکزی رقم برداشت شده را با سود به حساب بانک‌ها واریز کند.

در گروه پتروشیمی دیروز معامله‌گران شاهد بحث‌هایی در مورد افزایش بهای محصولات پتروشیمی بودند. بر این اساس احتمالا نرخ‌گذاری محصولات پتروشیمی در بورس کالا به زودی تغییر خواهد کرد. در گروه پتروشیمی همچنین دیروز مدیر نظارت بر ناشران بورسی سازمان بورس اوراق بهادار از رویه جدید نحوه شناسایی درآمد ناشی از تسعیر ارز در بودجه و عملکرد واقعی شرکت‌ها و صنایع بورسی در آینده‌ای نزدیک خبر داد.

امیر حمزه مالمیر با اشاره به نوسان نرخ ارز در طول سال مالی گذشته، اظهار کرد: طی سال ۹۰، در مقطعی خرید و فروش ارز خارج از شبکه بانکی ممنوع اعلام شد، اما در روزهای پایانی سال با توافق‌هایی که انجام گرفت، بانک مرکزی مجوز معامله آزاد ارز از طریق صرافی‌های عامل را صادر کرد.

این فرآیند باعث شد تا نحوه شناسایی درآمد ناشی از تسعیر نرخ ارز در بودجه پیش بینی شده و عملکرد واقعی سال مالی ۹۰ برخی شرکت‌ها و صنایع بورسی عمدتا صادر‌کننده مواد پتروشیمی با ابهام و سردرگمی همراه شود.

وی در ادامه با بیان دلایل توقف نماد برخی شرکت‌های گروه پتروشیمی و زمان دقیق بازگشایی نماد معاملاتی آنها، گفت: با توجه به مطالب ذکر شده، برخی شرکت‌ها رویه‌های متفاوتی را برای شناسایی درآمد حاصل از تسعیر نرخ ارز در اطلاعات مالی خود منعکس کرده اند که از استاندارد واحدی برخوردار نیست.

این مقام مسوول‌ راجع به احتمال توقف نماد مابقی شرکت‌ها به لحاظ نامشخص بودن رویه ثبت درآمد ناشی از تسعیر نرخ ارز، آنرا منوط به ارائه اطلاعات جدید شرکت‌ها و تلاش برای بازگشایی آنها پس از ابلاغ رویه جدید دانست.پیش از این کارشناسان در طول سال ۹۰ به کرات خواهان شفاف‌سازی نحوه شناسایی درآمد ارزی در شرکت‌های دارای صادرات شده بودند.در گروه پتروشیمی دیروز شازند با صف خرید همراه شد که این امر شایعاتی در مورد احتمال تعدیل مجدد سود این شرکت به همراه داشته است.در گروه خودرویی، شرکت ملی خودروسازی وابسته به وزارت صنایع عراق (SCAI) از فروش ۳۰ هزار دستگاه از محصولات تولیدی گروه خودروسازی سایپا در این کشور خبر داد.در نماد مخابرات دیروز، رییس‌ هیات مدیره شرکت مخابرات ایران گفت: سهام تالیا به شرکت‌های پاسارگاد و ایران مبین فروخته می‌شود.

سید مصطفی سیدهاشمی گفت: شرکت مخابرات ایران واگذاری سهام شرکت تعاونی مجتمع صنعتی رفسنجان در تالیا به متقاضیان را تصویب کرده است.

وی افزود: این دو شرکت به صورت مشارکتی متقاضی خرید سهام تالیا هستند و هیات مدیره مخابرات ایران نیز انتقال آن را تصویب کرده است و خریدار و فروشنده باید در مورد معامله آن با یکدیگر مذاکره کنند و قیمت معامله نیز در مذاکرات آنها با یکدیگر تعیین خواهد شد.

در گروه مالی، نماد بیمه پاسارگاد در فرابورس به عنوان چهارمین نماد بیمه‌ای پذیرفته شد.بیمه پاسارگاد امروز برای برگزاری مجمع و تقسیم سود نقدی متوقف خواهد شد.

در گروه حمل‌ونقل،‌ کشتیرانی آریا با سرمایه ۲۷ میلیارد تومانی فرابورسی شد.

شرکت کشتیرانی آریا با سرمایه اسمی ۲۷ میلیارد تومانی و نماد معاملاتی «حاریا» در بازار پایه فرابورس درج نام و پذیرفته شد.

در گروه غذایی، مدیرعامل پاک دیروز در ادامه مباحث در مورد وضعیت نرخ محصولات لبنی از زیان دهی این شرکت عظیم خبر داد.

اسفندیاری با بیان اینکه در اسفندماه مجبور به تعدیل ۲۵۰ نفر از کارگران شدیم، گفت: در مهرماه شیر را ۵۸۰ تومان بدون هزینه حمل، آبان ۶۰۵ تومان، آذر ۶۲۷/۵ تومان، دی ۶۴۹ تومان، اسفند ۷۲۵ تومان، ۱۵ روز اول فروردین امسال ۸۲۱ تومان و بعد از آن هم ۸۶۰ تومان خریداری کردم و مشخص هم است که از کجا‌ها خریداری کرده‌ام.

اسفندیاری گفت: ما سال قبل ۴۰۰ میلیارد تومان فروش داشتیم که حداقل باید ۲۰ میلیارد تومان سود می‌کردیم، اما ۵ میلیارد هم ضرر کردیم. اگر مشکل حل نشود تا ۶ ماه دیگر بیشتر روی پا نخواهیم بود.

در گروه معدنی، نماد توسعه معادن روی و شرکت زیر مجموعه آن کالسیمین برای اعلام تعدیل مثبت متوقف شدند.

در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن شاخص کل ۲/۴۸واحد افت کرد و به ۲۷هزار و ۲۱۱واحد رسید. ارزش معاملات دیروز ۷/۵۲میلیارد تومان بود که ۵/۱۶درصد آن را جمع آوری صف فروش گل‌گهر تشکیل داد. از ۲۱۰نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۱۱۸ نماد با افت قیمت و ۸۵نماد با رشد ارزش معامله شدند.