مهدی حق‌باعلی*
شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی بانک‌ها (سهامی عام)، در تاریخ ۱۱ بهمن با نماد «سکاب» در تابلوی اول فرابورس و در گروه واسطه‌های مالی درج شده است. با توجه به اینکه معاملات این نماد به زودی آغاز خواهند شد، مرور کوتاهی بر وضعیت فعلی و برآورد آینده این شرکت در ادامه ارائه شده است.

سهامدار عمده شرکت سکاب، صندوق بازنشستگی بانک‌ها است که بیش از 72 درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد. آخرین سرمایه‌ ثبت شده‌ سکاب، بالغ بر 5/67 میلیارد تومان بوده است که اخیرا شرکت مجوز افزایش سرمایه 122 درصدی از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران را دریافت کرده و لذا سرمایه شرکت به 150 میلیارد تومان افزایش یافته است. به این ترتیب، حق تقدم سهم نیز همراه با نماد سهم، بازگشایی خواهد شد‌. مطابق با ترازنامه حسابرسی شده‌ی 6 ماهه منتهی به 31 شهریور 90، مجموع دارایی سکاب بالغ بر 137 میلیارد تومان است. در بخش بدهی‌ها، حدود 40 میلیارد تومان بدهی دیده می‌شود که عمده آن، سود پرداختنی سهام سال 89 است و به نظر می‌رسد بخش قابل توجهی از آن، برای افزایش سرمایه تسویه شود. به این ترتیب نسبت مالکانه شرکت که هم اکنون حدود 67/0 است، پس از افزایش سرمایه بسیار به عدد یک نزدیک خواهد شد.
ارزش روز پرتفولیوی بورسی این شرکت، در تاریخ ۳۰ دی ماه امسال، ۵/۱۴۳ میلیارد تومان بوده ، در حالی که بهای تمام شده این سبد ۳/۱۱۹ میلیارد تومان بوده است. نگاهی به پرتفولیوی بورسی شرکت نشان می‌دهد که عمده سرمایه‌گذاری‌ سکاب در صنعت‌های مخابرات (۳۶ درصد)، بانکداری (۲۶ درصد) و شیمیایی (۱۰ درصد) و فلزات اساسی (۷ درصد) متمرکز شده‌ است. اصلی‌ترین سهم‌های سبد سکاب بر اساس ارزش بازار، به ترتیب همراه اول (۲۷ درصد)، بانک پاسارگاد (۲۴ درصد)، مخابرات (۸ درصد) و پتروشیمی پردیس (۶ درصد) هستند. می‌توان گفت که هر ۴ سهم، سهم‌های کم ریسک و پرپتانسیل سال آینده بازار ارزیابی می‌شوند. از دیگر نکات قابل توجه سبد بورسی، بهای تمام شده پایین سهم‌ بانک بزرگ پاسارگاد و سهم پرپتانسیل میدکو است، و پیش‌بینی می‌شود در سال‌های آینده از این محل ارزش افزوده‌ قابل توجهی به پرتفولیوی شرکت تزریق شود. از سوی دیگر، با توجه به اعلام شرکت مبنی بر اصلاح ساختار سبد از محل افزایش سرمایه، به نظر می‌رسد شرکت قصد دارد در مورد خروج از سهم‌های ناکارا اقدام کند. اما در سبد غیر‌بورسی سکاب، سرمایه‌گذاری قابل توجهی در پروژه‌های ساختمانی دیده می‌شود که با توجه به رونق محتمل بازار مسکن در سال آینده، پیش‌بینی می‌شود شرکت سودآوری مناسبی از این حوزه داشته باشد.
در سبد غیر‌بورسی، سرمایه‌گذاری در شرکت‌هایی همانند پارس آریان و بیمه پاسارگاد نیز دیده می‌شود. با فرض ثابت ماندن ترکیب پرتفولیوی شرکت از دی ماه تاکنون و بر اساس آخرین قیمت‌های سهم شرکت‌های سرمایه‌پذیر، ارزش روز دارایی‌های بورسی شرکت معادل 45/143 میلیارد تومان است که 1/24 میلیاردتومان ارزش افزوده نشان می دهد. با برآورد ارزش افزوده‌ 1/5 میلیارد تومانی برای سبد غیر‌بورسی شرکت، ارزش روز این سبد 9/12 میلیارد تومان تخمین زده می‌‌شود. از سوی دیگر، ارزش برآوردی پروژه‌های ساختمانی شرکت نیز 28 میلیارد تومان است. با این اوصاف، ارزش خالص دارایی‌های سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی بانک‌ها به ازای هر سهم، 5/196 تومان برآورد می‌شود. طبق آخرین اعلام شرکت، این سرمایه‌گذاری در ده ماهه ابتدایی سال، با پوشش 95 درصدی بودجه، 34 تومان به ازای هر سهم شناسایی کرده است.
در جمع‌بندی، باید گفت که شرکت سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی بانک‌ها، با توجه به سبد بورسی کم‌ریسک و پرتفوی غیربورسی پرپتانسیل، می‌تواند یکی از سرمایه‌گذاری‌های آینده‌دار بورس تلقی شود. برای تصمیم‌گیری در مورد ورود یا عدم ورود به سهم، سرمایه‌گذاران باید به قیمت گشایش سهم، پتانسیل‌ طرح‌های توسعه‌ای شرکت‌های سرمایه‌پذیر و نسبت قیمت سهم به ارزش خالص در شرکت‌های مشابه توجه کنند.
* کارشناس ارشد بازار سرمایه