گروه بورس- همایون دارابی:‌ بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد کاهش تب وتاب معامله‌گران ناشی از بلاتکلیفی در مورد موضوع مهم سود بانکی بود. در شرایطی که از بازگشت ریاست‌جمهوری به کشور بیش از دو روز می‌گذرد همچنان تایید یا عدم تایید افزایش سود بانکی در‌ هاله‌ای از ابهام قرار دارد که این مساله تمام تصمیم‌گیری‌های اقتصادی را تحت شعاع خود قرار داده است. این امر در شرایطی است که در هفته گذشته برخی از اعضای شورای

پول و اعتبار به صورت تفصیلی مفاد مصوبه جدید افزایش نرخ سود را تشریح کرده‌اند و برخی از اعضای هیات دولت برنامه‌هایی را براساس این مصوبه در دستور کار دارند.

با این وجود، معاون اقتصادی معاون اول رییس‌جمهور دیروز گفت: فعلا چارچوب مصوبه شورای پول و اعتبار مشخص نیست، اصلا موضوع افزایش نرخ سود سپرده در این شورا مطرح نشده بلکه مصوبه در خصوص نرخ سود عقود مشارکتی بوده است.

در این میان اهمیت تغییر نرخ سود بانکی نه تنها به دلیل تاثیرات آن بر بازارهای موازی سکه و ارز مورد توجه است بلکه اهمیت آن به دلیل احتمال تغییر رییس کل بانک مرکزی

است. با عدم تغییر سود انتظار می‌رود بازارهای موازی از جمله طلا و ارز رونق قابل ملاحظه خود را از سر بگیرند. دیروز نیز در خلأ نرخ‌گذاری در بازار ارز، قیمت سکه با رشد قابل ملاحظه‌ای روبه‌رو شد.

در همین حال، در شرایطی که نتیجه تغییر سود بانکی نا‌مشخص است، دیروز مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل از انتشار ۱۰۰۰ میلیارد تومان اوراق مشارکت وزارت‌راه با نرخ سود ۲۱ درصد از هفته آینده خبر

داد. برخی کارشناسان انتشار اوراق مشارکت دولتی با نرخ سود بیش از ۱۷درصد را به زیان بازار سرمایه و موجب افزایش خروج منابع از این بازار قلمداد می‌کنند. در حال حاضر، بخشی از سرمایه معامله‌گران بازار سرمایه در قالب اوراق و صندوق‌های با نرخ سود ۱۷درصد قرار دارند که در صورت افزایش نرخ سود اوراق مشارکت دولتی به ۲۰درصد به خروج نقدینگی از این بخش منجر می‌شود.

در تحولات اقتصادی مهم، دیروز تازه‌ترین پیش‌بینی واحد اطلاعات اکونومیست از دوبرابر شدن نرخ تورم ایران در سال جاری خبر داد.

واحد اطلاعات اکونومیست در گزارش ماه دسامبر ۲۰۱۱ خود نرخ تورم ایران در سال گذشته را ۱/۱۰ درصد برآورد و پیش‌بینی کرد که این شاخص در سال جاری دو برابر شده، به ۲/۲۰ درصد برسد.

در بخش تجاری، دیروز خبرهایی از تصمیم مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت جهت کاهش مصارف ارزی منتشر شد که در این میان، در لیست کالاهای لوکس که واردات آن متوقف یا از محل صادرات مجاز خواهد بود، نام خودرو نیز درج شده است.

روز گذشته در گروه بانکی، بانک ملت با تداوم انتقال و یکپارچه‌سازی سهام این بانک در شرکت‌های زیر مجموعه و انتقال به هلدینگ تازه تاسیس گروه مالی بانک ملت مواجه بود. در این گروه همچنان معامله‌گران در انتظار تعیین تکلیف سود بانکی بودند که این مساله به کاهش قیمت عمومی سهام این گروه منجر شد. در این گروه، بیمه آسیا با تعدیل منفی سنگین ناشی از افزایش هزینه بیمه شخص ثالث مواجه شده است.

در گروه پتروشیمی، ثبات نسبی بازار ارز به‌رغم فشارهای وارده موجب شد تا بهای سهام این گروه مجددا رو به افزایش بگذارد. دیروز پتروشیمی شازند تا صف خرید پیش رفت. در این گروه پتروشیمی کرمانشاه با انتشار مجوز افزایش سرمایه با صف خرید همراه شد. این افزایش سرمایه فشار بدهی سنگین ارزی این واحد را کاهش خواهد داد.

در گروه معدنی، دیروز بورس کالا شاهد اوج‌گیری بهای محصولات ملی مس بود. ملی مس که در آستانه ثبت افزایش سرمایه قرار دارد، دیروز در بورس کالا شاهد رسیدن قیمت محصول به مرز ۱۲ هزار تومان بود که رکوردی بی‌سابقه به شمار می‌رود.

بازار فلزات به دلیل انتظار معامله‌گران برای اجرای مرحله دوم طرح هدفمند کردن یارانه‌ها و افزایش نرخ ارز با افزایش تمایل خرید مواجه است. در تحولی دیگر، دیروز مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران طی مصاحبه‌ای خاطرنشان کرد: با به ثمر رسیدن برنامه‌های توسعه‌ای در حوزه مس، پیش بینی می‌شود میزان تولید طلای کشور ۵/۳ برابر شود.

اردشیر سعدمحمدی با بیان اینکه طلا عنصر جانبی مس به شمار می‌آید، اظهار کرد: در زمان حاضر سالانه ۶۵۰ تا ۷۰۰ کیلوگرم طلا از خاک حاوی مس استحصال می‌شود که قابلیت افزایش آن تا ۵/۲ تن نیز وجود دارد.

در گروه غذایی، تعدیل منفی شکر شاهرود و اعلام زیان شرکت در سه ماهه تردیدهایی را در مورد رشد سهام شرکت‌های قندی ایجاد کرده است.

در گروه تجهیزات، مدیر عامل سازمان توسعه برق در گفت‌وگویی از احتمال واگذاری اوراق مشارکت فروش نرفته این سازمان به جای مطالبات پیمانکاران خبر داد.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت، اما رو به افول بود که در آن شاخص کل ۹/۱۴۸واحد رشد کرد و به ۲۵هزار و ۹۰۲ واحد رسید. ارزش معاملات نیز به ۵/۵۶ میلیارد تومان رسید که ۵/۱۵درصد آن را معامله ۷/۳۸میلیون سهم بانک ملت تشکیل داد.

از ۲۳۱نمادی که روی تابلو رفتند، ۱۲۱نماد با کاهش قیمت و ۱۰۵نماد با رشد ارزش معامله شدند. همچنین نمادهای کابل البرز، فولاد آلیاژی ایران، ایران ارقام، جوشکاب یزد و موتوژن متوقف شده و نمادهای کالبر، سامان‌گستر اصفهان و بیمه آسیا بازگشایی شدند.