گروه بورس- هدیه لطفی: مدیرعامل شرکت فرابورس ایران از تسهیلات جدید این بازار و امکان انتشار اوراق صکوک برای شرکت‌های دریایی خبر داد و گفت: شرکت‌های دریایی می‌توانند در زمینه انتشار اوراق صکوک به نهادهای واسطه زیرمجموعه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار مراجعه و منابع خود را تامین کنند. مصطفی امیدقائمی اظهار کرد: در حال حاضر چند شرکت سهامی عام فعال در صنایع دریایی و دریانوردی در فرابورس پذیرفته شده‌اند که از این شرکت‌ها می‌توان به کشتیرانی دریای خزر اشاره کرد؛ ضمن اینکه شرکت‌های سوخت‌رسانی و خدمات دریایی قشم و کشتیرانی خط دریابندر نیز برای پذیرش در فرابورس درخواست داده اند که به زودی پرونده آنها در جلسه هیات پذیرش مورد بررسی قرار می‌گیرد.

وی درخصوص استفاده شرکت‌های دریایی از اوراق بهادار بورس گفت: یک موضوع مهم، بحث تامین مالی از طریق فرابورس است در حال حاضر دو نوع اوراق در فرابورس مورد معامله و پذیرش قرار می‌گیرد که متاسفانه صنعت دریایی تاکنون از آن استفاده نکرده است. این در حالی است که صنعت هوایی از اوراق اجاره استفاده می‌کند به طوری که تاکنون چند فروند هواپیما را از محل انتشار این اوراق خریداری کرده است.

امیدقائمی با بیان اینکه شرکت‌های کشتیرانی‌ می‌توانند از طریق اوراق صکوک فعالیت‌های خود را توسعه دهند در این خصوص توضیح داد: به عنوان مثال در روش انتشار اوراق صکوک؛ شرکت کشتیرانی، دارایی خود نظیر کشتی را به شرکت واسط مدیریت دارایی مرکزی واگذار و دوباره همان کشتی را از شرکت واسط به مدت سه تا چهار سال اجاره می‌کند.

وی گفت: سپس شرکت واسط اوراق را منتشر و از طریق فرابورس به سرمایه‌گذاران و خریداران عرضه می‌کند و در این بین شرکتی که کشتی را اجاره کرده است نیز به صورت هر سه ماه یکبار اجاره اوراق را به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌کند.

به گفته وی پس از پایان دوره شرکت اجاره‌کننده، کشتی را باز می‌خرد و به این ترتیب اصل پول به سرمایه‌گذاران پرداخت می‌شود.

امید‌قائمی گفت: این اقدام از ابتدای سال جاری عملیاتی شده و در حال انجام است به طوری که تاکنون یک شرکت هواپیمایی داخلی از محل این اوراق به خرید چهار فروند هواپیما اقدام کرده است.

وی ادامه داد: موضوع دیگر اوراق مشارکت قابل تبدیل به سهام است به طوری که شرکت‌های کشتیرانی می‌توانند با انتشار اوراق مشارکت قابل تبدیل به سهام، در پایان دوره اوراق خود را تبدیل به سهام کرده و در اختیار مردم بگذارند. به گفته وی در این ارتباط شرکت‌های کشتیرانی می‌توانند با مراجعه به شرکت‌های تامین سرمایه یا کارگزاری‌های فرابورس درخواست خود را برای انتشار این اوراق به فرابورس ارائه کنند و از مزیت‌های تامین مالی در بازار فرابورس استفاده کنند.

گشایش نماد سرمایه‌گذاری اقتصاد نوین

از سویی دیگر، معاون نظارت و عملیات فرابورس از بازگشایی نماد شرکت سرمایه‌گذاری اقتصاد نوین خبر داد و گفت: نماد مزبور فردا در بازار پایه بازگشایی می‌شود.

حسن محمدتبار با اعلام این خبر افزود: در روز عرضه اولیه به روش گشایش نماد، نماد شرکت بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت گشایش می‌یابد. قیمت پایانی معاملات بر اساس میانگین موزون قیمت‌های معامله شده خواهد بود. از روز پس از گشایش نماد، دامنه نوسان قیمت نیز به میزان ۵ درصد قیمت پایانی روز معاملاتی قبل تعیین می‌شود.

محمد تبار یادآور شد: سرمایه این شرکت ۳۰۰ میلیارد ریال است و از سهامداران عمده آن می‌توان به بانک اقتصاد نوین، توسعه صنایع بهشهر، سرمایه‌گذاری ساختمان ایران و سرمایه‌گذاری سامانه استراتوس اشاره کرد.

درج «بهشت پارس»

در همین حال مدیر پذیرش فرابورس ایران گفت: شرکت بازرگانی و صنعتی آینده سازان بهشت پارس پس از احراز کلیه شرایط پذیرش، به عنوان بیست و نهمین نماد معاملاتی در فهرست شرکت‌های بازار پایه فرابورس درج شد.

سید‌مهدی علم‌الهدی افزود: شرکت بازرگانی و صنعتی آینده سازان بهشت پارس با سرمایه ۴۱۷ میلیارد ریال در گروه زراعت و خدمات وابسته قرار دارد و به عنوان بیست و نهمین نماد معاملاتی شرکت در بازار پایه فرابورس با نماد بهشت ایران پذیرش شده است. کارگزار معرف آن نیز کارگزاری سهم آشنا است.

بنا بر این گزارش، این شرکت پیش از این، پذیره‌نویسی صرف سهام خود را از طریق بازار سوم فرابورس انجام داده بود.

شروع مثبت بازار

از سویی دیگر، بیشتر نمادهای معامله شده در بازار دیروز شاهد رشد قیمت سهام خود بودند. به طوری که از ۵۳ نماد معامله شده در بازار تعداد ۲۸ نماد با افزایش قیمت به کار خود پایان دادند.

به گزارش خبرنگار ما، در بازار دیروز شرکت پتروشیمی امیرکبیر و مرجان‌کار هر کدام با ثبت رشد ۵ درصدی سهام، بیشترین افزایش نرخ را به خود اختصاص دادند.

همچنین حق‌تقدم پتروشیمی امیرکبیر و پتروشیمی کازرون نیز شاهد رشد قیمت ۹/۴ درصدی سهام خود بودند.

همچنین در مجموع روز گذشته در حدود ۳۲ میلیون سهم در میان سه هزار و ۷۷۵ نفر سهامدار جابه‌جا شد و ارزش کل معاملات به رقم ۳/۱۳۷ میلیارد ریال رسید که نماد معاملاتی عمران و توسعه شاهد با مبادله ۱۲ میلیون سهم، بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد که این معامله در ادامه جریان واگذاری سهام از سوی سهامدار عمده شرکت صورت گرفت.

در بازار ابزارهای نوین مالی نیز بیشترین حجم معاملات را اوراق مشارکت مسکن مهر با جابجایی ۲۶ هزار و ۷۰ برگه داشت. همچنین در این بازار ۱۲ هزار و ۵۰ برگه اوراق مشارکت نارنجستان، ۷هزار و ۷۹۰ برگه اوراق اجاره سامان و ۳ هزار و ۱۴۰ برگه اجاره امید خرید و فروش شد.

همچنین در پایان معاملات دیروز نماد معاملاتی اوراق اجاره سامان به منظور پرداخت اجاره بهای سه ماهه، متوقف شد.

ابطال معامله «شکبیرح»

همچنین براساس پیغام ناظر بازار فرابورس، بخش عمده‌ای از معاملات دیروز حق‌تقدم پتروشیمی امیرکبیر ابطال شد.

امیر هامونی در این باره گفت: در راستای اجرای مفاد ماده ۶۸ دستورالعمل معاملات فرابورس، تعداد ۹ میلیون و ۹۷۵ هزار سهم از سهام حق‌تقدم پتروشیمی امیرکبیر ابطال شد.

وی در ادامه افزود: مفاد ماده ۶۸ به این مضمون است که «ناشر باید حداکثر تلاش خود را جهت فروش حق‌تقدم استفاده نشده به بهترین قیمت انجام دهد» و در تبصره این ماده آمده است که: «در صورت عدم رعایت این ماده، مدیرعامل فرابورس می‌تواند تمام یا بخشی از معامله را ابطال کند» و با توجه به صف خرید سنگین حق‌تقدم پتروشیمی امیرکبیر در روز گذشته ناشر می‌توانست سهام مزبور را به قیمت بیشتری به فروش رساند.

هامونی افزود: با توجه به عدم رعایت ماده یادشده توسط ناشر این حق‌تقدم، بخش عمده‌ای از این معامله بنا به نظر مدیرعامل فرابورس باطل شد.