گشتی در وب
ده اشتباه متداول سرمایهگذاران در بازار سرمایه
اشتباه شماره ۵: شما قادر نیستید در آن واحد هم منظم باشید و هم انعطافپذیر: تقریبا هر سرمایهگذار حرفهای، میداند که عدم وجود نظم و انضباط، مهمترین عامل ضرر و زیان بسیاری از مردم است.
گروه بورس- در مطلب روز گذشته چهار اشتباه متداول سرمایهگذاران به نقل از آقای امیر افسر را مرور کردیم اینک به شش اشتباه باقیمانده توجه کنید:
اشتباه شماره ۵: شما قادر نیستید در آن واحد هم منظم باشید و هم انعطافپذیر: تقریبا هر سرمایهگذار حرفهای، میداند که عدم وجود نظم و انضباط، مهمترین عامل ضرر و زیان بسیاری از مردم است. اگر شما فرد منظمی هستید، پس حتما یک استراتژی، یک برنامه و یکسری مقررات را دارید و بدون توجه به احساسات خود، فقط پایبند به استراتژی، برنامه و مقررات خود هستید. انضباط یعنی داشتن شناخت کافی برای اینکه بدانیم چه باید انجام دهیم (بخش آسان) و داشتن اراده و انگیزه برای عمل کردن آن (بخشمشکل).
انضباط یعنی اینکه شما باید به استراتژی خود پایبند بوده و از مقررات خود پیروی کنید. این انضباط، برای سرمایهگذاران و مدیران مالی موفق، بسیار به کار میآید، اگرچه این ایده درست است که برای موفقیت در بازار سهام نیاز به نظم و انضباط است، اما شما باید بتوانید بین انضباط و انعطافپذیری، توازن برقرار کنید. برخی سرمایهگذاران آن قدر سرسختانه به انضباط اهمیت میدهند که هنگامی که جریان بازار و سهام به ضرر آنها پیش میرود، هیچ واکنشی از خود نشان نمیدهند. بسیاری از افراد به همین دلیل، سرمایه خود را از دست میدهند.
اشتباه شماره ۶: شما از اشتباهات چیزی نمیآموزید: با تجربهترین سرمایهگذاران و معاملهگران سهام، میدانند که شما از شکستهای خود بیش از موفقیتهایتان، درس میگیرید. یکی از بدترین اتفاقاتی که برای سرمایهگذاران مبتدی در طی چند سال گذشته پیش آمد، کسب سود سریع و آسان در بازار بود. هنگامی که این سودآوری آسان پایان یافت و بازار دچار آشفتگی شد، بسیاری از این افراد واقعا نمیدانستند چه باید بکنند. زیرا آنها طعم ضرر و زیان را نچشیده بودند. پس به خاطر داشته باشید که از دست دادن پول هم برای شما مفید است (البته به شرط اینکه تمام آن را از دست ندهید!) در واقع، ارزش آن را دارد که مقدار کمی در بازار ضرر کنید تا در آینده از زیانهای بزرگ در امان باشید. اگر ضرر شما در بازار به بیش از ۱۰ درصد برسد، تقریبا کاری نمیتوان برای جلوگیری از آن انجام داد. در این حالت، باید به اشتباهات خود فکر کنید. هرگز نباید به گونهای عمل کنید که انگار ضرر شما فقط روی کاغذ است و در آینده جبران خواهد شد. در بازار همیشه همهچیز بر وفق مراد شما پیش نمیرود. باید ضرر را پذیرفت و از تکرار اشتباهات جلوگیری کرد. پس از طی این مراحل، استراتژی سرمایهگذاری خود را دقیقا مرور کنید. باید محیط بازار را به خوبی شناخته و هر سهامی که خریدهاید را به خوبی تجزیه و تحلیل نمایید. اگر بعد از تجزیه و تحلیل شما، اگر باز هم دچار ضرر شدید باید استراتژی خود را اصلاح و بازبینی کنید.
اشتباه شماره ۷: شما به افراد در حال اشتباه، گوش میکنید یا از آنها راهنمایی میگیرید: اگر با شنیدن عبارت تجزیه و تحلیل، تعجب میکنید راه سادهتری هم برای انتخاب سهام وجود دارد. با استفاده از راهنماییهای اشخاص مختلف شما میتوانید بدون هیچ زحمتی به کسب سود بپردازید. در واقع، یکی از آسانترین راههای از دست دادن پول، گوش دادن به راهنماییهای اقوام و آشنایان ناآگاه است. این افراد، شما را به خرید یک سهام تشویق میکنند. چون نپذیرفتن یک پیشنهاد که پول زیادی را در پی خواهد داشت، کار مشکلی است. اگر کسی به شما گفت که این سهام هرگز دچار تنزل نخواهد شد، مقدار کمی از آن سهام (حداکثر ۵۰۰ سهم) را بخرید. اگر در این سرمایهگذاری شکست خوردید (که احتمال آن نیز زیاد است) کمتر ضرر خواهید کرد و ضمنا یک درس باارزش را نیز میآموزید. اما آیا برای انتخاب سهام باید به کارشناس مراجعه کرد؟ فراموش نکنید که برخی از به ظاهر کارشناسان، انتخابکنندگان بسیار بدی برای سهام هستند. برخی تحلیلگران دروغ میگویند، اقتصاددانان در مورد اقتصاد قضاوت درستی نمیکنند، CEOها بسیار خوشبین هستند و بعضی شرکتهای حسابداری نیز ارقام را بیش از حد بزرگ میکنند. در همین حال، سرمایهگذاران حریص و تنبل، براساس گفتههای مردم، اقدام به خرید سهام مینمایند. بهترین نصیحتی که میتوان به شما نمود، یک جمله ساده است: گوشهای خود را در این بازار بسته نگه دارید.
اشتباه شماره ۸: همرنگ جماعت شدن: آیا میخواهید ضرر کنید؟ اگر میخواهید، هر کاری که دیگران میکنند شما هم همان را انجام دهید. متاسفانه، این کار مشکلی است که بخواهید متفاوت از دیگران فکر کنید. اگر زندگی بزرگترین سرمایهگذاران و تاجران گذشته را مرور کنید، مشاهده میکنید که آنها معمولا در خلاف جهت بقیه حرکت میکردند. این کار به معنای خرید سهام موقعی که مردم آن را میفروشند و فروش آن در زمانی است که دیگران آن را میخرند. اگر شما روانشناسی رفتار گروه را مطالعه کنید، درمییابید که در بسیاری از دورههای تاریخ، شاهد «جنون جمع» بودهایم. اگرچه بقیه مردم هم میتوانند برنده باشند، اما این موضوع زیاد طول نمیکشد. همان طور که گفته شد، یکی از نشانههای فروپاشی یک بازار پررونق، حالتی است که به نظر میرسد همه در بازار سهام حضور یافتهاند. برعکس، یکی از نشانههای پایان یک بازار آشفته، این است که مردم از سرمایهگذاری در بازار بیم دارند. هنگامی که تقریبا همه از سرمایهگذاری خودداری میکنند، بازار راکد به پایان خواهد رسید، اما متاسفانه کسی این پایان را اعلام نمیکند. شما باید خودتان این وضعیت را تشخیص دهید.
توجه کنید که برداشتهای افراد از وضعیت بازار، سریعا تغییر میکند. در آستانه بهبود وضعیت بازار، معمولا عامه مردم نسبت به آن لجوج و بدبین میشوند. از نشانههای این وضعیت، کاهش علاقه مردم به خواندن کتابهای مربوط به بازار سهام، عدم علاقه به صحبت در مورد بازار سهام، بروز آثار رفاه معکوس در جامعه مانند کاهش فروش وسایل تجملی است. اگر شما یک فرد آگاه باشید، باید در چنین مواقعی به دنبال بهترین فرصتهای خرید سهام ارزان بگردید.
اشتباه شماره ۹: عدم کسب آمادگی برای مواجهه با بدترین شرایط: قبل از ورود به بازار سهام، شما باید خود را آماده کنید. اگرچه همواره باید امیدوار به بهترین حالات باشید، اما باید خود را برای بدترین شرایط نیز آماده کنید. بزرگترین اشتباهی که اکثر سرمایهگذاران میکنند، این است که فکر میکنند قیمت سهام آنها هرگز پایین نخواهد آمد. آنها هرگز خود را برای یک بازار کساد، رکود، آشفتگی بازار و هر نوع اتفاق غیرمنتظرهای آماده نکردهاند. حتی در مواقعی که احتمال بروز یک فاجعه مالی نیز وجود ندارد، بهتر است یک طرح ضد آشفتگی را براساس عقل و منطق ترتیب دهید، در زیر چند مرحله را که شما میتوانید برای حفظ سبد سهام خود انجام دهید، میبینید:
۱- بیشتر پول خود را نقد کنید: هنگامی که پول شما به صورت نقدینگی باشد، (از جمله پول نقد یا اوراق مشارکت) تصمیمگیری معقولانه در مورد نحوه سرمایهگذاری آن، کار راحتتری است. در مواقع بحرانهای اقتصادی و سقوط بازار، نشستن بر روی نقدینگی بهترین حالت حفظ پول است.
۲- کمتر تجارت کنید: اگر یک معاملهگر حرفهای سهام هستید، تعداد سهمهای مبادله شده توسط خود را کاهش دهید. هر چه که به دست آوردن پول از بازار سهام مشکلتر میشود، برخی از مردم به اشتباه سعی در برگرداندن سودهای از دست رفته دارند. یادتان باشد که قدرت حرص و طمع بیشتر از ترس میباشد.
۳- بیشتر تحقیق کنید: اگر وارد بازار آشفته طولانی مدتی شدید، برای مطالعه بازارها، خواندن کتابها و تجزیه و تحلیل تکنیکی بازار، وقت بگذارید. هرگاه بازار به شرایط عادی خود بازگشت، شما برای انتخاب مجدد سهام مناسب، آمادگی لازم را خواهید داشت.
اشتباه شماره ۱۰: مدیریت غلط پول یا از دست دادن فرصتهای سودآور: مدیریت پول، برای بسیاری از افراد کار مشکلی است، اما یکی از شرایط ضروری موفقیت در بازار است. در پایان، آنچه اهمیت دارد این است که چقدر پول را نگه میدارید نه اینکه چقدر پول را به دست میآورید. آیا میخواهید راز به دست آوردن پول در بازار سهام یا هر سرمایهگذاری دیگری را بدانید؟ راز آن این است که هیچ پولی را از دست ندهید! مسلما کمتر سرمایهگذاری پیدا میشود که ضرر نکرده باشد، اما هرگز نباید از تلاش بازایستاد. به همان اندازه که مدیریت غلط پول، زیانآور است، از دست دادن فرصتهای سودآور نیز یک ضرر محسوب میشود. کمی احساس ترس ممکن است برای جلوگیری از زیان مفید باشد، اما ترس بیش از اندازه در بعضی موارد باعث میشود که شما یک فرصت سرمایهگذاری یا تجارت سودآور را از دست بدهید. این ترس از زیان است که بسیاری از افراد را از خرید یا فروش به موقع سهام باز میدارد. معمولا ترس از فقدان اطلاعات کافی ناشی میشود. مسلما، شما تمامی اطلاعاتی که برای موفقیت صد در صد لازم است را ندارید. شما باید بر مبنای بهترین اطلاعاتی که دارید، تصمیمگیری نمایید. در اکثر موارد این تصمیمگیری اشتباه خواهد بود، زیرا اغلب، اطلاعات کافی برای یک تصمیمگیری کاملا فاقد ریسک را در اختیار ندارید. اما به هر حال باید به تلاش خود ادامه دهید. ترس از ضرر، بسیاری از افراد را بهطور کامل از تصمیمگیری عاجز مینماید.
AmirAfsar۸۷@yahoo.com
ارسال نظر