دنیای اقتصاد- بازار سهام در روز گذشته شاهد افت یکپارچه قیمت‌ها و ریزش شاخص کل بود. فشار عرضه‌ها در بورس تهران به اندازه‌ای بود که با افت بیش از ۴/۱ درصدی شاخص، ضعیف‌ترین عملکرد بازار سهام در چهارماه اخیر رقم خورد. فروش گسترده سهام در بازار عمدتا به دلیل نگرانی از شرایط پیرامونی و ابهام‌آلود بودن متغیرهای کلان روی می‌دهد. در این میان توقف معاملات برخی شرکت‌های معدنی و سرمایه‌گذاری بزرگ در روز گذشته بر نگرانی سهامداران افزود تا به این ترتیب با سقوط ۳۷۷ واحدی شاخص کل، یازدهمین افت بزرگ روزانه بازار سرمایه کشور در طول تاریخ ۴۳ ساله فعالیت بورس شکل بگیرد. جنب پل حافظ

بازار در شوک، ۳۷۷ واحد افت

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته در شوک ناشی از وضعیت سیاسی و همچنین نگرانی از شرایط اقتصادی بین‌المللی با افت سه رقمی شاخص مواجه شد.

در بازار دیروز شاخص ۱/۳۷۷ ریزش داشت و با بدترین افت در ۴ماهه اخیر به رقم ۲۶هزار و ۲۹۱واحد رسید. از دیدگاه کارشناسان، بروز مسایل سیاسی در سطح بین‌الملل و افزایش دامنه این مسایل به شورای امنیت موجب نگرانی معامله‌گران شده است.

در همین حال، شرایط نامساعد بازار جهانی نیز بر نگرانی‌ها افزوده است. افزایش دامنه اعتراضات اجتماعی در کشورهای غربی سبب شده معامله‌گران امروز در انتظار بازگشایی بازارهای جهانی باشند. افت احتمالی قیمت‌ها می‌تواند وضعیت بورس تهران را پیچیده‌تر کند.

در بازار دیروز همچنین توقف ناگهانی نمادهای معدنی، نگرانی دو چندانی را در بازار ایجاد کرد. پس از مدت‌ها کش‌و قوس بر سر وضعیت صندوق بازنشستگی فولاد، به نظر می‌رسد ایمیدرو در تلاش برای تامین کسری بودجه صندوق فولاد، قصد دارد افزایش بهره مالکانه معادن سنگ‌آهن را رقم بزند. این تصمیم سبب شده است تا بهره مالکانه معادن سنگ‌آهن احتمالا به ۳۰هزار تومان در هر تن برسد. این امر در صورت تحقق نزدیک به ۱۴۰میلیارد تومان معادل ۵۰میلیارد تومان در مورد چادر‌ملو و ۹۰میلیارد تومان به بهای تمام شده گل‌گهر خواهد افزود.

در همین حال، براساس شنیده‌ها، شرکت‌های سنگ‌آهنی نیز در مقابل، قصد افزایش ۱۵درصدی بهای سنگ‌آهن تحویلی خود به شرکت‌های فولادی داخلی دارند که در نهایت این امر به افت سود فولادی‌ها منجر خواهد شد. به نظر می‌رسد توقف نمادهای ۴گانه چادرملو، گل‌گهر و سرمایه‌گذاری‌های معادن و فلزات وامید در حالتی که بازار به سوی افت گرایش دارد احتمالا سبب خواهد شد بازگشایی نمادها پس از تعدیل سود یا انتشار گزارش شفاف‌سازی به افت قیمت این نمادها منجر شود. از سوی دیگر، افت نمادهای معدنی برخی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری که دارای پرتفوی معدنی هستند نیز متاثر خواهد کرد. در بازار دیروز در گروه بانکی پس از تغییرات در بانک گردشگری این بار نوبت به بانک تات رسید تا رییس هیات مدیره این بانک از سوی بانک مرکزی برکنار شود.

بانک مرکزی در اطلاعیه‌ای به بانک تات تا ۲۸ مهرماه مهلت داد تا نسبت به معرفی رییس جدید هیات مدیره آن بانک مطابق دستورالعمل مذکور، اقدام کند.

بانک مرکزی در روزهای گذشته صلاحیت فرشاد حیدری را برای مدیریت عاملی بانک ملی، قربان دانیالی را برای بانک صنعت و معدن، ناصر سالار را برای بانک گردشگری و محمد‌هاشم بت‌شکن را برای بانک اقتصاد نوین تایید کرده بود.

رییس کل بانک مرکزی دیروز همچنین درباره‌ تعدیل ترکیب سهامداری بانک‌ها براساس قانون اصل ۴۴ گفت: بانک مرکزی از تمام بانک‌ها خواسته بود در زمان برگزاری مجامعشان تا پایان تیر‌ماه، تکلیف کاهش میزان سهامداری اشخاص حقوقی سهامی عام به ۱۰ درصد و اشخاص حقیقی و حقوقی سهامی خاص به پنج درصد را انجام دهند.

وی ادامه داد: در بسیاری از بانک‌ها سهامدارانی که بیش از حد مجاز مالکیت داشته‌اند در افزایش سرمایه شرکت نکرده و حق تقدم خودشان را واگذار کردند تا سهامشان کاهش پیدا کند.

در گروه ساختمانی، تازه وارد فرابورس یعنی سرمایه‌گذاری مسکن شمال شرق هم دیروز تا زیر قیمت عرضه اولیه افت را تجربه کرد. همچنین شنیده می‌شود همراه اول نیز به دلیل افزایش ۱۰۰ تومانی سود هر سهم متوقف شده است.

در گروه تصفیه نفت، دیروز رقابت بر سر بلوک ۱۰درصدی پالایشگاه اصفهان به پایان رسید و این بلوک در نرخ ۴ هزار و ۸۸۱ ریال معامله شد.

در مجموع بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن در ۶/۱۲۸ میلیارد تومان سهام مورد داد‌و‌ستد قرار گرفت که البته بخش عمده‌ای از آن مربوط به نقل و انتقال ۵۹میلیون سهم بانک پارسیان در پایان معاملات بود. از ۲۴۵نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۲۰۸نماد با کاهش قیمت و ۳۴ نماد با رشد ارزش معامله شدند.

عکس: نگار متین‌نیا