شروین شهریاری
*پرسش از آقای نوش‌آبادی از طریق پست الکترونیک: تاثیر افزایش قیمت محصولات مبارکه بر سودآوری شرکت چقدر خواهد بود؟
پاسخ: سهام فولاد مبارکه اصفهان در روزهای اخیر به علت افزایش انعطاف از سوی دولت در نرخ‌گذاری محصولات در بورس کالا مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته است.

با عنایت به آغاز فرآیند رشد معنادار قیمت محصولات از هفته گذشته و مشخص نبودن میزان تداوم آن، برآورد سودآوری شرکت در مقطع کنونی با نااطمینانی زیادی مواجه است. با وجود این مساله مطابق درخواست خواننده محترم،‌ در اینجا با در نظر گرفتن برخی مفروضات، اقدام به تخمین سودآوری «فولاد» در سال جاری خواهد شد.
جدول شماره یک، برآورد درآمد فروش شرکت در سال 90 در کنار پیش‌بینی تحلیلی در این زمینه را نشان می‌دهد:
در خصوص ارقام جدول شماره یک باید به چند نکته توجه داشت:
1- قیمت فروش محصولات گرم مبارکه تا پایان ماه گذشته در محدوده 700 تومان به ازای هر کیلو قرار داشته است. اما محصول اصلی گرم شرکت (ورق C) در پایان هفته گذشته در نرخ 7646 ریال مورد معامله قرار گرفته است. با توجه به روند آزاد سازی اخیر در بورس کالا و قیمت محصولات مشابه وارداتی (900 تومان در هر کیلو تحویل بندر انزلی)، قیمت ورق گرم مبارکه در نیمه دوم سال معادل 8500 ریال در هر کیلو فرض شده در نتیجه میانگین قیمت کل سال معادل 7750 ریال به دست آمده است.
۲- قیمت ورق سرد از ابتدای سال تاکنون در محدوده بودجه شرکت قرار داشته است. در پیش‌بینی تحلیلی برای نیمه دوم سال افزایش ده درصدی قیمت فروش محصولات در نظر گرفته شده است.
3- قیمت فروش محصولات پوشش دار معادل آخرین قیمت معاملاتی در بورس کالا در نظر گرفته شده که در ماه‌های اخیر بدون تغییر بوده است. درآمد فروش سایر محصولات (شامل فولاد هرمزگان) مطابق پیش‌بینی شرکت لحاظ شده است.
۴- حجم فروش محصولات گرم در پیش‌بینی تحلیلی نسبت به بودجه شرکت با افزایش ۵۰۰ هزار تنی مواجه شده است. علت این مساله، احتیاط شرکت در پیش‌بینی بودجه است که حجم تولید را با حدود ۵ درصد کاهش نسبت به سال گذشته در نظر گرفته است.
عدم‌ارائه دلایل کافی در این خصوص مورد توجه حسابرس نیز بوده و در گزارش خود به این مساله اشاره داشته است. به‌ این ترتیب در پیش‌بینی تحلیلی با عنایت به عملکرد سه ماهه «فولاد» ( که یک میلیون تن ورق گرم تولید کرده است)، دستیابی به ظرفیت حدود 4 میلیون تن محصول گرم مد نظر قرار گرفته است.
اکنون جدول شماره دو را ملاحظه کنید که در آن پیش بینی سود و زیان شرکت در سال ۹۰ در کنار برآورد تحلیلی ارائه شده است:
در خصوص ارقام جدول دو و آخرین وضعیت شرکت توجه به چند نکته حائز اهمیت است:‌
۱- عمده بهای تمام شده (بیش از ۵۰ درصد) به هزینه مواد مصرفی (خرید سنگ‌آهن، قراضه و سایر مواد) اختصاص دارد. با عنایت به واقع بینی بودجه در خصوص پیش‌بینی بهای تمام ‌شده و مرور عملکرد سه ماهه، پیش‌بینی تحلیلی در این سرفصل بدون تغییر نسبت به بودجه برآورد شده است. البته در این بخش با در نظر گرفتن رشد ۵۰۰ هزار تنی حجم فروش، بهای تمام شده با مفروضات بودجه تعدیل و افزایش یافته است.
2- شرکت در سال مالی جاری افزایش 62 درصدی در هزینه‌های عمومی و اداری را پیش بینی کرده که رشد غیر متعارفی است. در بودجه قبلی شرکت (قبل از تعدیل اخیر) مبلغ 500 میلیارد ریال پرداخت به صندوق بازنشستگی فولاد در این سرفصل پیش‌بینی شده بود که بر اساس تصمیمات مجمع فوق‌العاده مورخ 29 آبان 89 (مبنی بر قطع پرداخت به صندوق کارکنان فولاد از سال 90)، هزینه مزبور در سال جدید موضوعیت ندارد. این نکته در گزارش قبلی حسابرس نیز مورد توجه بوده است؛ بنابراین، در پیش‌بینی تحلیلی هزینه 500 میلیارد ریالی مورد اشاره از سرفصل هزینه‌های عمومی کسر شده است.
۲- سایر درآمدهای عملیاتی و متفرقه، درآمد سرمایه‌گذاری و هزینه‌های مالی در پیش‌بینی تحلیلی مطابق بودجه شرکت در نظر گرفته شده‌اند. اما سرفصل مالیات، با لحاظ کردن سهم فروش داخلی (۹۰ درصد) و خارجی (۱۰ درصد) و معافیت‌های مالیاتی در پیش‌بینی تحلیلی مورد محاسبه مجدد قرار گرفته است.
با لحاظ کردن موارد فوق مشاهده می‌شود که سود خالص هر سهم فولاد مبارکه در سال 90 مطابق مفروضات این برآورد، معادل 443‌ ریال به دست می‌آید.
بنابراین، می‌توان گفت در صورت ‌رشد تقریبا ده درصدی قیمت‌های فروش از سطح فعلی در نیمه دوم سال ۹۰ احتمالا سودآوری «فولاد» نسبت به آخرین پیش بینی حدود ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت. البته افزایش نرخ برابری دلار، کاهش کنترل‌های دولت بر بازار و نیز احتمال تقویت بازار جهانی فولاد از عواملی هستند که می‌توانند منجر به رشد قیمت محصولات و سودآوری مبارکه شوند. بدیهی است کارشناسان با تغییر مفروضات می‌توانند به ارقام متفاوتی در خصوص میزان سودآوری شرکت در سال جاری
دست یابند.
Shahriary_sh@yahoo.com