بورس روی موج نزول

گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته نیز همچنان تحت تاثیر بازارهای جهانی و کاهش شدید بهای مواد خام به افت خود ادامه داد. در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که افت شدید بازارهای بین‌المللی به خصوص در مورد نفت و فلزات رنگین سبب کاهش امیدواری‌ها نسبت به افزایش سود آوری شرکت‌های وابسته به تولید و فروش مواد خام و فلزات شد. در این شرایط افت یکپارچه قیمت شرکت‌ها به ویژه در گروه معدنی - فلزی باعث شد تا شاخص کل بورس تهران ۵/۱درصد معادل ۳۷۴واحد افت کند؛ امری که البته بخش عمده آن به دلیل افت قیمتی سه نماد ملی مس، فولاد مبارکه و سرمایه‌گذاری غدیر بود. این در حالی بود که در انتهای بازار دیروز حضور خریداران در بازار سبب شد که بازار بدون صف فروش عمده به کار خود پایان دهد و به‌رغم افت قیمتی نمادها، معاملات جریان عادی خود را ادامه دهند.

دیروز معامله‌گران همچنین نیم نگاهی به بازارهای موازی از جمله طلا داشتند. افت شدید بازارهای جهانی زمینه ساز رشد بهای طلا و رکوردشکنی این فلز شده است، از این رو سطح معاملات سکه به صورت فیزیکی و همچنین قراردادهای آتی به سطوح بی‌سابقه‌ای رسیده است. به گونه‌ای که تعداد سکه‌های مورد معامله در بورس کالا به صورت قراردادهای آتی به ۵۰۰هزار سکه رسیده است.

در بازار دیروز معامله‌گران در گروه تجهیزات شاهد معامله بیش از ۵/۴۳میلیون سهم صدرا بودند. صدرا دیروز در شرایطی معامله ۳درصد سهام را تجربه کرد که احتمالا بخشی از این سهام توسط بیمه ایران یکی از آخرین سهامداران حقوقی و قدیمی این شرکت عرضه شده است.

در گروه غذایی، دیروز معامله‌گران همچنان شاهد انتشار خبرهایی در مورد کمبود شیر خام و کاهش شدید تولید شرکت‌های لبنی بودند.

رشد بهای شیر خام ناشی از افزایش نهاده‌های تولید و صادر نشدن مجوز سازمان حمایت برای افزایش قیمت فروش سبب کاهش و عرضه محصولات لبنی شده است. در این میان ممنوعیت واردات شیرخشک سبب کاهش بیشتر تولیدات شده است.

در گروه فلزی، دیروز بهای مس در سطح ۸هزار و ۷۷۰دلار، بهای روی در حد ۲هزار و ۸۰دلار و سرب در حد ۲هزار و ۲۵۶دلار رقم خورد.

در بازار فولاد، صرفه قیمت خرید ورق به محصولات طویل ساختمانی نظیر تیر آهن سبب ایجاد رانت قیمتی در این محصول و تقاضا بیش از اندازه برای آن شده است.

در بازار جهانی اعلام برنامه ژاپن برای بازسازی ۱۸۰میلیارد دلاری مناطق سونامی زده به رشد بهای فولاد منجر شده است.

در گروه بانکی، تغییرات در شورای پول و اعتبار با افزایش شایعاتی در مورد احتمال تغییر نرخ‌های سود بانکی همراه شده است.

کوروش پرویزیان، یکی از اعضای شورای پول و اعتبار دیروز در واکنش به برخی شایعات درخصوص پشت پرده تغییرات اخیر شورای پول و اعتبار اظهار داشت: اعضای شورای پول و اعتبار طبق قانون برنامه پنجم انتخاب و ماموریت بلندمدت داشته و مسوولیت تدوین سیاست‌های پولی و اعتباری را به عهده دارند. این عضو شورای پول و اعتبار تاکید کرد: این طور نیست به خاطر مسائل کوچک ساختار این شورا تغییر پیدا کند. فکر نمی‌کنم تغییرات اخیر تحت تاثیر این شایعات انجام شده باشد.

پرویزیان گفت: مباحثی از قبیل تغییر در نرخ‌های سود همواره قابل طرح خواهد بود؛ اما هنوز دعوت‌نامه‌ای از سوی شورای پول و اعتبار با این مضمون به من نرسیده است.

در مجموع بازار دیروز بازاری ضعیف بود که در آن ارزش معاملات به ۵/۶۵میلیارد تومان رسید که ۱۵درصد آن را معاملات نماد صدرا تشکیل داد. از ۲۲۳نمادی که در بازار داد و ستد شدند، ۱۷۱ نماد با کاهش قیمت و ۴۸ نماد با رشد ارزش معامله شدند.