گروه بورس- هدیه لطفی: بازار فرابورس در راستای برنامه پنجم توسعه، میزبان شرکت‌های تازه‌واردی خواهد بود که شرایط ورود به بازارهای اول و دوم بورس یا فرابورس را ندارند.

براساس برنامه مزبور حدود یک هزار و ۵۰۰ شرکت سهامی عام باید تا پایان شهریورماه وارد بورس یا فرابورس می‌شدند که تاکنون تنها دو شرکت پتروشیمی امیرکبیر و چشم‌انداز توسعه شمال در بازار پایه فرابورس معامله می‌شوند.
در این راستا، ناظر بازار فرابورس از ورود 17 شرکت دیگر به این بازار خبر داد و افزود: یکی از مزایای بازار پایه فرابورس را می‌توان نبود نیاز به پذیرش و طی مراحل چندگانه نام برد به طوری که پرونده هر شرکتی که می‌خواهد وارد این بازار شود تنها در کمیته فرابورس بررسی و سپس در بازار پایه درج می‌شود.
امیر هامونی در ادامه گفت: در حال حاضر سهام دو شرکت پتروشیمی امیرکبیر و چشم‌انداز توسعه شمال در بازار پایه معامله می‌شود و طی هفته جاری سهام فن‌آوا نیز در این بازار عرضه می‌شود.
وی در ادامه افزود: شرکت پتروشیمی لردگان و همکاران سیستم نیز از جمله شرکت‌هایی هستند که قرار است وارد این بازار شوند.
ناظر بازار فرابورس با اشاره به اینکه شرکت‌های بورس اوراق بهادار، بورس کالا، فرابورس و سپرده‌گذاری مرکزی نیز تصمیم برای ورود به بازار پایه دارند، افزود: به دلیل محدودیت درصد سهامدارانی که در این چهار شرکت وجود دارد باید میزان معامله برروی سهام آنها کنترل شود و در نتیجه این شرکت‌ها در بازار پایه معامله شوند.
هامونی در ادامه بیان کرد: در صورتی که هر یک از شرکت‌های حاضر در بازار پایه شرایط پذیرش در بورس یا بازارهای اول و دوم فرابورس را کسب کنند به این بازارها انتقال می‌یابند.
وی در ادامه افزود: بررسی پرونده بورس کالا و فرابورس در مرحله نهایی بوده و این دو شرکت در آینده نزدیک وارد بازار پایه می‌شوند.
هامونی افزود: پرونده شرکت‌های پتروشیمی زنجان، ده رشت و ممسنی به همراه 7 شرکت دیگر در دست کمیته فرابورس است و جواب بررسی به زودی اعلام خواهد شد.
عرضه ۵ درصدی «زاگرس»
از سوی دیگر روزگذشته معاون عملیات و نظارت فرابورس اعلام کرد: زمان عرضه اولیه سهام پتروشیمی زاگرس پس از سپرده‌گذاری مشخص خواهد شد به طوریکه حدود 5 درصد سهام این شرکت در فرابورس عرضه می‌شود.
به گزارش سنا، باقر محمدتبار با اعلام این خبر افزود: حدود ۳۸ درصد از سهام پتروشیمی زاگرس در اختیار شرکت توسعه الوند غدیر، ۱۸ درصد آن در اختیار شرکت الیاف مروارید و ۱۸ درصد آن در اختیار شرکت شیمی پوشینه و ۱۷ درصد آن در اختیار صندوق بازنشستگی رفاه کارکنان نفت است و سایر سهامداران آن زیر ۵ درصد هستند.
محمدتبار در ادامه گفت: سرمایه این شرکت 2 هزار و 400 میلیارد تومان است که در حال حاضر به عنوان بزرگ‌ترین تولید‌کننده متانول با ظرفیت 3/3 میلیون تن در سال فعالیت می‌کند.
به گفته وی محصول فرعی شرکت پتروشیمی زاگرس تولید بخار با ظرفیتی حدود۲/۳ میلیون تن در سال است.
معاون عملیات ونظارت فرابورس افزود: 99 درصد محصولات این شرکت صادر می‌شود که این اقدام تا پایان شهریور ماه امسال توسط شرکت بازرگانی پتروشیمی و از ابتدای مهرماه توسط خود شرکت بر مبنای نرخ‌های جهانی صورت می‌گیرد.
وی فروش خالص شرکت در سال ۸۹ را رقمی معادل ۸۴۸ میلیارد تومان اعلام کرد و گفت: سود خالص این شرکت ۴۱۴ میلیارد تومان و سود هر سهم آن در سال ۸۹ مبلغ ۱۷۳ تومان است.
به گفته محمدتبار طبق ماده 132 قانون مالیات این شرکت به مدت 10 سال از مالیات معاف خواهد بود.
گفتنی است شرکت پتروشیمی زاگرس به عنوان سی و هفتمین نماد معاملاتی و با نام «زاگرس» در نرخ شرکت‌های بازار دوم فرابورس درج شده است.
بازار کم حجم
از سوی دیگر بازار فرابورس اولین روز کاری هفته را بسیار کم حجم آغاز کرد.
در این روز تنها 6 میلیون و 500 هزار سهم در میان دوهزار و 540 نفر سهامدار جابه‌جا شد و ارزش کل معاملات به رقم 73 میلیارد ریال رسید.
در بازار دیروز از ۲۴ نماد معامله شده ۷ نماد با کاهش قیمت و ۱۷ نماد با افزایش نرخ به کار خود پایان دادند.
در این راستا می‌توان به افت 98/2 درصدی سبحان‌دارو، 71/1 درصدی کویرتایر و 32/1 درصدی سرمایه‌گذاری خوارزمی اشاره کرد. این در حالی است که نمادهای معاملاتی تجارت الکترونیک پارسیان، پتروشیمی پردیس و گسترش سرمایه‌گذاری ایرانیان شاهد رشد قیمت سهام خود بودند.
روزگذشته نماد معاملاتی «وگستر» پس از برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و تقسیم سود ۸۶۰ ریالی به ازای هر سهم بازگشایی شد.
همچنین این نماد در اولین روز معاملاتی شاهد رشد 8/7 درصدی هر سهم خود بود به طوری که در پایان معاملات دیروز هر سهم آن به نرخ 4 هزار و 464 ریال رسید.
همچنین در این بازار تعداد یک میلیون و ۲۳۷ هزار سهم «وگستر» به ارزش ۵ میلیارد و ۵۲۲ میلیون ریال خرید و فروش شد.
در بازار دوم فرابورس نیز روزگذشته نماد معاملاتی بانک الکترونیکی آرین معامله شد که این شرکت رشد قیمتی معادل 64/2 درصد را در کارنامه خود ثبت کرد.
همچنین در این روز تعداد یک میلیون و ۲۷۱ هزار سهم «آرین» به ارزش یک میلیارد و ۸۲۹ میلیون ریال خرید و فروش شد.
در بازار پایه نیز سهام دو شرکت پتروشیمی امیرکبیر و چشم‌انداز توسعه شمال داد و ستد شدند.
در این راستا می‌توان به جابه‌جایی ۲۱ هزار سهم «وشمال» به ارزش ۳۱ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال و داد و ستد ۲۰۰ سهم «شکبیر» به ارزش ۵۰۰ هزار ریال اشاره کرد.
همچنین در بازار ابزارهای نوین مالی، 18 هزار و 300 برگه از اوراق مشارکت نفت، 11 هزار و 170 برگه از اوراق سپرده بانک کشاورزی، 4 هزار و 700 برگه از اوراق سپرده سعدی و 100 برگه اوراق صکوک سامان خرید و فروش شد.