گروه بورس- همایون دارابی: بازار داد و ستد سهام روز گذشته شاهد ادامه حاکمیت جو ابهام بر بازار سرمایه و افت ۱۹۴/۳ واحدی شاخص کل بود.

در بازار دیروز معامله‌گران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که سخنان رییس کل بانک مرکزی در مورد کاهش نرخ ارز، شگفتی و ابهام معامله‌گران را به همراه داشت. در شرایطی که این بانک روز چهارشنبه هفته گذشته اقدام به کاهش ۱۱درصدی ارزش ریال در برابر ارزهای عمده کرده بود، رییس کل بانک مرکزی از عرضه‌های سنگین با هدف کاهش نرخ دلار خبر داده بود. دکتر بهمنی در شرایطی از توان عرضه هفته ای ۱/۵ میلیارد دلار صحبت کرده بود که بانک مرکزی در ماه‌های گذشته هیچ گاه نتوانست به قدری ارز در بازار عرضه کند که فاصله نرخ بازار آزاد و مرجع کاهش یابد. کارشناسان معتقدند اظهار نظرهای متعدد در خلال ماه‌های اخیر در مورد بازارهای سکه و ارز و در نهایت عدم تحقق این اظهار نظر‌ها موجب شده است تا بازار اعتماد کمتری به اظهار نظرهای اقتصادی داشته باشد.در حال حاضر کارشناسان در انتظار آن هستند که در یابند نرخ دلار که نرخ مرجع آن در روز گذشته تا ۱۳تومان کاهش یافت تا چه حد افت خواهد کرد؟ امری که در نهایت سوال اساسی که با خود دارد این است که آیا کسی می داند در صحنه اقتصاد کشور چه خبر است؟

در کنار تحولات بازار ارز و تاثیر آن بر نمادهای تاثیرپذیر، مصوبه دولت در مورد عدم حضور وزیر اطلاعات در جلسات شورای پول و اعتبار نیز بر ابهامات افزوده است. در بازار دیروز معامله‌گران در گروه فلزی در کنار کاهش قیمت سهام وابسته به نرخ ارز از جمله ملی مس شاهد تاثیرات عرضه حق تقدم‌های استفاده نشده فولاد مبارکه بر بازار بودند. دیروز برای دومین روز متوالی حق تقدم‌های استفاده نشده مبارکه در بازار عرضه شد که این عرضه ۵۸۱میلیونی به دلیل سنگینی ارزش آن با ۱۸۸میلیون میلیون برگه معامله مواجه شد و همچنان نزدیک به ۳۸۰میلیون برگ دیگر در روزهای آینده عرضه خواهد شد. این امر موجب می‌شود تا به دلیل اختلاف رخداده میان حق تقدم و سهام، معامله‌گران اقدام به فروش سهام در صف فروش در نرخ ۳هزار و ۷۶ریال و خرید حق تقدم استفاده نشده در نرخ یک هزار و ۹۰۰ریال (با احتساب لزوم پرداخت یک هزار ریال ارزش اسمی سهام)کنند که این امر بخشی از بازار را تحت تاثیر قرار داد.

روز گذشته در گروه معدنی، اعلام پذیرش سنگ آهن

دانه‌بندی شده در بورس کالا باعث افت سهام سنگ آهنی شد. در حال حاضر تنها سنگ آهن دانه‌بندی شده شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در بورس کالا پذیرفته شده و به نظر می رسد راه دراز تا پذیرش سنگ‌آهن و کنسانتره گل‌گهر و چادر ملو در بورس کالا در پیش باشد. روز گذشته مرتضی علی اکبری، معاون مالی سرمایه‌گذاری معادن و فلزات با بیان اینکه نرخ سنگ‌آهن تولیدی در دو شرکت گل گهر و چادرملو برمبنای توافق‌نامه تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان سنگ آهن در کشور تابعی از نرخ فروش محصولات شرکت فولاد خوزستان است، افزود: محصول سنگ آهن دانه‌بندی تولیدی در هر یک از این دو شرکت سالانه حدود یک میلیون تن بوده که در کمترین مقدار به ۷۰۰ هزار تن نیز رسیده است.

علی اکبری تاکید کرد: هر چند حجم سنگ آهن دانه‌بندی تولیدی در گل گهر و چادر ملو به نسبت سایر محصولات بسیار نازل است، اما اگر بخواهیم صادرات آنها را در نظر بگیریم در صورت عدم تغییر در اوضاع اقتصاد جهانی و از طرفی تداوم افزایش نرخ ارز رسمی در کشور می توان انتظار داشت که نه تنها هزینه‌های احتمالی از بابت انرژی در این شرکت‌ها جبران شود، بلکه به حاشیه سود بالاتری نیز دست یابند.

در گروه بانکی، اعلام تغییر مدیرعامل بانک سرمایه این بانک را با صف فروش مواجه کرده است. غلامرضا حاجی زاده مدیرعامل سابق بانک سرمایه، مدیریت بانک شهر را بر عهده گرفته است. این تغییر در شرایطی صورت گرفته که هنوز تکلیف سهام متعلق به شهرداری در بانک سرمایه مشخص نشده است. برخی از منابع خبری از خرید این سهام توسط برخی از افراد حقیقی خبر می‌دهند. در گروه شرکت‌های چند رشته‌ای، قلعه بانی مدیرعامل شرکت ملی نفت از پیشنهاد مشارکت سرمایه‌گذاری غدیر در فازهای ۹ و ۱۰ پارس جنوبی خبر داد و البته افزود که این موضوع در حد پیشنهاد است.

در مجموع، بازار دیروز بازاری منفی بود که در آن شاخص کل ۱۹۴واحد عقب نشست و به ۲۵هزار و ۴۳واحد رسید. ارزش معاملات نیز با سهم ۳۷درصدی معامله ۱۸۸میلیون حق تقدم استفاده نشده فولادمبارکه به ۶/۹۶میلیارد تومان رسید. از ۲۱۵نمادی که به روی تابلو رفتند، ۱۵۰ نماد با کاهش قیمت و ۶۱نماد با رشد ارزش معامله شدند.