گروه بورس- هدیه لطفی: روزگذشته شرکت پتروشیمی امیرکبیر در فهرست نرخ‌های بازار پایه فرابورس درج شد و بدین ترتیب با گشایش نماد آن در هفته آینده، بازار پایه فرابورس آغاز به کار خواهد کرد.

به گزارش خبرنگار ما، به استناد بند ب ماده ۹۹ قانون برنامه پنجم توسعه، شرکت پتروشیمی امیرکبیر در فهرست نرخ‌های بازار پایه فرابورس و با نماد «شکبیر» درج نام شد و از روز یکشنبه هشتم خردادماه این نماد به روش حراج بازگشایی می‌شود.


همچنین نماد پتروشیمی امیرکبیر اولین نماد عرضه شده در بازار پایه خواهد بود که تمامی نمادهای این بازار به روش طرح قیمت معامله خواهند شد.
در روز عرضه اولیه به روش گشایش نماد، نماد شرکت در ساعت 10:30 صبح بدون محدودیت دامنه نوسان قیمت به شرح جدول زمانی زیر بازگشایی می‌شود.

همچنین قیمت پایانی معاملات براساس میانگین موزون قیمت‌های معامله شده در حراج‌های تک‌قیمتی همان روز تعیین می‌شود و از روز پس از گشایش، دامنه نوسان قیمت به میزان ۱۰ درصد قیمت پایانی روز معاملاتی قبل تعیین می‌شود.
همچنین مطابق با ماده 5 دستورالعمل یادشده در بازار پایه تنها سفارش‌های محدود قابل اجرا بوده و استفاده از کد خرید گروهی «ددد» در این بازار مجاز نیست.
ایستگاه‌های معاملاتی مجازی و آنلاین تریدرها نیز مجاز به ثبت سفارش در سامانه معاملاتی در نمادهای بازار پایه نیستند. بدیهی است کارگزاران باید امکان استفاده از دسترسی بر خط بازار برای آنلاین تریدرهای خود را در این بازار مسدود کنند و مسوولیت عدم رعایت موضوع این بند برعهده کارگزار مربوطه بود.
همچنین در روزهای پس از گشایش نماد مراحل اجرای معاملات به صورت زیر خواهد بود:

مطابق ماده ۱۲ «دستورالعمل اجرایی نحوه انجام معاملات اوراق بهادار در بازار پایه فرابورس ایران»، معاملات توافقی در بازار پایه فرابورس در بازاری مجزا صورت می‌گیرد.
حراج‌های تک‌نرخی
همچنین ناظر بازار فرابورس در گفت‌وگو با خبرنگار ما به شرایط معامله در بازار پایه اشاره کرد و گفت: دستورالعمل بازار پایه فرابورس مبنی بر دستورالعمل سازمان بورس و اوراق بهادار تهیه شده و براساس این دستورالعمل، کلیه نمادهای بازار پایه، هر روز با انجام ۵ حراج تک قیمتی معامله می‌شوند و دیگر مانند بازار معمولی قیمت‌گذاری نخواهند شد.
امیر هامونی در ادامه افزود: ساعات معاملاتی این بازار 9، 10، 11، 30/11 و 12 در نظر گرفته شده که ممکن است قیمت‌های معامله شده در هر ساعت متفاوت باشد. وی در ادامه خاطرنشان کرد: دامنه نوسان تمام نمادهای پذیرفته شده در بازار پایه 10 درصد در نظر گرفته شده است. هامونی در ادامه به بند ب ماده 99 قانون پنجم توسعه اشاره کرد و افزود: مطابق قانون مزبور، کلیه شرکت‌های سهامی عامی که در بازار بورس یا فرابورس پذیرش شده‌اند، از این پس موظفند وارد بازار پایه فرابورس شوند.
وی افزود: تمامی مراحل نقل و انتقال، ثبت، تغییر نام یا هر اتفاق دیگری در امور شرکت‌ها از طریق بازار پایه صورت خواهد گرفت. ناظر بازار فرابورس در ادامه افزود: شرایط پذیرش در بازار پایه در مقایسه با بازار فرابورس بسیار آسان‌تر است و شرکت کافی است درخواست خود را به کمیته عرضه ارسال کند.
نبود عرضه‌کننده
امیر هامونی در خصوص پذیرش شرکت پتروشیمی امیرکبیر در بازار پایه فرابورس گفت: پتروشیمی امیرکبیر به دلیل نداشتن سهام شناور آزاد کافی و نبود عرضه‌کننده برای سهام در بازار پایه درج نام شد.
وی افزود: همچنین یکی دیگر از دلایل انتقال به این بازار، وجود گره در عرضه سهام «شکبیر» بود.
به طوری که در ابتدا قرار بود نماد این شرکت در تاریخ ۲۰ فروردین‌ماه در بازار دوم فرابورس گشایش یابد که به دلیل گره‌ای که در عرضه بود، بازگشایی نماد به تعویق افتاد.
صف‌های فروش در بازار
از سوی دیگر بازار فرابورس روزگذشته را با تشکیل صف فروش برای بیشتر نمادهای معاملاتی سپری کرد.
در بازار اول فرابورس شرکت‌های سرمایه‌گذاری خوارزمی به همراه حق‌تقدم آن، مرجان کار، فولاد آلیاژی یزد و روان فن‌آور و در بازار دوم نیز حق‌تقدم بانک الکترونیکی آرین با تشکیل صف فروش به کار خود پایان دادند.
همچنین روزگذشته از ۲۲ نماد معامله شده در بازار، تنها شرکت سبحان‌دارو با افزایش نرخ روبه‌رو شد و مابقی نمادها به جز تسهیلات مسکن با کاهش نرخ مواجه شدند.هر سهم «سبحان» در این بازار با ۱/۲ درصد افزایش به قیمت ۱۶ هزار و ۳۸۴ ریال رسید و در مجموع ۴۸۵ هزار سهم آن به ارزش ۷ میلیون ریال معامله شد.این در حالی است که نماد سرمایه‌گذاری خوارزمی به همراه مرجان کار، هرکدام با ۵ درصد افت قیمت بیشترین کاهش نرخ را تجربه کردند.نمادهای معاملاتی «فولاد»، «وپارس»، «بالاست»، «خفناور» و «شپدیس» نیز هرکدام به ترتیب با ۸۴/۴ درصد، ۵۷/۴ درصد، ۱۶/۴ درصد، ۰۶/۴ درصد و ۰۴/۴ درصد در رتبه‌های بعدی قرار گرفتند.همچنین روزگذشته تعداد ۲۰ میلیون سهم در بازار فرابورس داد و ستد و ارزش کل معاملات به رقم ۱۳۳ میلیارد و ۴۴۵ میلیون ریال رسید.
نمادهای معاملاتی بانک الکترونیکی آرین و سرمایه‌گذاری خوارزمی هرکدام به ترتیب با جابه‌جایی 8 میلیون و 824 هزار سهم و 4 میلیون و 690 هزار سهم، بیشترین حجم معاملات دیروز را به خود اختصاص دادند.
همچنین ارزش معاملات نمادهای «همراه»، «شپدیس» و «بالاست» در بازار دیروز بسیار بالا بود و بدین ترتیب نمادهای مزبور به عنوان باارزش‌ترین سهام روزگذشته شناخته شدند. نماد «همراه» با معامله ۶۰۵ هزار سهم ارزشی معادل ۲۵ میلیارد ریال کسب کرد. ارزش معاملاتی «شپدیس» و «بالاست» نیز به ترتیب معادل ۵/۲۴ میلیارد ریال و ۲۴ میلیارد ریال بود.
عرضه ناموفق «بالاست»
از سوی دیگر روزگذشته بلوک ۶۷ درصدی سهام بالاست در بازار سوم فرابورس عرضه شد که به دلیل نبود خریدار، معامله‌ای روی آن صورت نگرفت.در این روز تعداد ۲۵ میلیون و ۴۶۳ هزار و ۳۵۰ سهم، معادل ۶۷ درصد از سهام شرکت بالاست به نرخ پایه هر سهم ۱۷ هزار و ۲۹۵ ریال در بازار سوم فرابورس عرضه شد.همچنین بلوک مزبور به دلیل نداشتن خریدار، روی میز فروش باقی ماند.