گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته شاهد بازگشایی نمادهای فولادی پس از انتشار گزارش‌های ۶ ماهه بود؛ گزارش‌هایی که با پیش‌بینی رشد قابل ملاحظه سود این شرکت‌ها همراه شد. روند انتشار گزارش‌های ۶ماهه شرکت‌های بورسی از سوی سازمان بورس در عصر روز یکشنبه شتاب بیشتری به خود گرفت و معامله‌گران شاهد انتشار گزارش‌های مهمی به ویژه در نمادهای فولادی بودند. در این گروه دو شرکت فولاد مبارکه و فولاد خوزستان با انتشار گزارش‌های فوق‌العاده توجه سرمایه‌گذاران را به سوی خود جلب کردند. مبارکه با پیش‌بینی رشد ۹۰درصدی درآمد و فولاد خوزستان با رشد ۵/۵۴ درصدی سود، تصویری فوق‌العاده از خود به نمایش گذاشتند تا در بازگشایی مجدد نمادهای این شرکت‌ها نیز بازار استقبال مناسبی از آنها به عمل آورد. دیروز در بازگشایی نماد مبارکه این شرکت با جهش ۱۷درصدی قیمت مواجه شد و فولاد خوزستان نیز ۱۰درصد بالاتر از روز توقف، قیمت خورد تا با تاثیری

معادل ۴۱۰واحد زمینه ساز رشد ۴۶۰واحدی شاخص کل در بازار دیروز باشند. دیروز شاخص با ثبت ۵/۱ درصد بازدهی روزانه به سطح ۳۰هزار و ۶۷۱واحد دست یافت تا بازدهی معامله‌گران در ۷ماهه نخست امسال به بیش از ۱۸درصد برسد. دیروز همچنین ارزش معاملات به رقم ۱۷۴میلیارد تومان رسید که ۳۰درصد آن را معامله ۱۰۳میلیون سهم امید تشکیل داد.

در این میان ادامه توقف نمادهای عمده که روز گذشته با توقف ۱۳نماد ادامه یافت،

زمینه‌ساز انتظار معامله‌گران برای رشد بیشتر شاخص در روزهای آینده شده است. دیروز نمادهایی از جمله معادن و فلزات، پتروشیمی اراک، پالایشگاه تهران و گل‌گهر برای اعلام گزارش شش ماهه متوقف شدند که انتظار می‌رود هر سه تعدیل مثبت قابل ملاحظه‌ای را در داشته باشند. دیروز در گروه فولادی، فولاد خراسان که در اصلاحیه گزارش سه ماهه سود هر سهم سال جاری خود را از ۴۴۰ ریال به ۷۵۶ ریال افزایش داده بود، در ۶ ماهه ضمن پوشش ۶۳ درصدی و ۴۸۳ ریالی این سود را به ۷۶۶ ریال افزایش داده است. ذوب‌آهن اصفهان نیز گزارش ۶ ماهه واقعی خود را منتشر کرده است. آخرین سود سال جاری شرکت ۱۷ تومان بوده است و در نیمه نخست سال به ۱۰۸ ریال دست یافته که پوشش نسبتا خوبی است؛ این در حالی است که ذوب در شش ماهه سال قبل زیان ۴۵ ریالی شناسایی کرده بود.

شرکت در این دوره میلگرد خود را ۱۱۱۰ تومان در هر کیلو و تیرآهن را ۱۱۰۱ تومان فروخته است. دیروز عرضه‌های سازمان خصوصی‌سازی در بازار ادامه داشت به گونه‌ای که حجم معاملات ذوب‌آهن اصفهان به بیش از ۱۲۵میلیون سهم رسید. این عرضه‌های سنگین این احتمال را به وجود آورده که سازمان خصوصی‌سازی در حال کاهش سهام در اختیار خود به زیر ۵۰درصد است؛ امری که شانس عرضه بلوک مدیریتی این شرکت در آینده را از میان بر‌می‌دارد.

در گروه پتروشیمی دیروز خبرهایی در مورد تعرفه‌گذاری دولتی برای صادرات محصولات پتروشیمی در بازار منتشر شد. بر همین اساس یک مدیر بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی پتروشیمی با تشریح دلایل تعرفه‌گذاری برای برخی از محصولات پتروشیمی، اعلام کرد: دولت در آخرین تصمیم صادرات برخی محصولات پتروشیمی و پلیمری که کشور با کمبود آنها روبه‌رو بوده را مشروط به تامین بازار داخل کرده است.

به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، جمشید محمدی درباره تصمیم دولت و وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر تعرفه‌گذاری برای برخی از محصولات پتروشیمی، گفت: هدف دولت از این اقدام، اولویت‌گذاری برای عرضه محصولات پتروشیمی بوده است، به این ترتیب که اولویت با تامین نیاز داخل باشد و مازاد تولیدات، صادر شود.

به گفته وی، در این رابطه آخرین تصمیمی که گرفته شده این است که عملا صادرات برخی محصولات که کشور با کمبود آنها رو‌به‌رو است مشروط به تامین بازار داخل شود.

در همین حال همچنان بحث در مورد ورود هلدینگ خلیج فارس به بازار سرمایه ادامه دارد. دیروز در همین رابطه دکتر صالح‌آبادی گفت: مشکل واگذاری هلدینگ خلیج‌فارس برطرف نشده است. رییس‌ سازمان بورس و اوراق بهادار تهران در گفت وگو با ایسنا توضیح داد: شورای رقابت در خصوص واگذاری دو شرکت پتروشیمی فجر و مبین که در داخل هلدینگ خلیج فارس قرار دارد، بحث‌هایی مطرح کرده است که هنوز موضوع آن برطرف نشده است.

وی تاکید کرد: این موضوع باید بررسی شده و تصمیمات مناسبی در خصوص آن اتخاذ شود تا واگذاری این شرکت با مشکل مواجه نشود.

در همین رابطه دیروز علی‌نقی خاموشی نیز گفت: در واگذاری سهام هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس از ابتدا روندی نادرست در پیش گرفته شد و این روند کماکان ادامه دارد.

رییس هیات مدیره شرکت سرمایه‌گذاری ایران در گفت‌وگو‌ با موج، اظهار داشت: متاسفانه روند خصوصی‌سازی در صنعت نفت آن‌طور که باید نتوانست اهداف اصل ۴۴ قانون اساسی را محقق کند. در گروه غذایی، بیسکوئیت گرجی سود هر سهم خود را در گزارش شش ماهه با سرمایه ۵ میلیارد تومانی ۲۳۵ ریال اعلام کرده و در نیمه نخست سال نیز ۶۱ ریال آن را پوشش داده است. EPS قبلی شرکت با سرمایه ۳ میلیارد تومانی ۵۰۱ ریال بوده است که اگر سود جدید را با سرمایه قبلی حساب کنیم ۳۹۱ ریال به دست می‌آید. در واقع این شرکت سود خود را با کاهش ۲۸ درصدی روبه‌رو‌ کرده است.

در گروه پتروشیمی، شرکت ۱۶ میلیارد تومانی پتروشیمی آبادان در گزارش ۶ ماهه منتهی به شهریور ۹۱ برای هر سهم مبلغ ۸۷ تومان سود خالص اعلام کرده که نسبت به دوره مشابه افزایش چشمگیر ۴۹۶ درصدی داشته است.

«شپترو» که در دوره ۶ ماهه مورد بررسی برای فروش صادراتی که ۲۸ درصد از حجم کل فروش را در برمی‌گیرد، نرخ دلار را ۱۷۲۶۳ ریال در نظر گرفته، سود خود را از مبلغ ۴۲۴ ریال در اولین پیش‌بینی به ۱۶۰۰ ریال در گزارش اخیر رسانده است. شرکت علت تعدیل مثبت را افزایش نرخ فروش محصولات عمدتا پی‌وی‌سی و افزایش مقداری تولید

اعلام کرده است. روز گذشته، روز تلخی در تاریخ گروه خودرویی بورس به شمار می‌رفت؛ جایی که نمادهای عمده این گروه گزارش‌های نامناسبی را منتشر کردند که در اوج این گزارش‌ها زیان‌دهی سایپا قرار داشت. در همین حال مدیرعامل گروه خودروسازی سایپا گفت که سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان در صورت نیاز باز هم به خودروسازان اجازه افزایش قیمت را خواهد داد.

سعید مدنی در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به این‌که افزایش قیمت خودرو عمدتا به خاطر تغییر قیمت مواد اولیه و نوسان نرخ ارز بوده است، توضیح داد: سازمان حمایت در حال بررسی قیمت‌ها است و اگر نیازی باشد قیمت‌های جدید را برای اجرا به ما ابلاغ می‌کند، اما ما پیشنهادی ندادیم، بلکه سازمان حمایت به صورت مرتب آنالیز قیمت‌ها را انجام می‌دهد.

مدیرعامل سایپا در پاسخ به این سوال که چه میزان از تسهیلات هزار میلیارد تومانی به خودروسازان داده شده است؟ گفت: برای گذاشتن سهام چند شرکت به عنوان وثیقه دریافت تسهیلات نیز در حال مذاکره هستیم اما این‌که سهام کدام شرکت را به عنوان وثیقه می‌دهیم، هنوز مشخص نشده است. براساس گزارش منتشره سایپا در شش ماهه ابتدای سال ۹۶ ریال زیان به ازای هر سهم اعلام کرده است تا دومین خودرویی نیز بعد از خپارس در نیمه سال زیانده شود.شرکت در شش ماهه سال قبل ۱۸ تومان سود اعلام کرده بود

سود شرکت در آخرین پیش‌بینی ۵۰ تومان بوده است که باید منتظر تعدیل منفی شرکت باشیم.

تولید شرکت نسبت به دوره مشابه سال قبل ۵۵ درصد و فروش شرکت نیز ۵۲ درصد کاهش داشته است. سایپا در نیم‌سال قبل ۳۳۴,۸۱۱ دستگاه خودرو تولید کرده بود که امسال ۱۴۹,۶۸۸ دستگاه تولید کرده است.

همچنین سال قبل ۲۵۴۷ میلیارد تومان فروش داشت که امسال به طور واقعی ۱۳۳۳میلیارد تومان فروش داشته است. در همین حال پارس خودرو نیز در نیمه نخست سال زیان ۲۶ تومانی به ازای هر سهم شناسایی کرده است و حتما سود ۵ تومانی سال جاری شرکت بازهم با تعدیل منفی روبرو خواهد شد.شرکت در سه ماهه نیز ۵۶ ریال زیان به ازای هر سهم محقق کرده بود.

تولید و فروش شرکت بازهم با روندی کاهشی همراه بوده است. تولید شرکت در شش ماهه امسال نسبت به دوره مشابه سال ۹۰ با افتی ۴۶ درصدی روبرو شده است. این شرکت سال قبل در همین دوره ۱۵۸,۰۵۳ دستگاه تولید کرده بود که تا شهریور امسال ۸۴,۸۱۸ دستگاه تولید کرده است.

فروش شرکت نیز با افت ۴۷ درصدی روبه‌رو‌ شده است. افزایش نرخ محصولات نیز تا به حال اثرگذاری زیادی نداشته است و شاهد هستیم که فروش ریالی شرکت نسبت به شش ماهه سال ۹۰ حدودا ۱۰ درصد افت داشته است.

در همین حال دیروز اعلام شد شرکت سوئدی ولوو به همکاری خود با سایپادیزلی‌ها پایان داده است. به گزارش «پرشین خودرو»، شنیده‌ها از قطع همکاری ولوو با سایپا دیزل و پایان تولید محصولات این شرکت در ایران خبر می‌دهد.

توقف تولید محصولات ولوو در ایران قیمت این خودروها را در بازار به شدت افزایش داده است؛ به طوری که قیمت این محصولات در حاشیه بازار با افزایش ۲ برابری مواجه شده است. در گروه شیمیایی دبیر شورای تولید‌کنندگان پودر شوینده از مصوبه اخیر سازمان حمایت برای افزایش ۲۰ درصدی قیمت تمام انواع پودر شوینده خبر داد و گفت: افزایش نرخ ارز و کندی عرضه مواد اولیه پتروشیمی دلیل اصلی این رشد قیمت است.

جمشید فروزش در گفت‌وگو با فارس اظهار کرد: برای واردات مواد اولیه از طریق مرکز مبادلات ارزی اقدام کرده‌ایم اما تا این لحظه ارزی به دست فروشنده‌های خارجی نرسیده است.

در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن از ۱۹۳نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۲۶نماد با کاهش قیمت و ۶۲نماد با رشد ارزش معامله شدند و بقیه هم بدون تغییر قیمت بودند.