رکورد ۴۶ ساله بازار سهام ایران شکسته شد
پرواز تاریخی بورس تهران
دنیای اقتصاد- بورس تهران روز گذشته شاهد رکوردشکنی تاریخی بود؛ روند رو به رشد بازار سرمایه که از نیمه دوم مرداد ماه امسال آغاز شده است، اینک شاخص را به نقطه اوج ۴۶ ساله خود رسانده است؛ دیروز شاخص کل با ثبت ۳۲/۱درصد بازدهی با رشدی بالغ بر ۳۵۹واحد به مرز ۲۷هزار و ۴۴۰ واحد رسید،مرزی که تاکنون به آن دست نیافته بود. بیشترین میزان شاخص پیش از این در فروردینماه امسال به میزان ۲۷هزار و ۲۸۱ واحد به ثبت رسیده بود. شاخص کل بورس دیروز با اتکا به برنامه خصوصیسازی بزرگ صنعت فولاد در هفته آینده و انتظار برای ارائه گزارشهای شش ماهه شرکتهای بورسی و تاثیر مثبت رشد دلار بر میزان فروش و سودآوری شرکتها توانست به این سطح تاریخی دست پیدا کند. به این ترتیب بازدهی بازار سهام در سال ۹۱ به سطح ۹/۵ درصد رسید. بورس تهران دیروز شاهد رشد میزان معاملات نیز بود، امری که علی صحرایی معاون بورس اوراق بهادار تهران آن را نشانهای از آن دانست که مردم پولهای جدیدی وارد بازار سرمایه کردند و تلویحا به معنای سود بازار سرمایه از رکود بازار مسکن است، چراکه دیروز در کنار بورس تهران بازارهای سکه و ارز نیز رکوردشکن ظاهر شدند. این خبر را در صفحه بورس شرکتهت (۱۷) و گزارشی از پیشبینی گروههای پیشتاز در نیمه دوم۹۱ را در صفحه بورس (۹) بخوانید. جنب پل حافظ
شاخص بر فراز رکورد ۴۶ساله
گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دیروز توانست با ثبت رشد ۳۵۹واحدی یعنی معادل ۳۲/۱ درصدی به مرز ۲۷هزار و ۴۴۰ واحدی دست یابد، مرزی که بالاترین میزان شاخص در عمر این بازار به شمار میرود.
در بازار دیروز معاملهگران شاهد بازاری توفانی بودند که شباهت کمی به معاملات روز دوشنبه داشت. جمع آوری عرضههای صورت گرفته در روز دوشنبه توانست زمینهساز رشد فوقالعاده شاخص باشد، امری که به مدد نمادهای فولادی نظیر فولاد خوزستان و نمادهای عمدهای نظیر صندوق بازنشستگی، چادرملو و پالایشگاه بندرعباس به رکوردشکنی شاخص منجر شد و شاخص توانست بر سقف تاریخ ۴۶ساله خود بایستد. در بازار دیروز معاملهگران در شرایطی فعالیت خود را شروع کردند که در مسائل سیاسی خارجی سفر ریاستجمهوری به سازمان ملل متحد آرامش سیاسی بازار را تداوم بخشیده است. در همین حال در صحنه داخلی نیز بهرغم رخداد برخی مسائل، همچنان شرایط آرام و باثباتی پیش روی معاملهگران قرار دارد. در همین حال تداوم رشد شاخص به بحثها در مورد دلایل این رشد و سناریوهای پیشروی بازار منجر شده است.
دیروز معاون بازار شرکت بورس دلایل رشد اخیر این بازار را تشریح کرد.
علی صحرایی، معاون بازار شرکت بورس در گفتوگو با ایسنا، در مورد علت افزایش شاخص بورس در روزهای اخیر گفت: مردم پولهای جدیدی وارد بازار سرمایه کردند و به دلیل رکود بازارهای رقیب به بورس اعتماد کردند و وارد بازار شدند.
وی افزود: همچنین راهاندازی ابزار بیمهکننده سهام در بورس باعث ایجاد اطمینان بخشی و بازگشت رونق به بورس شد و به زودی ۲ شرکت بزرگ نیز به تعداد شرکتهای منتشرکننده اوراق اختیار فروش تبعی اضافه شده و این اوراق را منتشر میکنند.
وی به عوامل دیگر رشد بورس اشاره کرد و افزود: از سوی دیگربا افزایش قیمت دلار قیمت شرکتهای صادرکننده بالا رفت و قیمت فلزات اساسی و شرکتهای سیمانی نیز با افزایش مواجه شد که این موضوع باعث توجه به این شرکتها شد.
صحرایی در مورد شائبه وجود حباب در بازار سرمایه گفت: ممکن است برخی شرکتهای بازار شرایط خاصی داشته باشند و قیمت آنها افزایش پیدا کرده باشد، ولی کلیت بازار حبابی نیست.
وی اظهار کرد: شرکتهای بورسی در گزارشهای ۶ ماهه به بودجههای خود دسترسی پیدا میکنند، به این ترتیب رشد بورس در نیمه دوم سال ادامه پیدا میکند ولی نه با شدتی که در حال حاضر وجود دارد.
خصوصیسازی فعال میشود
در همین حال رشد بازار موجب افزایش فعالیت سازمان خصوصیسازی برای عرضه سهام دولتی شده است. در کنار سه عرضه بلوکی هفته آینده دیروز در جلسه هیات واگذاری در خصوص عرضه سهام ۷ شرکت دولتی تصمیمگیری شد.
تصویب قیمت پایه و شرایط واگذاری
۱۷ درصد از سهام شرکت پالایش نفت بندرعباس از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادرتخصصی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از طریق بورس بابت رددیون دولت به بانک ملت و سازمان تامین اجتماعی به صورت نقد و اقساط و تصویب قیمت ۴۰ درصد سهام این شرکت برای واگذاری در راستای طرح توزیع سهام عدالت از دیگر مصوبات این جلسه بود.
همچنین اعضای این هیات با قیمت پایه و شرایط واگذاری ۱۷ درصد از سهام شرکت پالایش نفت شیراز از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی از طریق فرابورس بابت رددیون دولت به بانکها به صورت نقد و اقساط، ۱۷ درصد از سهام شرکت عمران و مسکنسازان استان گلستان از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی عمران و بهسازی شهری ایران از طریق مزایده به صورت نقد و اقساط، ۱۷درصد از سهام شرکت حمل و نقل بینالمللی خلیج فارس از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران از طریق بورس به صورت نقد و اقساط و قیمت پایه و شرایط عرضه مجدد ۴۲/۶ از سهام شرکت ایران ترانسفو به همراه ۳۸/۲۸ درصد از سهام شرکت مذکور در وثیقه سازمان خصوصیسازی (در مجموع معادل ۸/۳۴ درصد از سهام) از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی ساتکاب از طریق بورس به صورت نقد و اقساط موافقت کردند.
در جلسه اخیر هیات واگذاری قیمت پایه و شرایط واگذاری ۴۱/۳۴ سهام شرکت پتروشیمی تبریز از شرکتهای زیرمجموعه شرکت مادر تخصصی صنایع پتروشیمی ایران از طریق فرابورس بابت رد دیون دولت به صورت نقد و اقساط و قیمت ۱۰ درصد سهام این شرکت برای واگذاری در راستای طرح توزیع سهام عدالت مصوب شد.
دلایل توقف نماد گروه سرب و روی
در بازار دیروز همچنین بحث در مورد تصمیم روز گذشته مسوولان بازار در ابطال معاملات گروه روی پیش از توقف نمادهای این گروه همچنان ادامه داشت. در همین رابطه سیدعلی حسینی در گفتوگو با فارس در رابطه با ابطال معاملات سهام شرکتهای توسعه معادن روی،کالسیمین و ملی سرب و روی به دلیل مشکوک بودن به وجود اطلاعات نهانی اظهار داشت: اخبار و رویدادهای مهم شرکتهای بورسی و فرابورسی باید در ساعاتی اعلام شود که تداخلی با معاملات سهام نداشته باشد، چون غیر از این باعث بیعدالتی شده و موجب سود یا ضرر دستهای از سهامداران میشود.
وی ادامه داد: در این میان اگر سهام شرکت یا شرکتهایی مشکوک به وجود اطلاعات نهانی باشد، معاملات سهام آنها در آن روز باطل میشود تا بررسیهای لازم انجام یا رویدادهای مهم اعلام همگانی شود.
این مقام مسوول با بیان اینکه ابطال معاملات سهام شرکتها به عهده مدیران بورس یا فرابورس است، خاطرنشان کرد: با این حال با توجه به اینکه حجم معاملات سهام سه شرکت گروه روی زیاد نبوده و این شرکتها هم در زمره سهام پر گردش هستند، نماد معاملاتی آنها بعد از تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم موردبازگشایی قرار میگیرد.
اما در کنار عدم معاملات در گروه سیمانی معاملهگران دیروز نیز شاهد عدم عرضه سهام سیمانی از سوی سهامداران عمده و توقف ۷ نماد دیگر بودند.در شرایطی که نمادهای سیمانی بدون عرضه کافی متوقف شده و سهامداران عمده درانتظار جهش قیمتی این نمادها در بازگشایی نماد هستند. کارشناسان بازار تحقق چنین امری را دشوار ارزیابی میکنند. از دیدگاه این گروه نبود سهام سیمانی در پرتفوی اکثر فعالان بازار موجب خواهد شد در بازگشایی نمادها نیز تمایل اندکی به دنبال کردن قیمت سهام این گروه در بازار پدید آید و در نهایت عرضههای سهامداران عمده در قیمتهای بالا بدون خریدار باقی مانده و سهام گروه سیمانی همچنان بدون تحرک در بازار باقی بماند. به ویژه آنکه سهام این گروه ممکن است همچون گذشته سالها در انتظار تغییر دوباره نرخ فروش باقی بمانند. در همین حال در بازار دیروز همچنان هلدینگهای سیمانی نظیر گروه توسعه ملی، غدیر و سرمایهگذاری ملی نیز برخلاف صفهای خرید نمادهای سیمانی در تعادل نسبی به سر بردند. دیروز نماد شرکتهای سیمانی مازندران، فارس نو، کرمان، شاهرود، سیمان شمال، غرب و کردستان با توجه به تعدیل پیشبینی درآمد هر سهم متوقف شدند.
در گروه پتروشیمی دیروز تداوم شایعات در مورد امکان تغییر نرخ ارز در تعیین نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی از نرخ ارز دولتی به آزاد موجب افت قیمتی برخی نمادها شد که در این گروه نماد پتروشیمی اراک تا صف فروش نیز عقبنشینی کرد.
در این گروه دیروز خبرهای اولیه از تغییر مدیرعامل پتروشیمی اصفهان خبر داد.
در گروه ساختمانی دیروز شرکت سرمایهگذاری ساختمان در گزارشی عجیب از فروش ۵۳درصد سهام شرکت آبادگران کیش خبر داد. این شرکت که اخیرا در فرابورس پذیرفته شده است و انتظار میرفت در فرابورس عرضه شود، توسط سهامدار عمده به فروش رسیده است. براساس گزارش سرمایهگذاری ساختمان، این شرکت در حال واگذاری کل سهام شرکت مجتمعهای توریستی و رفاهی آبادگران ایران-کیش با مالکیت حدود ۵۳ درصدی به ارزش دفتری ۶/۱۳ میلیارد ریال است. در نتیجه، معامله آن حدود ۶۶ درصد ایجاد سود میکند که ظرف هفته آینده این معامله از طریق بازار فرابورس انجام خواهد پذیرفت. قابل ذکر است با عنایت به اینکه مبلغ مزبور دارای اهمیت نیست، بنابراین این موضوع به جهت شفافسازی و جلوگیری از فرصت طلبی در بازار و سلب هرگونه مسوولیت اطلاعات غیرواقع از جانب این شرکت ارائه میشود.
در این گزارش البته به نحوه قیمتگذاری و خریداران این شرکت اشارهای نشده است. برآورد اولیه سهامداران وساخت این بود که با ورود این شرکت به فرابورس ارزش بیشتری در فروش این شرکت نصیب سهامداران شود.
در گروه شرکتهای لاستیکسازی دیروز ایران تایر فروش ۱۰۰درصد از سهام لاستیک خوزستان را آگهی کرده است.
سرمایه لاستیک خوزستان بیش از ۱/۴ میلیارد تومان بوده و قیمت پایه فروش آن بالغ بر ۱۰۶ میلیارد تومان تعیین شده و قرار است پاکتهای مزایده در ۹ مهرماه بازگشایی شود.
در گروه غذایی دیروز بازگشایی نماد شرکت مگسال با ۶۴درصد رشد قیمت همراه شد. این شرکت که در زمینه تولید شیر و دام فعالیت دارد، سود هر سهم خود را با سرمایه ۳ میلیارد تومانی از ۱۳۴ تومان به ۲۳۲ تومان افزایش داده است که دلیل عمده آن افزایش نرخ فروش محصول شیر به مبلغ ۹۹۰ تومان بوده است. نرخ قبلی شیر در گزارش سه ماهه ۸۳۰ تومان بوده است. شایان ذکر است که شرکت در ۵ ماهه ابتدایی سال مالی تقریبا ۱۰۰ درصد سود قبلی خود یعنی ۱۳۲ تومان را پوشش داده است.
حاشیههای واگذاری ذوبآهن
در گروه فلزی دیروز شنیدههای اولیه از عدم تایید صلاحیت متقاضیان خارجی خرید سهام ذوبآهن اصفهان و فولاد خوزستان خبر داد. براین اساس تنها شرکتهای ایرانی در این رقابتها شرکت خواهند کرد. دیروز مجتبی فریدونی مدیر سرمایهگذاری، سهام و مجامع شرکت ذوبآهن اصفهان در گفتوگو با بورس ۲۴ درباره متقاضیان تصاحب بلوک ۵۳ درصدی ذوبآهن با اشاره به این که تا این لحظه میدکو ، سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات و سرمایهگذاری امید سه متقاضی حضور در این رقابت هسستند، درباره سایر مشتریهای این بلوک گفت: یک سرمایهگذار خارجی نیز قصد داشت، در این رقابت شرکت کند، اما مجوز لازم برای حضور در این معامله را نداشت و به همین دلیل نتوانست در این رقابت حاضر شود.
در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ارزش معاملات به ۳/۹۵ میلیارد تومان رسید که ۱۰درصد آن را معاملات اوراق مشارکت سایپا تشکیل داد. همچنین از ۲۲۷نمادی که به روی تابلو رفتند ۵۵نماد با کاهش قیمت و ۱۶۶نماد با رشد ارزش مبادله شدند و بقیه هم تغییر قیمت نداشتند.
ارسال نظر