گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران دیروز نیز شاهد رشد تحت حمایت معامله‌گران عمده بود. دیروز معامله‌گران در ادامه حمایت از بازار شاهد آن بودند که عرضه‌های معامله‌گران کوتاه‌مدت در اکثر نمادهای بازار از جمله پالایشگاه بندرعباس، توسعه معادن روی، مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران و کالسیمین جمع‌آوری شده و مجددا صف‌های خرید برقرار شد. در این فضا معامله‌گران با اطمینان بیشتری به روند داد و ستدها پرداخته و دامنه رشد قیمتی نمادها افزایش یافت تا نمادهایی نظیر پتروشیمی شازند، بانک ملت، صنایع شیمیایی ایران، پتروشیمی امیرکبیر و سرمایه‌گذاری سایپا نیز به صف خرید برسند. در این شرایط شاخص کل توانست ۱۱۸ واحد رشد کرده و به ۲۵هزار و ۳۴۵واحد برسد. در بازار دیروز نگاه‌ها در تحولات کلان به سوی مذاکرات کارشناسی استانبول که احتمالا امروز آغاز خواهد شد، معطوف بود.

در بازار دیروز معامله‌گران در تحولات مهم شاهد انتشار اطلاعیه‌ای از سوی سازمان خصوصی‌سازی بودند که براساس این اطلاعیه سازمان ضمن حراج دو شرکت هپکو و فولاد میبد که خریداران آنها از ایفای تعهدات خودداری کرده‌اند، عرضه یک بلوک ۲۰درصدی از ملی مس را آگهی کرده است. این عرضه می‌تواند در کنار عرضه‌های دو شرکت فولاد خوزستان و ذوب آهن اصفهان مهم‌ترین عرضه‌های امسال را شکل بدهند.

به گزارش روابط عمومی سازمان خصوصی‌سازی؛ این سازمان در نظر دارد در اجرای قانون و مقررات مربوط به سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی ۷۲/۶۰ درصد سهام شرکت تولید تجهیزات سنگین - هپکو (به وکالت از سوی شرکت واگن‌سازی کوثر) به ارزش کل پایه ۶/۴۶۹ میلیارد ریال را به صورت نقد از طریق بورس، ۱۳/۴۶ درصد سهام شرکت فولاد میبد (به وکالت از سوی شرکت سرمایه‌گذاری اقتصاد نوین پارسیان) به ارزش کل پایه ۸/۴۵ میلیارد ریال به صورت نقد از طریق مزایده و ۲۰ درصد سهام شرکت صنایع مس ایران به ارزش کل پایه هر سهم ۵۷۹۹ ریال به صورت نقد و اقساط از طریق بورس واگذار نماید.

بازگشت نگرانی به بازارهای جهانی

در بازار دیروز همچنین بازگشایی بازارهای جهانی با بازگشت نگرانی و افت قیمت نفت خام همراه شد.

به دنبال کاهش تولیدات صنعتی چین و تداوم بحران مالی منطقه یورو و مشکلات اقتصادی آمریکا، قیمت نفت با کاهش دو دلاری به کمتر از ۹۶ دلار در هر بشکه و قیمت جهانی طلا با کاهش ۱۱ دلاری به ۱۵۹۲ دلار در هر اونس رسید.

پس از آنکه قیمت نفت برنت دریای شمال روز جمعه با بیشترین رشد خود روبه‌رو‌ شد، قیمت نفت دیروز پس از کاهش تولیدات صنعتی چین با کاهش مواجه شد و به کمتر از ۹۶ دلار در هر بشکه رسید. نفت وست تگزاس نفت پایه آمریکا نیز با کاهش ۵/۱دلاری به ۴/۸۳دلار در بشکه رسید.

براساس گزارش‌های منتشره افت سفارشات صنعتی و صادراتی در چین طی ماه ژوئن تاثیر زیادی بر کاهش تولیدات صنعتی این کشور داشته است. سفارشات صادراتی چین طی ماه گذشته با بیشترین کاهش از دسامبر ۲۰۱۱ میلادی روبه‌رو شده است. ادامه بحران مالی و بدهی منطقه یورو و مشکلات اقتصادی آمریکا تاثیر زیادی بر کاهش صادرات چین داشته است.

در گروه خودرویی دیروز سرمایه‌گذاران با خبرهای متعددی مواجه بودند که در مهم‌ترین‌ آن شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی ۰۸/۴ درصد سهام شرکت سایپا را در تاریخ‌های ۱۴ و ۱۸ تیر‌ماه واگذار می‌کند.

سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی به وکالت از شرکت پیشگامان بازرگانی ستاره و سرمایه‌گذاری رنا قصد دارد در روز‌های ۱۴ و ۱۸ تیرماه ۰۸/۴ درصد از سهام شرکت سایپا معادل ۱۶۶ میلیون و ۵۷۵ هزار و ۴۸۴ سهم یکجا و نقد را واگذار می‌کند. این عرضه در حالی صورت می‌گیرد که به تازگی گروه بهمن بخشی از سهام سایپا را مصادره کرده بود. شرکت پیشگامان بازرگانی ستاره که زیر مجموعه سایپا به شمار می‌رود، احتمالا به دلیل عدم ایفای تعهدات خود شاهد حراج این بلوک خواهد بود.

در همین حال در گروه خودرویی دیروز مدیرعامل پارس خودرو در خصوص برنامه این شرکت برای خروج خودروی ماکسیما از خط تولید، اعلام کرد: طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته، احتمالا ماکسیما اواخر مهر تا اوایل آبان ماه از خط تولید پارس خودرو خارج می‌شود.

سعید مدنی در خصوص تامین قطعات خودروی ماکسیما پس از توقف تولید آن، اظهار کرد: پس از توقف تولید ماکسیما، مشکلی برای تامین قطعات آن وجود نخواهد داشت. تا ۱۰ سال آینده متعهد به تامین قطعات خودروهایی که فروخته باشیم، خواهیم بود.

به گزارش ایلنا، مدنی در خصوص توقف تولید قشقایی به علت مشکل تامین قطعات نیز گفت: خودروی قشقایی به علت آنکه ۵۰ درصد از قطعاتش از انگلستان وارد کشور می‌شد، هم‌اکنون‌ واردات و تامین آن با مشکل مواجه شده است. به تبع آن در حال حاضر تولید این محصول متوقف شده است. وضعیت نامناسب تولید‌کنندگان خودرو و قطعات خودرویی دیروز همچنان مورد توجه بود.

آیا خودروسازان وام هزار میلیاردی دریافت می‌کنند؟

دیروز سایپانیوز به نقل از نجفی منش در خصوص وعده سال گذشته وزیر صنعت، معدن و تجارت مبنی بر لزوم به روز شدن پرداخت مطالبات قطعه سازان از سوی خودروسازان گفت: حدود دو هفته قبل در جلسه حمایت از تولید، معاون اول رییس جمهور قول داد که یک هزار میلیارد تومان تسهیلات در اختیار هر یک از خودروسازان قرار بگیرد، البته با این شرط که ۶۰ درصد این مبلغ برای پرداخت مطالبات قطعه سازان تخصیص یابد. این وعده در آن جلسه مصوب شد.

در گروه فلزی دیروز بازار فولاد باز هم متاثر از نوسان قیمت دلار، با رشد قیمت میلگرد روبه‌رو شد. در این روز میلگرد به نرخ یک هزار و ۵۰۵ تومان برای هر کیلو رسیده است.

در این گروه، سهامدار عمده شرکت سرمایه‌گذاری ایساتیس پویا از درج نام این شرکت سرمایه‌گذاری در فرابورس ایران خبر داد.

سیدحسن خبیری در گفت‌و‌گو با بورس ۲۴ افزود: نماد سرمایه‌گذاری ایساتیس پویا تحت عنوان «ویسا» امروز در فهرست شرکت‌های پذیرفته شده در فرابورس ایران درج شد.

در گروه لوازم خانگی، دبیر انجمن صنایع لوازم خانگی از موافقت سازمان حمایت با متوسط افزایش ۱۰ درصدی قیمت لوازم خانگی خبر داد.

وی با بیان اینکه پیشنهاد تولیدکنندگان لوازم خانگی افزایش ۵ تا ۱۵ درصدی قیمت برخی محصولات بود، تصریح کرد: سازمان حمایت با متوسط افزایش ۱۰ درصدی برخی محصولات موافقت کرد که کارخانه‌ها نیز ملزم به اجرای این مصوبه هستند.

در گروه تصفیه نفت دیروز بازار با خبرهای در مورد عرضه اولیه نخستین پالایشگاه فرابورسی مواجه بود با عرضه احتمالی پالایشگاه شیراز در روز چهارشنبه شمار پالایشگاه‌های بازار سرمایه به ۴شرکت می‌رسد که از این نظر وزن این گروه در حال افزایش است. در همین حال پالایشگاه تهران نیز در انتظار عرضه به شمار می‌رود که انتظار می‌رود در دو ماه آینده این پالایشگاه نیز به روی تابلو رود.

همچنین در گروه معدنی مجمع عمومی عادی سالانه شرکت گل‌گهر دیروز به تقسیم سود ۹۸ تومانی به ازای هر سهم رای داد.

در گروه تجهیزات مجمع شرکت آذرآب با تقسیم سود ۴۴ریالی همراه شد. در مجموع بازار دیروز بازاری مثبت بود که در آن ۸/۶۸ میلیارد تومان سهام مورد معامله قرار گرفت که ۵/۱۷ درصد آن را معامله ۸/۴۷میلیون سهم فولاد مبارکه تشکیل داد. از ۲۰۷نمادی که دیروز به روی تابلو رفتند ۷۹نماد با کاهش قیمت و ۱۲۴نماد با رشد ارزش داد‌و‌ستد شدند.