آخرین اخبار از خصوصیسازی در ارگانهای دریایی
گروه بورس - اوایل آذر ماه سال گذشته و در شرایطی که بورس در سراشیبی قرار گرفته بود برخی کارشناسان اظهار امیدواری میکردند با ورود شرکتهای بزرگی همچون شرکت ملی نفتکش ایران و کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران که از پتانسیلها و ظرفیتهای لازم برخوردارند و مقدمات حضور آنها نیز در بورس آماده شده است، افت بیش از پیش شاخص و گریز خریداران از این بازار را دیگر شاهد نباشیم. با وجود اینکه کارشناسان و تحلیلگران داخلی بر ورود سهام شرکتهای کشتیرانی و شرکتهای وابسته به حمل و نقل دریایی و فراساحل برای رونق بورس تاکید داشتند و از سوی دیگر از دیدگاه مسوولان سازمان بورس نیز عرضه سهام آنها در بازارهای خارجی بلامانع بود اما هیچ اقدامی از سوی سهامداران این شرکتها برای فروش سهام انجام نشد، این در حالی است که در همان زمان نام ۹ شرکت بزرگ و فعال در حوزه حمل و نقل دریایی در لیست شرکتهایی که درخواست ورود به بورس داده بودند به چشم میخورد. خدمات دریایی تاید واتر خاور میانه و شرکت صنعتی دریایی ایران(صدرا) که پذیرفته شده بودند و سایر شرکتها در مراحل مختلف اعم از پذیرفته مشروط تا مقدماتی حذف قرار داشتند.
به اعتقاد دبیر هیات پذیرش وقت سازمان بورس اوراق بهادار، مشکل پذیرش شرکتهای کشتیرانی در بورس ناشی از تصمیم سهامداران و عدم تمایل و اجازه آن برای عرضه سهام این شرکتها است در واقع با وجود اینکه از نظر سازمان بورس، ورود شرکتهای کشتیرانی به تالار و درج نام آنها با هیچ مشکلی مواجه نیست اما بهدلیل عدم تمایل سهامداران برای عرضه ۲۰درصد سهام شناور آزاد ورود این شرکتها به بورس عملی نیست.
با وجود اظهارات کارشناسان در مورد شرکتهای دریایی و دلایل ورود و عدم ورود آنها به بورس به اعتقاد مدیران این شرکتها وضعیت نابسامان بورس از دلایل اصلی نیامدن آنها به بازار سرمایه کشور بوده است. به طوری که به گفته سیفاللهی مدیرعامل کشتیرانی بنیاد با توجه به وضعیت فعلی بورس و احتمال کاهش ارزش سهام شرکت روند ورود کشتیرانی بنیاد به بورس متوقف مانده است. اظهارات مشابه مدیرعامل کشتیرانی بنیاد در موضعگیری مدیران عامل شرکتهای دیگر نیز دیده میشود.
با آغاز سال جاری کشتیسازی اروندان به موجب مصوبه هیات وزیران همچنان دولتی باقی ماند و از سوی دیگر ایزوایکو نیز به عنوان بخشی از بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد. کشمکش برای ورود کشتیرانیها به بورس همچنان ادامه داشت تا اینکه ابلاغیه رهبر معظم انقلاب در زمینه سیاستهای کلی بند ج اصل ۴۴ قانون اساسی صادر شد به گونهای که براساس این ابلاغیه میبایست ۸۰درصد سهام شرکتهای صنایع دریایی و فراساحل در دست دولت واگذار میشد.
این در شرایطی بود که بنا بر گزارش سازمان بورس تقاضای ۶ شرکت فعال در بخش دریایی کشور برای پذیرش در بورس در مرحله حذف قرار گرفت.
شرکتهای مهندسی ساخت تاسیسات دریایی ایران، مجتمع کشتیسازی صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو)، صنایع فراساحل ایران (صف)، کشتیرانی والفجر و کشتیرانی بنیاد شرکتهایی بودند که تقاضای پذیرش آنها بدون بررسی مجدد از سوی هیات پذیرش بورس حذف شده بودند و با این حساب تنها معدودی از شرکتهای کشتیرانی همچنان به اجبار و یا از سر دوراندیشی در گود رقابت برای ورود به بورس باقی ماندند. این در حالی است که آخرین اظهارنظر مدیرعامل شرکت ملی نفتکش ایران نیز از انصراف سهامداران این شرکت از ورود به بورس حکایت دارد.
ارسال نظر