وضعیت «انگوران» هنوز روی مدار خبر
گروه بورس: مجید اسکندری- معدن انگوران زنجان به عنوان یکی از غنیترین معادن روی کشور سال گذشته به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران واگذار شد. این معدن که چند سال در اختیار شرکت توسعه معادن روی ایران بود، منبع اصلی تامین خاک شرکتهای تولیدکننده شمش روی است. در سفر ریاست جمهوری به استان زنجان، وی به صورت ضمنی به واگذاری معدن انگوران به شرکت توسعه معادن روی ایران اشاره کرد، اما تاکنون مصوبهای از سوی دولت در این زمینه ابلاغ نشده است. چندی پیش دیواره معدن انگوران ریزش کرد و به دنبال آن شاهد اظهارنظرهای متفاوتی در خصوص دلیل این پدیده بودیم.
مقصر، شرایط اقلیمی است
شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران در ارتباط با دلایل ریزش معدن اعلام کرد: به دلیل نزدیکی معدن به کوههای بلقیس و میزان بارندگی فراوان در این منطقه لایههای معدن لغزندگی پیدا کرده است. همچنین گسل خوردگی و خردشدن سنگها و تکتونیک شدید در منطقه و برداشتهای نامتعارف در سالهای گذشته و عدم طراحی مناسب موجب عدم پایداری پلههای معادن و ریزش دیواره شمالی آن شده است.
اما یکی از کارشناسان صنعت روی، عدم استخراج و باطلهبرداری فنی و اصولی را دلیل اصلی ریزش دیواره معدن میداند و دلایل زمینشناسی را در این پدیده، در درجه اول اهمیت نمیداند.
صحت یک پیشبینی
این در حالی است که پیش از وقوع حادثه، هوشنگ ادهمی کارشناس صنعت روی از احتمال ریزش دیواره این معدن خبر داده بود.
وی، با انتقاد از افزایش حجم باطلهبرداری از معدن و صرف هزینه بیشتر گفته بود: اگر معدن انگوران در اختیار بخش خصوصی بود، دولت سعی میکرد، این بخش را به انجام اقدامات لازم جهت جلوگیری از ریزش معدن وادار کند و نظارت دقیقتر و کاملتری بر بخش خصوصی داشته باشند.
توصیه خانه معدن: نگران نباشید
نایب رییس خانه معدن در رابطه با ریزش دیواره شمالی معدن انگوران در گفت و گو با «ایسنا» گفت: هرچند ریزش دیواره معدن انگوران حادثه کوچکی نیست و از قبل قابل پیشبینی بود و این اتفاق بورس و سهام شرکتهای فعال در صنعت روی را تحت تاثیر قرار داده، اما سهامداران گروه روی نگران نباشند. محمدرضا بهرامن ضمن بیان این مطلب که معدن بزرگی چون انگوران سرمایه ملی محسوب میشود، در خصوص دلایل این حادثه اظهار داشت: بالا بودن حجم باطله و جدا شدن باطله از دل کوه دلیل اصلی ریزش دیواره شمالی انگوران بود که از قبل پیشبینی شده بود. وی افزود: کارشناسان وزارت صنایع در آخرین بازدیدی که از این معدن به عمل آورده بودند حرکتهای دیواره را احساس کرده بودند ولی تخلیه محیط به منظور جلوگیری از تلفات تنها کاری قابل انجام اجرا بود.
وی به نیاز مطالعات دقیق و پیشگیری از چنین رویدادهایی تاکید کرد و در خصوص وضعیت شرکت فعال در صنعت روی گفت: این حادثه در کوتاه مدت تولید شرکتها را با مشکلاتی روبهرو خواهند کرد، ولی در بلند مدت دوباره روال عادی حاکم خواهد شد.
بهرامن درباره تبعات جهانی این رویداد گفت: معدن انگوران حلقهای از حلقههای زنجیر روی دنیا است که حداقل اثر آن تاثیر روانی و افزایش قیمتهای جهانی روی است هر چند که قیمت را در نهایت عرصه و تقاضا مشخص میکند.
لزوم مشارکت گروهی
نایب رییس خانه معدن به لزوم همفکری و مشارکت هم گروهها در این خصوص اشاره کرد و یادآور شد: به منظور جلوگیری از تکرار چنین حوادثی لازم است همه گروهها با برخورداری از کارشناسان خبره و مطالعات و بررسیهای دقیق، زمینهسازیهای اولیه خروج از این وضعیت و پیشگیری را فراهم کنند. وی ادامه داد: خانه معدن بارها با احساس مسوولیت اعلام کرده که آماده ارائه مشاوره همکاری و انجام فعالیتهای کارشناسی است. بهرامن در خاتمه ابراز داشت: با آمادهسازی و شروع برداشت همیشگی از این معدن نگرانی خاصی برای سهامداران شرکتهای گروه روی وجود نخواهد داشت و سهامداران گروه روی نگران نباشند.
بیدختی:
در اولین فرصت، اطلاع میدهیم
هادی بیدختی، معاون پیشین عملیات و نظارت سازمان بورس نیز درباره ریزش معدن انگوران و اثر آن در شرکتهای مربوط به این معدن در گفت وگو با ایسنا گفت: این ریزش بر روی مراکز تولیدی که منابعشان از این معدن تامین میشود، تاثیر خواهد داشت، اما اینکه زمان این تعطیلی چه قدر است، در این زمینه پیگیریهای لازم در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی صورت گرفته اما هنوز پاسخی دریافت نشده است.
او بحثهای مطرح در رابطه با دپوی مواد اولیه این معدن را ضد و نقیض دانست و گفت: با توجه به اینکه هنوز خبر قطعی در مورد میزان خسارت دریافت نشده، بنابراین برخی معتقدند که مواد اولیه برای ارائه به شرکتها وجود دارد و تا زمان تعمیرات این مواد پاسخگو خواهد بود، اما برخی نیز معتقدند که این مواد تخریب را پاسخگو نیست، که به محض دریافت به سهامداران اطلاع داده خواهد شد.
درد مشترک
بیدختی درباره روند سهام شرکتهای مرتبط با معدن انگوران توضیح داد: با توجه به افزایش قیمت جهانی روی در دنیا، سهام نیز تا حدودی روند افزایشی داشته اما اینکه چه قدر قابل قبول و چه میزان باید افزایش پیدا کند به تشخیص سهامداران باز میگردد زیرا ما تنها اطلاعات ارائه میدهیم تا ارزیابیها صورت گیرد.
به گفته وی با توجه به این که معدن انگوران مهمترین معدن در تامین مواد اولیه است، با این وجود نه تنها مشکلاتی برای کارخانههای تولیدی، بلکه برای سهامداران آن نیز به وجود خواهد آمد. اما نکته دیگر، آمار معاملات سهام برخی از شرکتهای گروه روی در پایان هفته گذشته در بورس اوراق بهادار بود. در این روز، بازار، شاهد تشکیل صف فروش برای سهام شرکت باما بود. این در حالی است که قیمت جهانی روی به رقم سه هزار و ۷۷۱دلار در هر تن رسیده و احتمال افزایش آن تا بیش از چهار هزار دلار نیز وجود دارد. براساس پیشبینی Standard bank Pls، احتمال افزایش ۳۳درصدی قیمت جهانی روی تا نرخ چهار هزار و ۹۶۰دلار در هر تن وجود دارد.
در صورتی که این پیشبینی محقق شود احتمال بهبود شرایط شرکتهای گروه روی فراهم میشود.
ارسال نظر