گروه بورس- همایون دارابی: بورس اوراق بهادار روز چهارشنبه گذشته شاهد آغاز روند اجرای معامله بزرگ سهام بانک پارسیان بود. آغاز نقل‌ و انتقال سهام بانک پارسیان متعلق به ایران‌خودرو که حجمی بیش از ۲۹۰میلیارد تومان را دربرمی‌گیرد در روز چهارشنبه با انتقال دو بلوک ۰۸/۱درصدی متعلق به شرکت‌‌های قالب‌های صنعتی ایران‌خودرو و بلوک ۸۸/۱درصدی شرکت ساپکو در نرخ ۲هزار و ۲۱ریال و دادوستد بالغ بر ۲۱میلیون سهم (تقریبا معادل ۵/۰درصد) از سهام دیگر شرکت‌های زیرمجموعه ایران‌خودرو در نرخ تابلو شروع شد.

معامله سهام بانک پارسیان از چند نظر مهم‌ترین اتفاق نیمه نخست سال‌جاری به شمار می‌رود.

به لحاظ آماری این معامله دربرگیرنده بیشترین کارمزد پرداختی در طول سال‌های اخیر به دلیل خرد بودن سهام در کدهای زیرمجموعه ایران‌خودرو به شمار می‌رود.

با توجه به سقف ۱۰۰میلیون ریالی پرداخت کارمزد، این معامله کارمزدی بیش از ۲هزار میلیون ریال را دربرمی‌گیرد که بزرگ‌ترین کارمزدی است که کارگزاران در سال‌های اخیر در تالار دیده‌اند.

از لحاظ آماری معامله بانک پارسیان در مقابل گردش مالی حدود ۲هزار و ۵۰۰میلیارد تومانی سالانه ایران‌خودرو اگرچه رقم عمده‌ای به شمار نمی‌رود، اما باعث تقویت نقدینگی این گروه خواهد شد. از سویی با توجه به انتقال بلوک‌های خرد سهام در نرخ‌های یک‌هزار و ۲۷۳ریال به کد واسطه سمند یا ایران‌خودرو، این شرکت می‌تواند به صورت مستقیم با جمع کردن سهام و رساندن آن به دستور قابل معامله در نماد ژعمده (بیش از یک درصد) سودسازی مناسبی را شاهد باشد.

بحث نهایی در این معامله البته وضعیت بانک پارسیان پس از انجام این معامله است.

در بازار چه خبر بود؟

بازار دادوستد سهام، در هفته گذشته همچنان روند طلایی سال جاری خود را با توجه به آرامش حاکم بر روند تحولات سیاسی شاهد است، که انتظار می‌رود در خلال دوهفته آتی تا فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و البته با ثبت نوسانات طبیعی ادامه دهد. در شرایط کنونی رشد قیمتی برخی از نمادهای مورد توجه بازار سبب وسوسه معامله‌گران جهت عرضه سهام و شناسایی سود شده است، که البته با توجه به نقدینگی موجود در بازار نگرانی به دلیل احتمال اندک بازخرید سهام به فروش رسیده، سبب کاهش این عرضه‌ها شده است، اما رخداد آنها قابل پیش‌بینی است به ویژه آنکه در بازار چهارشنبه نیز نشانه‌هایی از این امر در زیرمجموعه‌های تراکتورسازی از جمله موتورسازان و در نمادهای نظیر هپکو، آهنگری تراکتور و کمباین‌سازی به چشم خورد، که انتظار تداوم آنها در هفته جاری وجود دارد. در بازار هفته گذشته کارشناسان همچنین به تایید تغییر نرخ مواد اولیه به سهام قابل‌معامله در بازار توجه داشتند.در غیاب سهام گروه تولیدکنندگان روی که در شرایط کنونی نماد آنها متوقف است، بهای جهانی روی بار دیگر به بالای ۳هزار و ۶۰۰دلار در هر تن رسیده که پیش‌بینی قبلی کارشناسان را برای تداوم وضعیت مناسب بهای فلزات در سال جاری و آتی میلادی تقویت کرده است. بهای جهانی محصولات پتروشیمی از جمله متانول (تولیدی پتروشیمی خارک)، PET‌ (تولیدی پتروشیمی‌اراک) و آروماتیک‌ها (تولیدی پتروشیمی اصفهان) همچنان روند مثبتی را شاهد‌ هستند، که در این میان متانول رشد بیشتری دارد. بهای LAB (تولید صنایع شیمیایی ایران) البته روند کاهشی در بازار جهانی را شاهد است. در بازار سهام علاوه‌بر وضعیت متاثر از بازار جهانی، در داخل بازار نیز تحولات گروه‌ها با تمرکز بر گروه واسطه‌گری‌ مالی به عنوان گروه معاملات روان ادامه دارد. با توجه به رشد بهای سرمایه‌گذاری‌های تخصصی از جمله معادن و فلزات و البرز و صف قابل‌ملاحظه ۱۹میلیونی صندوق بازنشستگی، تمرکز معامله‌گران بر نمادهایی نظیر سرمایه‌گذاری ملی، سپه و توسعه صنعتی است که این امر در هفته آینده روند قابل پیش‌بینی را شاهد خواهد بود. در مجموع بازار در هفته گذشته با توجه به رشد ۶/۸واحدی شاخص کل (با توجه به افت ابتدای هفته در بازگشایی برخی نمادها) و رشد ۸/۸۰درصد ارزش معاملات و افزایش ۸/۶۹درصد شمار خریداران همچنان شرایط مطلوبی را در آخرین ماه تابستان شاهد است.