تحلیل گاز - بررسی تحولات هفتگی بازارهای گاز طبیعی و فرآوردههای نفتی
افزایش قیمت گاز و فرآورده در بازار اروپا
قیمت آتیهای گاز طبیعی در بورس آمریکا (آتیهای ماه اول برای تحویل در ماه سپتامبر) طی دوره ۲۰ الی ۲۴ اوت از یک روند کاهشی همراه با نوسان برخوردار بود.
قیمت آتیهای گاز طبیعی در بورس آمریکا (آتیهای ماه اول برای تحویل در ماه سپتامبر) طی دوره ۲۰ الی ۲۴ اوت از یک روند کاهشی همراه با نوسان برخوردار بود.
بر این اساس بهرغم کاهش تعداد دکلهای حفاری فعال در بخش گاز آمریکا طی هفته منتهی به 17 اوت، به دلیل افزایش 79/0 درصدی تولید گاز طبیعی آمریکا، کاهش 14/5 درصدی مصرف گاز طبیعی آمریکا و افزایش سطح ذخایر زیرزمینی عملیاتی گاز طبیعی این کشور معادل 47 میلیارد فوت مکعب طی هفته منتهی به 17 اوت و همچنین رکورد سطح ذخایر زیر زمینی گاز طبیعی ایالات متحده (که به میزان 7/14 درصد معادل 423 میلیارد فوت مکعب بالاتر از میزان مشابه سال قبل است)، قیمت آتیهای گاز طبیعی در بورس نایمکس، ابتدا از 776/2 دلار در 20 اوت تا 826/2 دلار در هر میلیون بیتییو در تاریخ 22 اوت افزایش یافت، ولی مجددا تا سطح 702/2 دلار در 24 اوت کاهش یافت.
از سوی دیگر، قیمت آتیهای گاز طبیعی در بازار لندن (ICE) برای تحویل در ماه سپتامبر، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بوده و ابتدا از ۹۹۶۱/۸ دلار در ۲۰ اوت تا بیش از ۱۴۰۴/۹ دلار در هر میلیون بی تی یو در ۲۲ اوت افزایش یافت، ولی مجددا تا سطح ۰۷۸۷/۹ دلار در ۲۴ اوت کاهش یافت.
قیمت تک محموله گاز طبیعی در بازار کالیفرنیای جنوبی از یک روند کاهشی برخوردار بوده و با 4 سنت کاهش (3/1 درصد)، از 11/3 دلار در 15 اوت تا کمتر از 07/3 دلار در هر میلیون بیتی یو در تاریخ 22 اوت کاهش یافت.
از سوی دیگر، قیمت تک محموله گازطبیعی در بازار تورنتوی کانادا از یک روند افزایشی برخوردار بوده و با ۵ سنت افزایش (۶/۱ درصد)، از ۰۸/۳ دلار تا بیش از ۱۳/۳ دلار در هر میلیون بی تی یو افزایش یافت. همچنین قیمت تک محموله گاز طبیعی در بازار لندن (ICE) طی دوره ۱۵ الی ۲۲ اوت از یک روند افزایشی برخوردار بوده و با ۱۲ سنت افزایش (۴/۱ درصد)، از ۷۰/۸ دلار در هر میلیون بی تی یو تا بیش از ۸۲/۸ دلار افزایش یافت.
ذخایر در منطقه تولیدی ( آلاباما، آرکانزاس، کانزاس، لوئیزیانا و....) به میزان 178 میلیارد فوت مکعب بالاتر از متوسط 5 سال گذشته این منطقه یعنی 930 میلیارد فوت مکعب بوده و نسبت به هفته قبل از آن به میزان 4 میلیارد فوت مکعب افزایش یافته و در سطح 1108 میلیارد فوت مکعب قرار گرفته است. سطح ذخایر زیرزمینی عملیاتی گاز طبیعی منطقه تولید به میزان 150 میلیارد فوت مکعب (7/15 درصد) از میزان مشابه سال قبل در تاریخ 17 اوت 2011 بیشتر است.
سطح ذخایر زیرزمینی گاز طبیعی منطقه غرب آمریکا طی هفته منتهی به ۱۷ اوت نسبت به هفته قبل از آن به میزان ۵ میلیارد فوت مکعب کاهش یافته و در سطح ۴۸۸ میلیارد فوت مکعب قرار گرفته که معادل ۶۳ میلیارد فوت مکعب بالاتر از متوسط ۵ سال گذشته این منطقه است. به طور کلی سطح ذخایر زیرزمینی عملیاتی گاز طبیعی آمریکا که معادل ۳۳۰۸ میلیارد فوت مکعب میباشد، در سطحی بالاتر از محدوده تاریخی ۵ سال گذشته قرار دارد.
بررسی و تحلیل بازار فرآوردههای نفتی
قیمت بنزین سوپر بدون سرب در بورس آمریکا (آتیهای ماه اول)، طی هفته منتهی به 24 اوت از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بود.
بر این اساس، طی هفته گذشته به دنبال انتشار اطلاعاتی نظیر کاهش سطح ذخیره سازیهای بنزین آمریکا معادل یک میلیون بشکه در هفته منتهی به ۱۷ اوت، افزایش امیدواریها به اتخاذ سیاستهای انبساطی توسط بانک مرکزی آمریکا جهت تقویت رشد اقتصادی، احتمال اختلال در تولید نفت خام آمریکا بر اثر وقوع توفانهای فصلی، کاهش ارزش دلار در مقابل یورو، نگرانیهای مربوط به اختلال در عرضه نفت خام در منطقه خاورمیانه در پی تشدید تنشها در این منطقه و همچنین به تبعیت از بازار نفت، قیمت بنزین سوپر بدون سرب ابتدا از ۰۳۰۸/۳ دلار در ۲۰ اوت تا ۱۱۵۸/۳ دلار به ازای هر گالن در ۲۳ اوت افزایش یافت، ولی مجددا تا سطح ۰۷۸/۳ دلار به ازای هر گالن در روز ۲۴ اوت کاهش یافت.
البته طی دوره مذکور انتشار اخبار و اطلاعاتی نظیر کاهش تقاضای بنزین آمریکا معادل ۲۲۷ هزار بشکه در روز در هفته منتهی به ۱۷ اوت، افزایش تعداد متقاضیان کار در آمریکا و همچنین کاهش ارزش شاخصهای بورس در بازار آمریکا، از عوامل تضعیفکننده قیمت بنزین در بازار آمریکا به شمار میروند.
قیمت سوخت حرارتی نیز در بورس نایمکس با توجه به عوامل افزایشی و کاهشی مذکور و همچنین افزایش سطح ذخیره سازیهای فرآوردههای میان تقطیر آمریکا معادل یک میلیون بشکه و کاهش تقاضای فرآوردههای میان تقطیر آمریکا معادل 8 هزار بشکه در روز در هفته منتهی به 17 اوت، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بوده و ابتدا از 0931/3 دلار در 20 اوت تا 133/3 دلار در 23 اوت افزایش یافت، ولی مجددا تا سطح 1101/3 دلار در 24 اوت کاهش یافت.
همچنین قیمت آتی گازوئیل اروپا طی دوره مذکور بهرغم تداوم و تشدید بحران بدهیها در منطقه یورو و همچنین نگرانیها و تردیدها درباره تصمیم گیری موثر اتحادیه اروپا برای حل بحران مالی یونان، به دلیل افزایش امیدواریها به اتخاذ سیاستهای انبساطی توسط بانک مرکزی اروپا جهت تقویت رشد اقتصادی در این منطقه و نیز اختلال در عرضه نفت خام دریای شمال، از یک روند افزایشی همراه با نوسان برخوردار بوده و از حدود ۱۸/۳ دلار در ۲۰ اوت تا ۲۱۴۱/۳ دلار به ازای هر گالن در روز ۲۴ اوت افزایش یافت.
به طور کلی طی دوره مذکور کاهش سطح ذخیرهسازیهای بنزین آمریکا معادل یک میلیون بشکه در هفته منتهی به 17 اوت، از عوامل تقویتکننده قیمت فرآوردههای نفتی و از سوی دیگر، افزایش سطح ذخیره سازیهای فرآوردههای میان تقطیر آمریکا معادل یک میلیون بشکه، سوخت جت معادل یک میلیون بشکه، نفت کوره پسماند معادل 100 هزار بشکه و همچنین کاهش تقاضای بنزین و فرآوردههای میان تقطیر آمریکا به ترتیب معادل 227 و 8 هزار بشکه در روز در هفته منتهی به 17 اوت 2012، از عوامل تضعیف کننده قیمت فرآوردههای نفتی در بازار آمریکا به شمار میروند.
ارسال نظر