لزوم تقویت سرمایه فکری

صمد کریمی

سخنگوی مرکز مبادلات ارزی

براساس نظریه رومر(۱۹۸۶ و ۱۹۸۷) تابع تولید بر اساس چهار نهاده اساسی، شامل: موجودی سرمایه، نیروی کار، سرمایه انسانی و شاخص سطح تکنولوژیکی تعریف می‎شود. بر پایه برخی فروض مدل مزبور سرمایه انسانی (H) می‎تواند در بخش محصول نهایی (HY) یا بخش پژوهش (HA) به کار گرفته شود (HY+HA=H).

تطبیق مدل رومر با فعالیت هر رسانه و روزنامه تخصصی به این شکل است که اگر روزنامه دنیای اقتصاد با مقدار سرمایه انسانی Hj دارای نسبت Aj از کل ذخیره دانش اقتصادی توسط روزنامه مزبور در کشور باشد، نرخ تولید دانش اقتصادی در کشور، برابر با مقدار عبارت: خواهد بود که پارامتر بیانگر میزان بهره‎وری سرمایه فکری نهفته در افزارهای فنی، انسانی، سازمانی و مدیریتی روزنامه دنیای اقتصاد است که می‎تواند به وسیله رشد A j افزایش یابد.

براساس تحلیل فوق اختصاص سرمایه فکری بیشتر به بخش نشریات تخصصی اقتصادی، قدرت خلق طرح‏ها و راهکارهای جدید اقتصادی در کشور را شتاب بخشیده، سبب افزایش ذخیره دانش، طرح‌ها و ابداعات اقتصادی، مالی و بانکی شده، بهره‎وری بیشتر بخش‌های واقعی و مالی کشور را به همراه خواهد داشت.

چنانچه ستانده روزنامه تخصصی دنیای اقتصاد با توجه به درجه نفوذ و درجه پوشش خبری آن می‎تواند در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌های اقتصادی کشور نقش مهمی داشته باشد.

البته این روزنامه عملکرد بسیار مثبتی به عنوان یک رسانه تخصصی اقتصادی در تبیین و تحلیل مسائل اقتصادی کشور داشته است.

هر چند با توجه به پیچیدگی‌های موضوعات اقتصادی، مالی و بانکی از یک سو و پیشرفت چشمگیر ذخیره دانش نظری و تجربی موضوعات مزبور از سوی دیگر انتظار می رود جنبه تحلیلی مطالب و مقالات مبتنی بر داده‌ها، روش‌ها، مدل‌ها و تکنیک‌های متعارف و بروز اقتصادی، مالی و بانکی تقویت شود.

این امر می تواند نقش معناداری در تبیین و تحلیل مختصات کلان و خرد اقتصادی کشور داشته و فعالان، مدیران و مسوولان اقتصادی را در اتخاذ استراتژی‌ها و سیاست‌های درست و کارآ یاری نماید.