رشد عجیب سکه در غیبت عوامل افزایشی
اولین روز بدون تغییر دلار
گروه بازار پول: روز یکشنبه قیمت دلار در بازار آزاد برای نخستین بار از ۲۷ اسفند ۹۳ شاهد ثبات کامل نسبت به قیمت روز پیشین بود. شاخص بازار ارز روز گذشته با ثبت قیمت ۳۳۴۵ تومان، روی همان قیمت روز شنبه ماند. فعالان بازار سه عامل «عرضه درهم در بازار دبی»، «کاهش حجم معاملات به واسطه کاهش ریال موجود» و «تشدید تذکرات به معاملهگران آتی ارز» را بهعنوان دلایل اصلی کاهش نوسان قیمت دلار در بازار عنوان میکنند، اما روز گذشته بازار سکه نوسان قیمتی بیشتری را در مقایسه با بازار ارز تجربه کرد. در حالی که سکه در ابتدای روز ۹۶۸ هزار تومان قیمتگذاری شد، در نهایت در ساعت ۱۵ به قیمت ۹۷۰ هزار تومان رسید که این موضوع نشاندهنده افزایش ۴ هزار تومانی قیمت سکه نسبت به قیمت نهایی روز شنبه است.
گروه بازار پول: روز یکشنبه قیمت دلار در بازار آزاد برای نخستین بار از ۲۷ اسفند ۹۳ شاهد ثبات کامل نسبت به قیمت روز پیشین بود. شاخص بازار ارز روز گذشته با ثبت قیمت ۳۳۴۵ تومان، روی همان قیمت روز شنبه ماند. فعالان بازار سه عامل «عرضه درهم در بازار دبی»، «کاهش حجم معاملات به واسطه کاهش ریال موجود» و «تشدید تذکرات به معاملهگران آتی ارز» را بهعنوان دلایل اصلی کاهش نوسان قیمت دلار در بازار عنوان میکنند، اما روز گذشته بازار سکه نوسان قیمتی بیشتری را در مقایسه با بازار ارز تجربه کرد. در حالی که سکه در ابتدای روز ۹۶۸ هزار تومان قیمتگذاری شد، در نهایت در ساعت ۱۵ به قیمت ۹۷۰ هزار تومان رسید که این موضوع نشاندهنده افزایش ۴ هزار تومانی قیمت سکه نسبت به قیمت نهایی روز شنبه است. این رشد در شرایطی رقم خورد که بازارهای جهانی طلا روز یکشنبه تعطیل بودند و بهای دلار نیز در بازار آزاد شاهد ثبات نسبی بود. به این ترتیب سکه در بیشتر روز با روند دلار هماهنگ بود، گرچه در پایان فعالیت بازارها، ثبات کامل دلار را تجربه نکرد.
ادامه آرامش نسبی
بازار ارز روز گذشته ساعات آرام و کمنوسانی را تجربه کرد. دلار در نخستین ساعات فعالیت بازار در روز یکشنبه ۳۳۴۵ تومان و بدون تغییر نسبت به قیمت پایانی روز شنبه قیمتگذاری شد، اما در طول روز در بازه قیمتی کوچک ۳۳۴۰ تا ۳۳۵۰ تومان در نوسان بود. شاخص بازار ارز در نهایت در ساعت ۱۵ روی قیمت ۳۳۴۵ تومان ثابت ماند. این در حالی است که بازار ارز در نخستین روز هفته نیز شرایط آرامی را تجربه کرده بود. دلار که در ابتدای روز شنبه ۳۳۵۵ تومان قیمتگذاری شده بود با نوسان ۱۰ تومانی در طول روز به قیمت ۳۳۴۵ تومان رسید. دلار در شرایطی روز گذشته روی قیمت ۳۳۴۵ تومان ثابت ماند که آخرین زمانی که قیمت دلار در طول یک روز ثابت مانده بود مربوط به ۲۷ اسفند سال گذشته میشود، روزی که روی قیمت ۳۳۶۰ تومان بیتحرک شده بود.
البته روز یکشنبه قیمت یورو در بازار در مقایسه با روز شنبه ۲۰ تومان کاهش یافت و به قیمت ۳۶۲۰ تومان رسید. همچنین پوند انگلیس در بازار با قیمت ۵۰۱۵ تومان به فروش رسید که نشاندهنده افزایش ۵ تومانی این ارز در مقایسه با نخستین روز هفته است.
سهگانه ثبات دلار
فعالان بازار سه دلیل اصلی را برای کاهش نوسان قیمتی و ثبات قیمت دلار در روز گذشته عنوان کردند. نخستین عامل که در روزهای اخیر تاثیر قابل توجهی در کاهش نوسانات قیمتی در بازار ارز داشته، عرضه درهم در بازار دبی برای برقراری تناسب میان عرضه و تقاضا در این بازار و عدم نوسان قیمتی شدید این ارز بوده است. در برخی از روزهای هفته گذشته بالا رفتن تقاضا در بازار دبی موجب شد نرخ برابری دلار به درهم در بازار داخلی نسبت به بازار کشور همسایه پایینتر بیاید و تقاضا برای خروج ارز از بازار ارزانتر افزایش پیدا کند. بهنظر میرسد عرضه متناسب درهم در بازار کشور همسایه موجب شده است دست سودجویان برای استفاده از تفاوت قیمتی دو بازار تا حدی کوتاه شود.
دومین عاملی که از سوی فعالان بازار در تشریح دلایل کاهش نوسانات قیمت دلار مطرح میشود کاهش ریال در بازار به واسطه رسیدن به روزهای پایانی ماه است. فعالان بازار معتقدند در روزهای پایانی ماه بهخصوص فروردین مشکل کمبود ریال در بازار ایجاد میشود که این موضوع حجم معاملات در بازار را تا حد قابل توجهی کاهش میدهد. هماکنون نیز در روزهای پایانی ماه قرار داریم و بازار به دلیل کاهش نقدینگی ریال با کاهش حجم معاملات مواجه شده که این موضوع در کاهش نوسانات تاثیرگذار بوده است.
عامل سوم که از سوی فعالان مطرح میشود جلوگیری از معاملات آتی ارز در حاشیه بازار است که با ابلاغ دستورالعمل مقررات ناظر بر عملیات ارزی صرافیها در تاریخ ۲۹ دیماه سال ۱۳۹۳ صورت میگیرد. روز یکشنبه معاملهگران غیررسمی بازار مجددا با تذکرهایی در زمینه ممنوعیت انجام معامله ارز فردایی مواجه شدند و این عامل هم تا حد قابل توجهی بر کاهش نوسانات ارز در بازار تاثیر گذاشته است. جمشید پژویان، استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی و رئیس سابق شورای رقابت در تحلیل وضعیت این روزهای بازار ارز به خبرآنلاین میگوید واکنش بازار ناشی از منطقیتر شدن قیمتگذاری ارز است: «واقعیت کنونی این است که بعد از انتشار بیانیه مشترک لوزان، هیچ عامل واقعی برای کاهش نرخ ارز وجود نداشت. برای واکنش بازار ارز باید منتظر اجرایی شدن مفاد توافق نهایی بود که ممکن است تیرماه به نتیجه برسد. بهویژه بازار زمانی ممکن است واکنش واقعی نشان دهد که تحریمهای نفتی عملا برداشته شده و درآمد نفتی و ارزی کشور تحتتاثیر قرار گیرد.»
رشد بیعامل سکه
روز یکشنبه بازار سکه نوسان قیمتی بیشتری را در مقایسه با بازار ارز تجربه کرد. روز گذشته سکه ابتدا با ۲ هزار تومان افزایش در مقایسه با قیمت پایانی روز شنبه، ۹۶۸ هزار تومان قیمتگذاری شد. سکه تمام بهار آزادی در طول روز تا قیمت ۹۶۵ هزار تومان کاهش و تا قیمت ۹۷۲ هزار تومان افزایش یافت، اما در نهایت در ساعت ۱۵ به بهای ۹۷۰ هزار تومان رسید که نشاندهنده افزایش ۴ هزار تومانی قیمت سکه نسبت به قیمت نهایی روز شنبه است. این رشد در غیبت عوامل افزایشی رخ داد تا روند این کالا در روز دوشنبه قابل توجه باشد.
ارسال نظر