دنیای اقتصاد: همان طور که «دنیای اقتصاد» پیش‌بینی کرده بود بازار طلای ایران روز شنبه تحت‌تاثیر سقوط بهای اونس در روز جمعه قرار گرفت. هر اونس فلز زرد در آخرین روز کاری هفته گذشته با رسیدن خبر عملکرد بهتر از انتظار بازار کار ایالات‌متحده رو به سقوط گذاشت و ظرف یک روز افت حدودا ۲ درصدی را تجربه کرد. اونس در طول ۵ روز کاری گذشته نیز شاهد سقوط ۵۰ دلاری خود بوده است. این دو روند بازار داخلی طلا را نیز متاثر کردند. سکه بهار آزادی از روز چهارشنبه رو به افت گذاشت، اما روز شنبه با شوکی روبه رو شد که بهای آن را به زیر رقم یک میلیون تومان بازگرداند. سکه روز گذشته با ۲۴ هزار تومان کاهش به قیمت ۹۸۸ هزار تومان رسید تا با ثبت بیشترین میزان افت در ۱۴ ماه گذشته به کمترین ارزش خود در ۳۳ روز گذشته برسد. این به معنای افت ۴/ ۲ درصدی این کالا در نخستین روز هفته است. همزمان هر گرم طلا نیز در بازار داخل با افت ۷/ ۲ درصدی روبه‌رو شد. سکه از ۱۵ تا ۲۷ دی ماه زیر مرز یک میلیون تومان بود، تا بازگشت روز گذشته، دومین ریزش آن از کانال میلیونی در حدود یک ماه گذشته باشد. افت شدید طلای داخلی علاوه بر «شوک آمریکایی» تحت تاثیر افت دلار نیز بود. دلار روز شنبه با ۱۰ تومان کاهش به بهای ۳۴۳۰ تومان رسید.

گروه بازار پول: سقوط روز جمعه طلای جهانی، در اولین روز کاری هفته به بازار داخلی سرایت کرد. روز شنبه بهای سکه بهار آزادی تحت‌تاثیر افت حدودا ۲ درصدی اونس در روز جمعه، سه کانال قیمتی پایین آمد و با ۲۴ هزار تومان کاهش رقم ۹۸۸ هزار تومان را برای خود ثبت کرد، عددی که کمترین قیمت سکه در ۳۳ روز گذشته بود. البته افت روز شنبه، رکورد دیگری را نیز برای سکه رقم زد و آن بیشترین میزان کاهش در ۱۴ماه گذشته بود. علاوه بر اونس، نزول دلار هم در شکست ۳ کانالی سکه موثر بود. در هجدهمین روز بهمن‌ماه دلار آمریکا با قیمت ۳۴۳۰ تومان به فروش رفت که کاهشی ۱۰تومانی نسبت به پنج‌شنبه گذشته داشت.

رکوردزنی سکه

در اولین روز هفته، سکه به روند نزولی هفته گذشته خود ادامه داد و همانطور که اشاره شد با ۲۴ هزار تومان افت تا قیمت ۹۸۸ هزار تومان پایین آمد. روز شنبه سکه در واکنش به سقوط طلای جهانی در روز جمعه، معاملات خود را با شوکی آنی آغاز کرد. روز گذشته سکه با قیمت ۹۹۵ هزار تومان معاملات خود را شروع کرد که کاهشی ۱۷ هزار تومانی نسبت به پنج‌شنبه گذشته داشت. پس از شوک ابتدایی، تغییرات قیمتی سکه در ادامه روز محدودتر شد، هر چند که همچنان جهت این کالای گرانبها رو به پایین بود. بهای سکه تا ساعت ۲بعدازظهر به قیمت ۹۹۰ هزار تومان رسید، اما زمانی‌که تصور می‌شد بهای سکه با کاهش بیشتری همراه نخواهد بود، افت دلار زمینه نزول بیشتر و ورود سکه به کانال ۹۸۰ هزار تومان را فراهم کرد. در واقع ریزش ۴/ ۲ درصدی سکه در روز شنبه بیشتر مربوط به سقوط طلای جهانی و رسیدن قیمت این فلز گران‌بها به نزدیکی مرز ۱۲۳۰ دلار بود، اما در این بین افت دلار نیز زمینه ریزش بیشتر را مهیا کرد. البته حباب منفی سکه نیز تا حدودی از سقوط بیشتر این کالای گرانبها جلوگیری کرد. روز شنبه ارزش ذاتی سکه یک میلیون تومان بود و اختلافی ۱۲ هزار تومانی نسبت به قیمت بازار داشت. این در حالی است که روز پنج‌شنبه ۱۶ هزار تومان فاصله بین ارزش ذاتی سکه و نرخ فروش بازار وجود داشت. سقوط اونس قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار، نیم‌سکه و ربع‌سکه را هم تحت‌تاثیر قرار داد. روز شنبه قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار سبزه‌میدان ۱۰۰ هزار و ۷۰ تومان بود، رقمی که ۲۷۷۰ تومان کمتر از قیمت روز پنج‌شنبه بود. در حقیقت هر گرم طلای ۱۸ عیار تحت‌تاثیر افت ۳/ ۲ درصدی اونس در روز جمعه،۷/ ۲ درصد از ارزش خود را از دست داد. روز شنبه بهای ربع‌سکه نیز با ۲ هزار تومان افت به ۲۶۴ هزار تومان و قیمت نیم‌سکه با ۱۰ هزار تومان افت به ۵۰۰ هزار تومان رسید.

افت ۴/ ۳ درصدی در ۴ روز

روند کاهشی سکه از چهارشنبه گذشته آغاز شد که سکه با ۱۱ هزار تومان افت به قیمت یک میلیون و ۲۱ هزار تومان رسید. افتی که بیشتر از کاهش اونس نشات می‌گرفت. روز پنج‌شنبه بهای سکه ۹ هزار تومان افت دیگر را تجربه کرد تا بهای سکه تا قیمت یک میلیون و ۱۲ هزار تومان پایین بیاید، اما میزان افت روز شنبه مجموعا بیشتر از دو روز انتهایی هفته پیش بود. افت ۲۴ هزار تومانی سکه در روز شنبه در ۱۴ماه گذشته بی‌سابقه بوده است. آخرین باری که سکه بیش از ۲۴ هزار تومان افت را ظرف یک روز تجربه کرد به تاریخ چهارم آذرماه سال ۹۲ بازمی‌گردد که بهای سکه با ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان افت از قیمت ۸۵۸ هزار تومان به قیمت ۸۲۹ هزار و ۵۰۰ تومان رسید. نرخ فروش سکه در ۴ روز اخیر ۴/ ۳ درصد پایین آمده است، ریزشی که بیشتر مربوط به سقوط ۵۰ دلاری اونس در آخرین هفته کاری میلادی است.

چهارمین روز کاهشی دلار

روز شنبه شاخص بازار ارز برای چهارمین روز متوالی مزه افت را چشید و با ۱۰ تومان کاهش تا قیمت ۳۴۳۰ تومان پایین آمد. در ۴ روز اخیر نرخ فروش دلارحدود یک درصد کم شده و از رقم ۳۴۶۵ تومان به عدد ۳۴۳۰ تومان رسیده است. افت اولین روز هفته در حالی اتفاق افتاد که برخی از بازیگران انتظار داشتند، دلار در اولین روز هفته جاری با افزایش قیمت کار خود را آغاز کند. این انتظار از آن جهت بودکه به گفته این دسته، زمانی‌که قیمت اونس در بازارهای جهانی سقوط می‌کند، معامله‌گران سکه برای جلوگیری از افت زیاد این کالای گرانبها شروع به خرید دلار می‌کنند تا با افزایش قیمت شاخص بازار ارز مانع از افت زیاد سکه شوند. سقوط روز جمعه این انتظار را ایجاد کرد که سکه‌بازان با تقاضای خود زمینه افزایش دلار را فراهم کنند، ولی برخلاف چشم‌انداز آنها روز شنبه تقاضای خرید دلار مانند روزهای پیشین بود و تغییر چندانی در این سمت بازار ایجاد نشد. به گفته فعالان روند کاهشی دلار پس از ابلاغیه ارزی در تاریخ ۲۹د‌ی‌ماه موجب شده که معامله‌گران از هراس افت قیمتی بیشتر تمایلی به خرید نشان ندهند. به گفته یکی از بازیگران بازار «نظرها در بازار خوب نیست؛ هر اشتباه این روزها تاوان سنگینی خواهد داشت». اما در بین فعالان دسته دیگری هستند که اعتقاد دارند قیمت دلار تا انتهای سال در مسیر افزایشی قرار خواهد گرفت. به باور این دسته با نزدیک شدن به تعطیلات عید، تقاضای ارز بالا خواهد رفت و زمینه افزایش قیمت فراهم خواهد شد. البته این دسته نیز در روزهای اخیر ریسک خرید دلار را به خرج نمی‌دهند و تقاضای خود را به آشکار شدن سمت کلی انتظارات بازار موکول کرده‌اند. پس از ابلاغیه ارزی بانک مرکزی تعداد زیادی از معامله‌گران بزرگ از انجام خرید و فروش ارز کناره گرفته‌اند. به اعتقاد برخی از فعالان در صورت بازگشت این معامله‌گران، قیمت دلار با افزایش مواجه خواهد شد.

دیگر خبر روز شنبه این بود که بانک مرکزی نرخ رسمی دلار را افزایش داد. روز شنبه این نهاد نرخ رسمی دلار را ۲۷۵۶ تومان اعلام کرد که افزایش ۲۵ ریالی نسبت به پنج‌شنبه گذشته داشت. با این افزایش نرخ دلار مبادله‌ای در دو روز کاری اخیر ۶۱ ریال افزایش را تجربه کرده است، این در حالی است که در ۵ روز آغازین هفته گذشته نرخ رسمی این ارز ۴ بار کاهش یافته بود.

صفحه 12 را بخوانید

ریزش سکه به زیر یک میلیون

ریزش سکه به زیر یک میلیون