سقوط اونس طلا در آخرین ساعات کاری سال میلادی
پایان ۲۰۱۴ با نوسان روانی
گروه بازار پول: اونس طلا در آخرین سهشنبه سال ۲۰۱۴ روی مهمترین مرز سال میلادی ایستاد، اما چهارشنبه را با سقوط طی کرد. هر اونس فلز زرد روز سهشنبه به قیمت ۱۲۰۰ دلار رسید تا چهارشنبه، آخرین روز کاری سال ۲۰۱۴ با قیمت مرز روانی آغاز شود، اما بازارهای جهانی در روز چهارشنبه رو به کاهش گذاشتند و اونس را از کانال ۱۲۰۰ دلار به پایین کشیدند. روز گذشته هر اونس طلا تا ساعت ۷ بعدازظهر به وقت تهران به قیمت ۱۱۸۵ دلار رسید، گرچه هماکنون که شما این خبر را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی به عنوان قیمت نهایی روز و در واقع قیمت نهایی سال رقم خورده باشد.
گروه بازار پول: اونس طلا در آخرین سهشنبه سال ۲۰۱۴ روی مهمترین مرز سال میلادی ایستاد، اما چهارشنبه را با سقوط طی کرد. هر اونس فلز زرد روز سهشنبه به قیمت ۱۲۰۰ دلار رسید تا چهارشنبه، آخرین روز کاری سال ۲۰۱۴ با قیمت مرز روانی آغاز شود، اما بازارهای جهانی در روز چهارشنبه رو به کاهش گذاشتند و اونس را از کانال ۱۲۰۰ دلار به پایین کشیدند. روز گذشته هر اونس طلا تا ساعت ۷ بعدازظهر به وقت تهران به قیمت ۱۱۸۵ دلار رسید، گرچه هماکنون که شما این خبر را میخوانید ممکن است قیمت متفاوتی به عنوان قیمت نهایی روز و در واقع قیمت نهایی سال رقم خورده باشد. سقوط روز چهارشنبه در حالی اتفاق افتاد که اونس روز سهشنبه با انتشار آمار بد از بخش مسکن آمریکا تا قیمت ۱۲۰۹ دلار هم بالا رفته بود. خیز ۱۸ دلاری روز سهشنبه نیز خود در حالی روی داد که اونس در روز دوشنبه افت ۱۳ دلاری را تجربه کرده بود. افت صبح چهارشنبه را میتوان ناشی از عدم موفقیت طلا در تثبیت خیز سهشنبه با توجه به ادامه حضور عوامل کاهشی و همچنین تاثیر دادههای خوب از بخش مسکن آمریکا دانست. البته باید توجه داشت که تعطیلی بازارهای غربی در روز پنجشنبه، تعیین روند هفته را به جمعه موکول میکند. جمعه که آخرین روز هفته کاری جاری است، دومین روز ژانویه است تا قیمت نهایی آن تصویر بهتری از سال ۲۰۱۴ به دست دهد.
ثبات نسبی ۲۰۱۴
بنابراین میتوان گفت که اونس سال ۲۰۱۴ را با نوسان حول و حوش مرز روانی که مهمترین مرز سال نیز بود به پایان رساند. اونس طلا سال ۲۰۱۴ میلادی را با نوسان در محدوده ۱۲۲۰ دلار آغاز کرد تا رسیدن آن به سطح فعلی کاهشی نه چندان قابلملاحظه در طول ۱۲ ماه در نظر گرفته شود. ثبات نسبی طلا در روزهای کاری یک سال گذشته را باید در کنار سقوط شدید فلز زرد در سال ۲۰۱۳ بررسی کرد که ۲۸ درصد از ارزش این کالای گرانبها و ماندگار را گرفت. این ثبات نسبی پس از سقوط شدید باعث شده برخی کسانی که اعتماد خود به طلا را از دست داده بودند، دوباره به فکر بازگشت به بازار بیفتند. چنین معاملهگرانی به تحلیلهای هواداران «امن ماندن» فلز زرد اتکا میکنند.
رئیس موسسه سرمایهگذاری Universal Coin and Bullion یکی از کسانی است که معتقد است دلایل مختلف و محکمی وجود دارد که نشان میدهد چشمانداز بازار طلا در بلندمدت همچنان مثبت و امیدوارکننده خواهد بود. به گزارش سایت طلا به نقل از پایگاه اینترنتی مارکت واچ، مایکل فولجنز، رئیس این موسسه میگوید: «به نظر من قیمت طلا تا پایان سال ۲۰۱۵ میلادی به بیش از ۱۵۰۰ دلار در هر اونس خواهد رسید. ۵ دلیل محکم و قاطع وجود دارد که نشان میدهد چشمانداز قیمت طلا در بلندمدت همچنان مثبت و امیدوارکننده خواهد بود.» فولجنز این ۵ دلیل را این گونه تشریح کرده است.
۵ امید طلا
دلیل نخست این است که بانکهای مرکزی سراسر جهان همچنان به افزایش ذخایر طلای خود ادامه میدهند. میزان خرید طلا از سوی بانکهای مرکزی سراسر جهان در ۶ ماه دوم ۲۰۱۴ میلادی روندی به شدت صعودی داشته است. فولجنز پیشبینی میکند که این روند در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز ادامه خواهد یافت.
دلیل دوم این است که کاهش قیمت طلا به کمتر از ۱۲۰۰ دلار موجب کاهش شدید تولید طلا از سوی برخی شرکتهای معدنی شده و این مساله قطعا بر وضعیت عرضه کل طلا تاثیرگذار خواهد بود و در نهایت منجر به افزایش قیمت خواهد شد.
دلیل سوم نیز این است که در سال ۲۰۱۵ میلادی میزان ذخایر طلای صندوقهای بزرگ سرمایهگذاری جهان بار دیگر افزایش خواهد یافت. ذخایر طلای این صندوقها در سالهای ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ با کاهش روبهرو شده، ولی در سال ۲۰۱۵ بار دیگر شاهد افزایش ذخایر طلا خواهیم بود. دلیل چهارم رشد چشمگیر تقاضا در بازارهای آسیایی خواهد بود. هند اخیرا محدودیت واردات طلا را کاهش داده و این مساله میتواند موجب رشد چشمگیر واردات این کشور شود. واردات طلای چین نیز همچنان روندی صعودی دارد. این دو کشور مجموعا ۳۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهند، ولی بیش از ۵۰ درصد کل تقاضای طلای جهان را در اختیار دارند. دلیل پنجم برای بهبود وضعیت بازار طلا در سال ۲۰۱۵ میلادی نیز کاهش احتمالی ارزش دلار خواهد بود. افت ارزش دلار سرمایهگذاران غربی را به سوی بازار طلا سوق خواهد داد.
البته در مورد دلیل آخر باید دقت بیشتری به خرج داد. دلار که در سال ۲۰۱۴ تقویت شده در سال ۲۰۱۵ نیز در نتیجه افزایش احتمالی نرخهای بهره با رشد بیشتر روبهرو خواهد شد. درهر حال نباید فراموش کرد که عوامل کاهشی قوی نیز وجود دارد که مهمترین آنها همان رونق اقتصاد آمریکا، بزرگترین اقتصاد جهان است. این رونق بهطور مستقیم و غیرمستقیم فشار را بر بازار فلزهای گرانبها حفظ خواهد کرد. رونق بازارهای سهام و تقویت شاخص دلار قطعا به ضرر بازار کالاهای پایه عمل خواهد کرد. البته در مورد بازارهای سهام برخی بر این باورند که سال ۲۰۱۵ ممکن است تکرارکننده رکوردزنیهای ۲۰۱۴ نباشد. فعلا که بازارهای سهام در شوک بحران یونان هستند. چهارشنبه در آخرین روز کاری سال تمام شاخصهای بازارهای بورس آمریکا با عدم فعالیت سرمایهگذاران و تحتتاثیر آینده سیاسی یونان با کاهش جدی مواجه شدند.
ارسال نظر