گروه بازار پول: بازار ارز سومین روز کاری خود را کاهشی آغاز کرد تا در بازار، مقابل اکثر ارزها علامت منفی ثبت شود. نکته قابل‌تامل در رفتار دیروز بازیگران ارز، فاصله «نامتناسب» قیمت‌های خرید‌و‌فروش بود. درخصوص دلار که شاخص اصلی بازار ارز به حساب می‌آید، نرخی که برای فروش از سوی برخی صرافان به حساب می‌آمد، اندکی پایین‌تر از نرخ خرید اعلامی از سوی تعداد دیگر صرافان بود، اما درمجموع نرخ فروش دلار در محدوده ۳۱۸۵ تومان تا ۳۱۹۰ در نوسان بود. درمجموع، مقایسه قیمت روز ثبت شده برای دلار روز یکشنبه با قیمت میانگین بازار روز دوشنبه، نشان از کاهش پنج تومانی نرخ دلار دارد. به گفته فعالان بازار، پس از آنکه اخبار منفی از حوزه سیاست کمتر شنیده می‌شود، در روزهای گذشته بازار ترجیح داده است موقعیت کاهشی به خود بگیرد. تلقی بازار در روز شنبه، نخستین روز هفته، این بود که مذاکرات وین ۵ به نتیجه خاصی نرسیده است؛ اما در دو روز بعدی، به دلیل آنکه دو طرف موضع منفی خاصی را در قبال روند پیشرفت حل اختلافات اتخاذ نکردند و واکنش‌ها مجموعا مثبت بود، بازار ترجیح داد روند کاهشی را پیش بگیرد تا نخستین ماه از تابستان سال جاری نیز مشابه تابستان ۱۳۹۳، «کاهشی» آغاز شود. روند اخیر قیمت در بازار ارز گویای آن است که نرخ ارزهای مختلف در دو روز ابتدایی تابستان کاهش یافته و بخش زیادی از افزایش صورت گرفته در آخرین روز بهار خنثی شده است.

گزارش‌ها از قیمت‌های اخیر صرافی‌ها حکایت از این دارد که در اثر خوش‌بینی به‌وجود آمده در بازار، نرخ حواله برای درهم از ۸۷۵ تومان به ۸۶۹ تومان کاهش یافته است. این در حالی است که به‌طور معمول در بازار نرخ حواله درهم کمی پایین‌تر از فروش نقدی است و برخی هزینه کارمزد این ارز، موجب می‌شود که حواله با قیمت‌هایی اندکی بالاتر از نرخ نقدی، انجام شود. به گفته فعالان بازار کاهش نرخ حواله در افت قیمت‌ها موثر بوده است.

سه سطح واکنش

به گفته کارشناسان حوزه ارز، مسیر آینده بازار در کوتاه مدت تا حد زیادی با سطح «انتظارات» و چگونگی تغییرات این متغیر کلیدی در روزهای پیش رو، پیوند خورده است؛ بنابراین پیش‌بینی می‌شود سه سطح واکنش در بازار با توجه به نتیجه مذاکرات صورت گیرد: در سطح اول، اگر مذاکرات به توافق نهایی منجر شود، قیمت ارز استعداد آن را دارد که در کانال ۲۹۰۰ تا سه هزار تومان قرار گیرد. کارشناسان البته قیمت ۳۰۰۰ تومان را یک سطح حمایتی بسیار موثر می‌دانند که عبور از این نرخ به سمت قیمت‌های پایین‌تر، به دلیل اینکه از سوی عوامل بنیادی اقتصاد پشتیبانی نمی‌شود و اجماع سیاست‌گذاری و کارشناسی نیز روی آن وجود ندارد، بسیار دشوار است. در سطح دوم، گفته می‌شود در صورتی که مذاکرات در دوره ۶ ماه نخست به نگارش متن نهایی توافق‌نامه تا ۱۱ تیرماه منجر نشود و برای یک دوره دیگر تمدید شود، نرخ ارز در سطوح کمتر از ۳۴۰۰ نوسان خواهد کرد. انتظار می‌رود در این سناریو، قیمت دلار بخشی از کاهش اخیر خود را پس گرفته و مجددا به سطوح بین ۳۲۵۰ تا ۳۳۰۰ تومان قبلی بازگردد. در این سناریو سطح مقاومتی ۳ هزار و ۴۰۰ تومان فرض شده است و سطح حمایتی نیز معادل ۳۲۰۰ تومان در نظر گرفته شده است. در سناریوی بدبینانه هم که شکست مذاکرات است و احتمال بسیار پایینی دارد که محقق شود، گرچه ممکن است نوسان در یک دوره محدود جدی باشد، اما به دلایل متعدد، دامنه نوسان به‌نظر نمی‌رسد همانند سال‌های ۹۰ و ۹۱ باشد؛ البته همه اینها مربوط به سناریوهای کوتاه‌مدت و تحت‌تاثیر عوامل انتظاری است و بازار در میان‌مدت، از تغییرات جریانات ورودی و خروجی ارز به کشور، تاثیر بسیار بیشتری خواهد پذیرفت.

وضعیت بازار

در بازار طلا و سکه نیز با تعطیلی بازارهای اصلی اونس جهانی طلا در دو روز گذشته، تنها عامل اثرگذار نرخ داخلی «دلار» بوده و در نتیجه، وضعیت قیمتی همانند بازار ارز بوده است. انواع سکه و گرم طلا با کاهش ارزش مواجه شدند و نبود تقاضا، بهای جهانی طلا و کاهش قیمت ارز سه عاملی است که بازار سکه را در روزهای گرم تابستان راکد کرده است. به‌نظر می‌رسد مسیر بازار سکه با توجه به تحولات بازار طلای جهانی تنظیم شود؛ درصورتی‌که پیش‌بینی کارشناسان درخصوص افزایشی بودن قیمت طلا درست از کار درآید، بازار سکه جهتی متفاوت از بازار ارز را در داخل طی می‌کند.