گروه بازار پول: دلار روز گذشته با همان قیمت بسته شده روز قبل یعنی ۳۳۱۰ تومان معاملات را آغاز کرد، اما در ادامه معاملات نتوانست در سطح بالاتر از ۳۳۱۰ تومان دوام بیاورد و روند کاهشی در پیش گرفت تا در نهایت قیمت اسکناس سبز در این بازار دیروز (یکشنبه) به ۳۲۸۰ تومان برسد. پایین آمدن قیمت دلار از نظر فعالان بازار به این دلیل است که عامل رشد قیمت در روز قبل عاملی «واقعی» نبوده و بیشتر افزایش قیمت روز شنبه متاثر از اثرات روانی خبرهای سیاسی و نتیجه مذاکرات وین بود. واقعی نبودن عامل افزایش قیمت دلار در کنار رفتار منطقی متقاضیان باعث شده که فعالیت فعالان غیررسمی بازار برای ایجاد نوسان و بالا نگه داشتن قیمت‌ها خنثی شود و روند نزولی دلار را شاهد باشیم. فعالان رسمی بازار در تحلیل خود از آینده قیمت ارز به «دنیای اقتصاد» می‌گویند: هر چند روند نزولی آغاز شده، اما این روند در روزهای آینده قابل پیش‌بینی نیست؛ چراکه عامل اثرگذار بر بازار «روانی» است و هر گونه خبر و اظهارنظر در فضای سیاسی می‌تواند بازار ارز را تحت‌تاثیر قرار دهد. به طور کلی در حال حاضر فضای بازار ارز کدر و غیرقابل‌پیش‌بینی است. با توجه به وجود فعالان غیررسمی که منتظر استفاده از چنین فضاهایی هستند، نمی‌توان با اطمینان از آینده و مسیر قیمت‌ها سخن گفت.

فاصله زیاد نرخ خریدوفروش

این نااطمینانی از آینده بازار در فاصله نرخ «خرید» و نرخ «فروش» دلار هم به خوبی قابل مشاهده است. روز گذشته نرخ خرید دلار روی تابلوی اکثر صرافی‌های بازار ۳۲۴۰ تومان و در مواقعی ۳۲۳۰ تومان ثبت شد. یعنی فاصله ۴۰ تا ۵۰ تومانی بین نرخ خرید با فروش که نشانه جدی از اطمینان نداشتن فعالان رسمی بازار به ثبات قیمت‌ها در سطح بالاتر از ۳۳۰۰ یا حتی قیمت‌های بالاتر از ۳۲۵۰ تومان است. در واقع مسیر معاملات روز گذشته کدر و متاثر از اتفاقات فضای سیاسی در یک مسیر لرزان و نامطمئن جریان داشت. تحولات فضای سیاسی کشور در تعیین روند معاملات اثرگذار است و روند تعادلی بازار در روزهای قبل تا حدی بر هم خورده است. یکی از صرافان به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: از نظر عرضه و تقاضا اتفاق خاصی در بازار رخ نداده و هنوز شاهد هجومی برای خرید یا فروش دلار نیستیم؛ اما فضا تا حدی سردرگم و خالی از اطمینان شده است. فعالان غیررسمی بازار هم از این شرایط برای ایجاد نوسان‌های کاذب استفاده می‌کنند. تجمع آنها در میدان افشار روز گذشته پررنگ تر از روزهای قبل بود و تلاش زیادی برای افزایش قیمت دلار به کار می‌بردند. البته به دلیل همراهی نکردن فعالان رسمی بازار و پایین نگه داشتن قیمت‌های خرید، آنها هم دست شان برای خرید با قیمت بالاتر و افزایش قیمت بیشتر بسته بود تا اینکه در میانه‌های روز مجبور شدند تن به کاهش قیمت و همراه شدن با روند نزولی قیمت بدهند. به گفته برخی فعالان بازار، در حال حاضر این بازار کشش سفته بازی و بورس بازی ندارد و در صورتی که عوامل روانی مانند همین عامل اخیر (مسائل دیپلماتیک) بر آن اثر نگذارند در مسیر رسیدن به یک ثبات و یافتن سطح تعادلی حرکت خواهد کرد. آنها می‌گویند بازار دلار به شدت تشنه تعادل و ثبات است و فعالان رسمی و معامله‌گران بزرگ به شدت علاقه‌مند به رسیدن بازار به یک تعادل هستند تا فعالیت‌های اقتصادی خود را با اطمینان بیشتر ادامه دهند؛ اما برای رسیدن به این تعادل و ثبات در بازار آرامش نیاز است. در حال حاضر اثرات اجرای گام دوم قانون هدفمندی یارانه‌ها در حال تخلیه از بازار است؛ اما شوک ناشی از بی‌نتیجه ماندن مذاکرات وین، تا حدی در ادامه این روند مانع ایجاد کرده است. البته با توجه به اینکه این مذاکرات قرار است به زودی از سر گرفته شود پیش‌بینی می‌شود اثرات روانی آن هم زودگذر باشد.

کاهش قیمت سکه و طلا

قیمت سکه تمام بهار آزادی و هر گرم طلای ۱۸ عیار هم در بازار تهران متاثر از کاهش تب افزایش قیمت دلار و روند نزولی در این بازار، کاهش یافت. هر سکه تمام بهار آزادی روز گذشته ۹۸۵ هزار تومان معامله شد که نسبت به روز قبل ۱۰ هزار تومان ارزان‌تر بود. هر گرم طلای ۱۸ عیار هم با کاهش یک هزار و ۹۰ تومانی نسبت به روز شنبه، ۱۰۰ هزار و ۹۰۰ تومان معامله شد. کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند در صورت ادامه کاهش قیمت دلار و بازگشت آرامش به بازار، قیمت سکه به مرز ۹۵۰هزار تومان نزدیک‌تر خواهد شد.