پاسخ به 10 پرسش مهم از الحاقیه  بیمه شخص ثالث

گروه بازار پول: قوه‌قضائیه نرخ جدید دیه در سال‌جاری را اعلام کرد و لذا لزوم تهیه الحاقیه برای افزایش تعهدات بیمه‌نامه شخص ثالث برای بیمه‌گذاران دو چندان شده است. بیمه مرکزی به لحاظ اهمیت موضوع الحاقیه، به طرح پرسش و پاسخ‌های متداول در مورد صدور الحاقیه بیمه‌نامه شخص ثالث پرداخته که به این شرح است: ۱ - الحاقیه چیست؟

الحاقیه سندی رسمی است که هرگونه تغییر در مفاد بیمه‌نامه شخص ثالث در آن ثبت و جزو بیمه‌نامه است.

۲ - نرخ دیه در سال جدید چقدر است؟

طبق اعلام قوه‌قضائیه، معادل ریالی دیه در سال ۱۳۹۳ برای ماه‌های غیر حرام یک هزار و ۵۰۰ میلیون ریال (۱۵۰ میلیون تومان) و برای ماه‌های حرام دو میلیارد ریال (۲۰۰میلیون تومان) است.

۳ - ماه‌های حرام کدام است؟

براساس شرع مبین اسلام از ۱۲ ماه قمری، چهار ماه رجب، ذی‌القعده، ذی‌الحجه و محرم ماه‌های حرام است. سه ماه حرام پشت سر هم و یک ماه (رجب) جدا از بقیه است.

۴ - آیا دریافت الحاقیه بیمه شخص ثالث، اجباری است یا اختیاری؟

بر اساس قانون اصلاح قانون بیمه شخص ثالث تمامی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی مسوول جبران خسارت‌های بدنی و مالی هستند که بر اثر حوادث وسایل نقلیه یا محصولات آنها به اشخاص ثالث وارد می‌شود؛ بنابراین موظفند مسوولیت خود را حداقل به میزان دیه مرد مسلمان در ماه حرام بیمه کنند که این میزان در سال ۱۳۹۳ معادل ۲ میلیارد ریال (۲۰۰ میلیون تومان) برای خسارت جانی و ۵۰ میلیون ریال (۵ میلیون تومان) برای خسارت مالی وارد به اشخاص ثالث است.

۵ - آثار دریافت نکردن الحاقیه افزایش تعهدات بیمه شخص ثالث برای بیمه‌گذاران چیست؟

در صورت تهیه نکردن الحاقیه افزایش تعهدات بیمه شخص ثالث، شرکت بیمه خسارت زیان‌دیدگان را حداکثر تا میزان مندرج در بیمه‌نامه پرداخت می‌کنند و باقیمانده خسارت را باید مقصر حادثه (بیمه‌گذار) پرداخت کند که برای نمونه در سال‌جاری حداقل به میزان ۴۸۰ میلیون ریال (۴۸ میلیون تومان) به ازای هر نفر بر عهده بیمه‌گذار

است.

۶ - زمان آغاز اولین ماه حرام در سال‌جاری چیست؟

نخستین ماه حرام در تقویم سال‌جاری ماه رجب است که آغاز رسمی این ماه، شامگاه روز چهارشنبه دهم اردیبهشت بوده است، دیگر ماه‌های حرام از ششم شهریور آغاز خواهد شد.

۷ - تفاوت ماه‌های حرام با ماه‌های عادی در چیست؟

چنانچه حادثه رانندگی و فوت زیان‌دیده هر دو در ماه‌های حرام اتفاق افتد، بر اساس قانون مجازات اسلامی، میزان دیه یک سوم بیشتر از ماه‌های عادی خواهد بود.

۸ - برای دریافت الحاقیه بیمه‌نامه باید به کجا مراجعه کرد؟

بیمه‌گذاران برای دریافت الحاقیه افزایش سقف تعهدات بیمه‌نامه (تعهدات مالی و بدنی ثالث و حوادث راننده) باید به همان واحدی که بیمه‌نامه خود را دریافت کرده‌اند، مراجعه کنند. در صورت دسترسی نداشتن به نماینده صادر‌کننده بیمه‌نامه شخص ثالث، برای دریافت الحاقیه به شعب اصلی شرکت بیمه در همان شهر یا شهرهای دیگر مراجعه شود.

۹ - آیا صدور الحاقیه با مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان تاثیری در تعهدات شرکت بیمه برای حوادثی که قبل از صدور الحاقیه اتفاق افتاده است، دارد؟

خیر؛ ملاک تعهد شرکت‌های بیمه در قبال زیان‌دیدگان، سقف تعهدات مندرج در بیمه‌نامه در زمان وقوع حادثه است؛ بنابراین الحاقیه فقط در مورد حوادثی که بعد از تهیه آن اتفاق می‌افتد، اعتبار دارد.

۱۰ - کدام یک از شرکت‌های بیمه مجاز به صدور الحاقیه نیست؟

در حال حاضر تمام شرکت‌های بیمه که پیش از این بیمه‌نامه شخص ثالث را صادر کرده، مجاز به صدور الحاقیه برای بیمه‌گذاران خود است.