کارگروه وصول مطالبات غیرجاری در بانکها تشکیل میشود
گام اول بانک مرکزی برای بازگشت تسهیلات بیبازگشت
گروه بازار پول - بانک مرکزی در ابلاغیهای، «بانکها» و «موسسات اعتباری غیربانکی» را ملزم به تشکیل کارگروهی بهمنظور بررسی و وصول مطالبات غیرجاری کرد. این ابلاغیه بهدنبال عبور حجم مطالبات از مرز استاندارد و با هدف مقابله با چالش مدیریت نقدینگی در بانکها صادر شده است. ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی در ابلاغیهای بانکها و موسسات اعتباری را ملزم به تشکیل کارگروهی با مسوولیت مستقیم مدیرعامل و با حضور مدیران ارشد کرد. از جمله اهداف این کارگروه این است که با برگزاری جلسات مستمر و ارزیابی دقیق «اقلام تشکیلدهنده مطالبات غیرجاری»، دلایل و عوامل تشکیلدهنده این اقلام، تجزیه و تحلیل و ریشهیابی شود و ضمن انعکاس نتایج آن به بانک مرکزی، در فعالیت روزمره اعتباری بانکها مورد استفاده قرار گیرد.
گروه بازار پول - بانک مرکزی در ابلاغیهای، «بانکها» و «موسسات اعتباری غیربانکی» را ملزم به تشکیل کارگروهی بهمنظور بررسی و وصول مطالبات غیرجاری کرد. این ابلاغیه بهدنبال عبور حجم مطالبات از مرز استاندارد و با هدف مقابله با چالش مدیریت نقدینگی در بانکها صادر شده است.
ولی الله سیف، رئیس بانک مرکزی در ابلاغیهای بانکها و موسسات اعتباری را ملزم به تشکیل کارگروهی با مسوولیت مستقیم مدیرعامل و با حضور مدیران ارشد کرد. از جمله اهداف این کارگروه این است که با برگزاری جلسات مستمر و ارزیابی دقیق «اقلام تشکیلدهنده مطالبات غیرجاری»، دلایل و عوامل تشکیلدهنده این اقلام، تجزیه و تحلیل و ریشهیابی شود و ضمن انعکاس نتایج آن به بانک مرکزی، در فعالیت روزمره اعتباری بانکها مورد استفاده قرار گیرد.
دلیل صدور چنین ابلاغیهای بنا بر اعلام بانک مرکزی رسیدن «حجم مطالبات غیرجاری بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی» به سطح نگرانکنندهای است به گونهای که ذهن مسوولان بلندپایه کشوری را نیز به خود مشغول کرده است. در این گزارش بانک مرکزی عنوان میکند که حجم بالای مطالبات غیرجاری از یکسو نقدینگی بانکها را به شدت تحتتاثیر قرار میدهد و ادامه فعالیت آنها را با چالش مواجه میکند؛ از سوی دیگر، دسترسی به منابعی را که باید مجددا در چرخه تولید بهکار گرفته شود تا اشتغال و تولید را در کشور افزایش دهد، بسیار محدود کرده است. در ابلاغیه بانک مرکزی با اشاره به سیاستهای انبساطی در سنوات گذشته آمده است: سیاستهای انبساطی در گذشته تاثیر منفی حاصل از وجود مطالبات غیرجاری در مدیریت نقدینگی بانکها و موسسات اعتباری را کاهش داده بود و از توقف کامل یا نسبی فعالیتهای جاری آنها جلوگیری کرد، اما با توجه به عزم دولت در جهت کنترل نقدینگی در دوره جدید؛ بانکها نمیتوانند همانند گذشته از این محل به پوشش مشکلات احتمالی خود بپردازند. بر همین اساس با هدف مقابله با چالشهای پیش رو بانک مرکزی در اجرای وظیفه نظارتی خود، به این بحث، ورود
کرده و با تشکیل کارگروه پیگیری وصول مطالبات غیرجاری شبکه بانکی و برگزاری جلسات منظم با مسوولان بانکها، برنامههای عملیاتی در بازههای زمانی کوتاهمدت و بلندمدت را بهمنظور کاهش این معضل نظام بانکی دنبال میکند. در پایان این گزارش نیز عنوان شده که بانک مرکزی، بر اساس رعایت «دقیق ضوابط مرتبط با بهداشت اعتباری براساس مقتضیات خاص هر بانک»، «اهتمام جدی مدیرانعامل در پیگیری فعالانه امور مطالبات در دادگاهها و مراجع ثبتی»، «استفاده از تمامی ظرفیتهای حقوقی برای احقاق حقوق سپردهگذاران» و «انجام اقدامات موثر بهمنظور وصول، کاهش و حذف مطالباتی که در حال حاضر در صورتهای مالی آن بانک وجود دارد»، ضمن ممانعت از انباشت مطالبات غیرجاری، بهبود فضای کسبوکار در کشور را موجب شده و از حمایتهای همه جانبه مسوولان نظام برخوردار میشوند. بر اساس بررسیها در سالهای اخیر اقتصاد ایران در زمینه شاخص، «نسبت مطالبات غیرجاری» روندی منفی را طی کرده و این نسبت به سطوح هشدار دهندهای رسیده است، به طوری که رتبه ایران در فهرستهای جهانی به جایگاههای آخر (۹۴ از ۱۰۵) تنزل کرده است.
همچنین نسبت مطالبات غیرجاری که طی دوره هشت ساله ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۳، بهطور متوسط بین ۶ تا ۷ درصد در نوسان بود، از سال ۱۳۸۴ به بعد وارد یک مسیر صعودی شده است، به طوری که بیشترین نرخ این نسبت در تاریخ اقتصادی کشور (بر اساس آمارهای موجود) در سال ۱۳۸۸ ثبت شد و این متغیر از ۱۸ درصد گذشت. این نسبت در حال حاضر بر اساس آخرین گزارشها، بالغ بر ۱۵ درصد است.
ارسال نظر