گروه بازار پول- بانک مرکزی تازه‌ترین گزارش خود را از تغییرات وضعیت اقتصادی و ارزی کشورهای عمده جهان و اوضاع بازارهای طلا و نفت در جهان منتشر کرد. در این گزارش، بانک مرکزی با اشاره به آخرین تحولات قابل توجه کشورهای مهم، به مسیر پیش روی تغییرات متغیرهای اقتصادی پرداخته است. این گزارش تا آخرین روز کاری هفته منتهی به بیست و سوم آگوست (هفته منتهی به نخستین روز شهریور) سال‌جاری را مورد بررسی قرار داده است. صعود تدریجی رشد در اقتصادهای عمده

بر اساس این گزارش، در روزهای گذشته ابتدا فروش خانه‌های دست دوم (چندسال ساخت) منتشر شد که امیدوارکننده بود. فروش خانه‌های دست دوم در ماه ژوئیه ۵/۶ درصد (خانه‌های تک واحدی ۳/۶ و چند واحدی ۳/۸ درصد) رشد داشت در حالی که در ماه قبل ۶/۱ درصد کاهش یافته بود. میانه قیمت خانه‌های دست‌دوم از ۲۱۴ هزار دلار به ۵/۲۱۳ هزار دلار کاهش یافت. اما شرایط در بخش فروش خانه‌های نوساز متفاوت بود. فروش خانه‌های نوساز در ماه مورد بحث ۴/۱۳ درصد کاهش یافت که تا حدودی ناامیدکننده بود. ضمن اینکه فروش ماه ژوئن نیز با تجدید نظر نزولی همراه بود. شاخص فراگیر قیمت مسکن موسوم به FHFA نیز ۷/۰ درصد رشد داشت که در ادامه مسیر رشد زیر یک درصدی این شاخص در سه ماه قبل از آن قرار داشت.

این گزارش همچنین اوضاع متغیرهای اقتصادی و پیش‌نگر در منطقه یورو را نیز بررسی کرده و از جمله به یک نظرسنجی از مدیران بخش‌های کارخانه‌ای و خدمات منطقه یورو نشان داد که آنها معتقدند بخش‌های مذکور رشد مثبت را در ماه اوت تجربه کرده‌است. در آلمان نیز نرخ رشد اقتصادی در فصل دوم به ۹/۰ درصد در سال رسید. بر اساس اطلاعات درج شده در این بررسی، اقتصاد انگلستان در سه ماهه دوم سال‌جاری رشدی معادل ۷/۰ درصد

را در مقایسه با رشد ۳/۰ درصدی سه ماهه اول تجربه کرد. کنفدراسیون صنعتی این کشور افزایش سطح سفارشات جدید صنعتی را در بالاترین سطح دو سال اخیر اعلام کرد و وام‌های رهنی در ماه ژوئیه با رشد ۱۲ درصدی نسبت به ماه قبل به بیشترین سطح خود از زمان بروز بحران (اکتبر ۲۰۰۸) تا کنون رسید.

به گفته این گزارش، در ژاپن، اما صادرات با بیشترین سرعت در سه سال اخیر افزایش داشت، اما به علت تضعیف ین به رشد ارزش ینی واردات منجر شد. شاخص همزمان و پیش‌نگر اقتصادی نیز از کاهش سرعت رشد اقتصادی در ماه ژوئن خبر داشتند.

تقویت و تضعیف دلار در برابر ارزها

در هفته منتهی به بیست و سوم آگوست که گزارش بانک مرکزی تغییرات اقتصادی متغیرها در آن را بررسی کرده، نرخ برابری ین در مقابل دلار تضعیف شد که در تبیین آن، گفته می‌شد افزایش بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا و گسترش اختلاف آن با بازده اوراق ژاپنی سبب شده است که جذابیت اوراق آمریکایی بیشتر شود و تقویت دلار رقم بخورد. علاوه‌بر این، نزدیک شدن به زمان کاستن از سرعت سیاست‌های فوق انبساطی فدرال رزرو نیز بر تقویت دلار در برابر ین افزوده شود. این گزارش می‌گوید در ابتدای روز چهارشنبه از این هفته نیز سخنان رییس بانک مرکزی ژاپن آقای کوردا در دست گیرنده نوسانات بازار بود. وی اعلام کرد که اگر ریسک‌های نزولی پیش روی اقتصاد ژاپن افزایش یابد، این بانک پیرامون افزودن بر محرک‌های پولی آتی تردید نخواهد کرد. این موضوع نیز به تضعیف ین در ابتدای روز چهارشنبه منجر شد. پس از آن نیز صورت‌جلسه ماه ژوئیه فدرال رزرو به بازار القا کرد که زمان کاهش سیاست‌های فوق انبساطی این بانک کماکان ماه سپتامبر خواهد بود. گفته می‌شود این موضوع هم از سویی دیگر توانست بار دیگر دلار را در برابر ین تقویت کند. البته در روزهای بعد، دلار در برابر اکثر اسعار از جمله ین تضعیف شد. به گفته کارشناسان، افت فروش خانه‌های نوساز در آمریکا به کمترین سطح ۹ ماه گذشته، احتمال کاهش سیاست‌های فوق انبساطی فدرال رزرو در ماه سپتامبر را کمرنگ کرد و به تضعیف دلار در برابر ین انجامید.

یورو نیز در برابر دلار تقویت شد که دلیل اصلی تقویت یورو در این هفته مورد بررسی، به گزارش بوندس بانک آلمان و لفاظی اعضای بانک مرکزی اروپا برمی‌گردد که نشان می‌داد اروپا چندان هم به ابقای نرخ بهره در سطوح نازل فعلی پایبند نیست، البته انتشار صورت‌جلسه ماه ژوئیه فدرال رزرو و تلقی کاهش سرعت سیاست‌های فوق انبساطی در ماه سپتامبر تا حدودی از سرعت تقویت یورو در این هفته کاست. بوندس بانک در گزارش خود نسبت به چشم‌انداز رشد اقتصاد آلمان ابراز خوش‌بینی کرده و افزوده بود که رشد اقتصاد این کشور در فصل دوم سال‌جاری با بیشترین سرعت دو سال گذشته، نشان از بازگشت اقتصاد آلمان به مسیر نرمال رشد داشته است. علاوه‌بر مسائلی که به تغییرات برابری ارزش دلار در برابر سایر ارزها انجامید، در این هفته در روز جمعه انتشار ارقام رشد اقتصادی انگلستان در فصل دوم سال‌جاری و فراتر از انتظار ظاهر شدن آن، به تقویت پوند مقابل دلار دامن زد. انگلستان سهم زیادی از این رشد را مرهون رونق در بخش ساخت و ساز، افزایش تجارت و عملکرد مناسب شاخص‌های صنعتی و کارخانه‌ای است. پیش از این نیز کنفدراسیون صنعتی انگلستان پیش‌بینی خود را از رشد اقتصادی این کشور در سال‌جاری و آتی میلادی عمدتا به دلیل تقویت فضای کسب‌وکار و بهبود اعتماد مصرف کننده ارتقا داده بود. در همین راستا بانک مرکزی انگلستان نیز اظهار کرد انتظار دارد مخارج خانوارها در نیمه دوم امسال تا سال ۲۰۱۴ افزایش یابد و در عین حال ثبات در بازار کار و نرخ تورم بتواند به بهبود وضعیت اقتصادی کمک مضاعف کند.

رشد بهای طلا و نفت

اطلاعات منتشر شده از سوی بانک مرکزی حاکی از این است که قیمت طلا در آخرین هفته مورد بررسی در این گزارش، رشد تقریبا ۲ درصدی را تجربه کرد.

این گزارش می‌گوید، اگرچه گمانه‌زنی‌ها پیرامون زمان کاهش سیاست‌های فوق‌انبساطی فدرال رزرو، کاهش تعداد جویندگان کار در آمریکا و رشد مطلوب محصولات کارخانه‌ای این کشور تا حدودی قیمت طلا را کاهش داد؛ اما در ادامه بهبود روند تولیدات کارخانه‌ای چین و کاهش شدید فروش مسکن در آمریکا منجر به افزایش بهای طلا شد.

طی هفته مورد بررسی، طلا با نوسان قیمت همراه بود که عمدتا ناشی از سردرگمی فعالان بازار طلا به‌دلیل عدم‌اطمینان از زمان دقیق کاهش تدریجی سیاست‌های فوق انبساطی فدرال رزرو و نوسان در نرخ بازدهی اوراق قرضه بلندمدت خزانه‌داری آمریکا بود. چرا که بهای فلز زرد به‌شدت به نرخ بهره آمریکا وابسته است و از این رو تحلیلگران بازار چشم‌انتظار انتشار صورت‌جلسه نشست کمیته سیاستی فدرال رزرو در ماه ژوئیه هستند تا بر اساس آن تصمیمات آتی را برنامه‌ریزی کنند، اما در روز چهارشنبه مفاد آخرین نشست کمیته سیاستی فدرال رزرو در شرایطی منتشر شد که نشانه‌های دقیقی از زمان کاهش اجرای برنامه‌های فوق انبساطی این بانک در آن یافت نمی‌شد.

هر چند بیشتر گمانه‌ها معطوف به آغاز کاهش تدریجی این سیاست از ماه سپتامبر بوده‌است، اما در کل طلا در این هفته و در مقایسه نرخ ابتدا و انتها، با ۲/۲ درصد افزایش بها همراه بود که می‌توان آن را به آمار مساعد تولیدات کارخانه‌ای چین و کاهش قابل ملاحظه فروش مسکن در آمریکا نسبت داد. همچنین در آخرین روزهای این هفته، در آفریقای جنوبی، بزرگ‌ترین تولیدکننده پلاتین، ناآرامی‌های کارگری در معادن این کشور تشدید شد و ده‌ها هزار کارگر برای هفته‌های بعدی اعلام اعتصاب کردند که می‌تواند بر بهای فلزات گرانبها اثرگذار باشد. اتحادیه‌های کارگری در بخش طلا نیز در این کشور اعلام کردند که احتمالا اعتصاب‌ها به منظور افزایش دستمزدها ادامه خواهد داشت.

در آخرین هفته مورد بررسی در این گزارش، نفت آمریکا نیز کاهش قیمت داشت، اما نفت برنت اندکی تقویت شد.

در آمریکا انتشار صورتجلسه فدرال رزرو این اعتقاد را که خرید اوراق قرضه توسط بانک مرکزی از ماه سپتامبر کاهش خواهد یافت تقویت کرد، اما با توجه به اعتصاب کارگران نفتی در لیبی و ادامه تنش‌های سیاسی در مصر (مسیر ترازیت نفت از دریای احمر) قیمت نفت برنت اندکی افزایش یافت.

در آخرین روزهای مورد بررسی گزارش نیز، با توجه به بهبود شاخص‌های کارخانه‌ای در چین، منطقه یورو و آمریکا روند صعودی نفت در روز جمعه نیز ادامه یافت. به نظر می‌رسد در این بازه زمانی، بازار نسبت به افزایش تقاضای جهانی نفت امیدوارتر بوده‌است، اما هنوز خبری از آغاز به تولید نفت در چاه‌های نفت لیبی نبود.