رییس کل بانک مرکزی:
حذف سه صفر از پول ملی در حد یک پیشنهاد است
رییس کل بانک مرکزی، حذف سه صفر از پول ملی را «در حد یک پیشنهاد» دانست و گفت: اگر این کار بدون مطالعه انجام شود، میتواند هزینهها و خساراتی را به همراه داشته باشد. به گزارش ایرنا، «طهماسب مظاهری» در حاشیه همایش تامین مالی صادرات خدمات فنی و مهندسی به خبرنگاران، گفت: انجام این کار نیازمند مطالعات جامع و دقیق، فراهم کردن مقدمات و توجیه افکار عمومی است.
وی اظهار داشت: حذف سه صفر از پول ملی ابزار و روشی است که میتواند مفید باشد ولی باید مقدمات اولیه آن را فراهم کرد و برای مردم توضیح داد دلایل انجام این کار چیست؟
رییس کل بانک مرکزی دراینباره که حذف سه صفر از پول ملی تا چه حد جدی است، گفت: در جلسه مجمع عمومی بانک مرکزی، آقای مصباحی مقدم این موضوع را که چندی قبل مطرح شده بود، یادآوری کردند تا به عنوان یک پیشنهاد بررسی شود.
مظاهری گفت: آقای «احمدینژاد»، رییسجمهوری هم گفتند که کار دقیقی روی این موضوع انجام شود.
وی در پاسخ به سوالی درباره انتقاد برخی اقتصاددانان از این طرح، گفت: باید در انجام مطالعات مقدماتی، محسنات و هزینههای این کار به دقت سنجیده و تدابیر لازم برای جبران هزینههای آن اتخاذ شود.
رییس کل بانک مرکزی در جواب به پرسشی درباره کاهش نرخ سود بانکی و مخالفت مدیران بانکها با آن، گفت: همه آحاد ملت با کاهش سود تسهیلات بانکی موافق هستند. نرخ سود تسهیلات بانکی حتی اگر کمتر هم بشود، بهتر است. مظاهری تاکید کرد: کاهش و کنترل تورم یکی از ابزارهای مهم برای کاهش سود بانکی است. در این زمینه طرحهایی ارائه دادهام که امیدوارم به ثمر برسد.
وی پایه و اساس کاهش تورم را «برابری و تناسب میزان نقدینگی با رشد اقتصادی» عنوان کرد و گفت: هرگاه تورم داشتیم، مطالعات نشان داد که ناشی از افزایش نقدینگی در مقایسه با رشد اقتصادی بوده است.
رییس کل بانک مرکزی گفت: برعکس، اگر رشداقتصادی بیشتر از رشد نقدینگی باشد، به کندی فعالیت اقتصادی و کمبود پول منجر میشود.
مظاهری اظهار داشت: همه همت دولت، بانک مرکزی و مجلس، کنترل تورم بوده است و از این پس نیز خواهد بود.
رییس کل بانک مرکزی درباره برنامههای خود برای حفظ ارزش پول ملی، گفت: ارزش پول هر کشور، روی دیگر سکه «کاهش تورم» است. تدابیری که تورم را کم میکند، به افزایش ارزش پول ملی آن کشور میانجامد.
کمیسیون اقتصادی با جدیت حذف صفرهای پول ملی را دنبال میکند
رییس کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: حذف صفرهای پول ملی ۵ منفعت بزرگ برای اقتصاد کشور به دنبال دارد و این مساله با جدیت در کمیسیون اقتصادی مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
محمد شاهی عربلو در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: حذف صفر از پول ملی باعث افزایش مقبولیت پول کشور در عرصه بینالمللی، کاهش هزینه چاپ و استهلاک اسکناس، صرفهجویی در وقت مردم و بانکها، کاهش هزینههای حفظ و نگهداری پول و کاهش انتظارات تورمی
خواهد شد.
وی با بیان اینکه هر کشوری به دنبال افزایش مقبولیت پول خود در اقتصاد جهانی است، تصریح کرد: حتی با افزایش ظاهری نرخ برابری ریال در برابر دلار و یورو میتوان مقبولیت پول کشور را افزایش داد.
رییس کمیسیون اقتصادی اضافه کرد: هماکنون سالانه بیش از ۶۰۰میلیون برگ اسکناس در کشور چاپ و میلیاردها تومان صرف هزینه استهلاک اسکناسها میشود.
وی خاطرنشان کرد: با حذف این سه صفر از پول کشور ضمن تقویت پول ملی، هزینههای چاپ و استهلاک هزار برابر کاهش مییابد.
شاهی عربلو در ادامه با اشاره به صرفهجویی در وقت مردم و بانکها در نتیجه حذف صفر از پول ملی، تصریح کرد: با این اقدام سرعت و کیفیت عملیات بانکی افزایش قابل توجهی پیدا خواهد کرد.
به گفته رییس کمیسیون اقتصادی مجلس هزینه حفظ و نگهداری و انبارداری سالانه پول نیز بسیار بالا است که با حذف صفر این هزینهها نیز کاهش پیدا میکند.
وی با تقسیم تورم به دو بخش واقعی و انتظارات تورمی، اظهار داشت: توانمند کردن پول کشور با برداشتن سه صفر، میتواند باعث کاهش انتظارات تورمی و به طور کلی نرخ تورم در کشور شود.
شاهی عربلو با بیان اینکه وضعیت پول کشور ایجاب میکند که توان خرید اسکناسها بیشتر شود، محاسن این کار را بسیار بیشتر از عواقب منفی عنوان کرد و گفت: موضع کمیسیون اقتصادی مجلس در برابر این اقدام موثر اقتصادی مثبت است و این کمیسیون با جدیت بحث حذف صفر از پول ملی را مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد.
تحلیل رسانههای خارجی از حذف صفرهای پول ملی
رویتر با اشاره به طرح حذف سه صفر از پول ملی ایران ممانعت از به هدر رفتن منابع مالی دولت در چاپ بی رویه اسکناس و کاهش تورم را از جمله انگیزههای دولت ایران برای بررسی این طرح اعلام کرد.
رویتر با اشاره به خبر حذف صفرهای پول ملی آورده است: بانک مرکزی ایران مامور بررسی امکان حذف سه صفر از مقابل پول ملی این کشور شده است.
خبرگزاری فوق آورده است: این اقدام در حالی انجام میشود که تورم دو رقمی ارزش پول ملی ایران را بیش از پیش کاهش داده است و بانک مرکزی ایران را به انتشار اسکناسهای درشت واداشته است. انتشار اسکناس پنجاه هزار ریالی درشتترین اسکناس در بازار پولی ایران است. پیش از آن اسکناسهای بیستهزار ریالی درشتترین اسکناس در ایران بود.
این خبرگزاری میافزاید: محمود احمدینژاد رییسجمهور ایران شخصا دستور بررسی موضوع حذف سه صفر از پول ملی ایران را به بانک مرکزی ابلاغ کرده است.
ناراحتی از پایین بودن ارزش پول ملی ایران در قیاس با سایر ارزهای خارجی، به هدر رفتن منابع مالی دولت در چاپ اسکناس، صرف وقت و زمان بسیار در بانکها و کاهش تورم از جمله انگیزههای دولت ایران برای بررسی این موضوع اعلام شده است.
رویتر در بخش دیگری از گزارش خود آورده است: موضوع حذف سه صفر از پول ملی ایران در سال ۲۰۰۵ نیز مطرح شده بود اما ابراهیم شیبانی که اخیرا از سمت ریاست کل بانک مرکزی کناره گیری کرد با آن مخالفت کرده بود.
دولت ایران معتقد است در مورد تورم در ایران مبالغه شده است و قیمت کالاها تحت کنترل است.
رویتر میافزاید: احمدینژاد وعده داده است در آینده آثار مثبت سیاستهای اقتصادی اش نمایان شود. شبکه پرس تی وی نیز با اعلام خبر فوق آورده است: رییسجمهور ایران در فرمانی بانک مرکزیجمهوری اسلامی ایران را موظف کرده تا طرح حذف سه صفر از مقابل پول ملی ایران را مورد مطالعه و بررسی کارشناسی قرار دهد.
این شبکه با اشاره به بررسی طرح حذف سه صفر از مقابل پول ملی ایران اعلام کرد این طرح برای جلوگیری از زیانهای مادی و معنوی ناشی از کاهش ارزش پول ملی اتخاذ شده است.
حذف صفر باعث آسانسازی مبادلات مالی میشود
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: مزیت حذف صفر از پول ملی آسانسازی در فعل و انفعالات و مبادلات مالی است.
اصغر گرانمایهپور، اظهار داشت: حذف صفر از پول ملی باعث کاهش و یا افزایش ارزش پول کشور نخواهد شد. وی افزود: تنها مزیت حذف صفر از پول ملی آسانسازی در فعل و انفعالات و مبادلات مالی است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید بر اینکه نرخ تورم در نتیجه این اقدام هیچ تغییری نخواهد کرد، خاطرنشان کرد: البته تسهیل در روابط مالی منافعی به همراه دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد.
به گفته وی هنوز مطالعه دقیقی در مورد هزینههای حذف صفر و منافع حاصل از آن صورت نگرفته است که پس از بررسی دقیق این دو مساله در کمیسیونهای اقتصادی و برنامه و بودجه مجلس میتوان تصمیمی سازنده در رابطه با سرنوشت پول کشور اتخاذ کرد.
ارسال نظر