سپرده‌گذاران عمله تسهیلات گیرندگان شده‌اند

نایب‌رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، بانکداری اسلامی و بدون ربا را یک سیاست اقتصادی دانست که باید با همه سیاست‌های دیگر هماهنگ باشد، چرا که در سیاست‌های اقتصادی باید به صورت مجموعه‌ای عمل کرد و نه موردی. ایرج ندیمی با بیان این‌که دنیا در راستای کاهش نرخ سود و حذف بهره از نظام بانکی تجربیات مفیدی دارد که این تجربیات عمدتا در بخش خصوصی صورت گرفته است، به ایسنا، گفت: به طور طبیعی این سرمایه‌گذاری از محل سپرده‌گذاری‌های خود مردم بوده و دولت‌ها از بانک‌های خود به عنوان بیت‌المال هیچ استفاده قابل اعتنایی نداشتند.

وی با اشاره به این‌که نظام بانکداری با هدف کاهش هزینه شکل گرفته است، خاطرنشان کرد: نظام اتوماسیون و حتی بانکداری الکترونیکی و تجارب الکترونیکی با هدف حفظ سرمایه‌های مردم و کاهش هزینه‌های غیرضرور عملا به حذف سود منجر می‌شود.

نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل با تاکید بر این‌که مردم پول خود را برای حفظ امنیت به بانک‌ها می‌سپارند و از محل کارمزدهایی که پرداخت می‌کنند، سعی دارند تا امنیت سرمایه‌گذاری خود راحفظ کنند، گفت: البته در ایران ما با چنین مطلبی روبه‌رو نیستیم، زیرا کمتر کسی حاضر می‌شود که پول خود را به بانک‌ها بسپارد تا صرفا برای آن نگهداری کند.

وی با بیان این‌که در رابطه با نظام تورم و بهره، دنیا یک روش منطقی تعامل بین نرخ سود و بهره را پیگیری می‌کند، تصریح کرد: معنای این کار حفظ ارزش پول است، زیرا اگر مبلغی را به بانک بدهیم در زمان باز پس‌گیری همان مقدار را از جهت ارزش دریافت می‌کنیم، نه این‌که ارزش آن پول به نصف یا کمتر برسد.

به گفته ندیمی، بانک‌ها هم در پرداخت آزاد هستند، تا پول را به کسی بدهند که اولا برگردانند و ثانیا امکان این را دارند که پول‌ها را در فعالیت‌های مولد استفاده کنند.

وی با اشاره به این‌که پول‌های وارد شده به بانک‌ها مشروع و قانونی هستند، اظهار کرد: اساسا در نظام‌هایی که بهره ندارند، مردم کمتر به اسکناس نیازمندند، زیرا عمدتا کارشان از طریق بانک صورت می‌گیرد.

نایب‌رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان این‌که در بانکداری بدون ربا، آرمان‌ها باید تعقیب شوند، ولی واقعیت‌ها نباید انکار شوند، یادآور شد: ما هم‌اکنون با این واقعیت روبه‌روایم که گیرندگان تسهیلات کسانی هستند که این تسهیلات را در جای خود به‌کار نمی‌برند، زیرا به اصطلاح با پول مردم برای خود زندگی درست می‌کنند و از این پول برای سرمایه‌گذاری مولد، رفع مشکلات، چالش‌ها و بحران‌هایی مثل اشتغال استفاده نمی‌کنند.

وی تقاضایی که برای پول وجود دارد، را نیز با میزان سرمایه بانک‌ها سازگار ندانست و تصریح کرد: از آنجا که تقاضا چند برابر است، حالت رانت ایجاد می‌کند، زیرا کسانی که می‌توانند تسهیلات بگیرند، درحقیقت برنده می‌شوند و با یک تسهیلات چند صد‌‌میلیونی و میلیاردی خود را جلو می‌اندازند و آنها که سپرده‌گذاری کرده‌اند، در حقیقت عمله کسانی می‌شوند که از این تسهیلات برای آلاف و الوف خود استفاده می‌کنند.

نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل، با بیان این‌که در رابطه با نظام بانکداری، بدون حق اظهارنظر مردم، برای سپرده آنها تصمیم‌گیری می‌شود، گفت: حکومت باید توجه داشته باشد که از جهت شرعی، عرفی و رایج، مردم سپرده خود را با تعاریفی به بانک می‌دهند که اگر آن تعاریف یک سویه باشد، اعتراضاتی را در پی خواهد داشت.

وی با تاکید بر این‌که در ارتباط با این نظام باید تمهیدات ذیل رعایت شود، خاطرنشان کرد: باید تلاش کنیم بانک‌های دولتی را به حداقل کاهش دهیم، دولت سرمایه خود را در بانک‌ها افزایش دهد، بدهی خود به بانک‌ها را پرداخت کند، از باب کفایت سرمایه و بانکداری الکترونیک و اتوماسیون و مانند آن به بانک‌ها کمک شود، در رابطه با نظام عرضه و تقاضای پول با تعاریف جدیدی از جهت شارژ منابع دولتی یا خارجی و مانند آن روبه‌رو شویم، تعامل بین تورم و نرخ سود را در نظر بگیریم، در راستای نظارت بر امر تسهیلات دقت کنیم و بدانیم طرح‌ها چقدر واقعی هستند، زیرا بسیاری از طرح‌هایی که بانک‌ها ارائه می‌دهند غیرواقعی است و باعث اتلاف منابع مردم می‌شود، بعلاوه سپرده‌گذاران را در نظر بگیریم تا مردم توجیه داشته و پول‌شان را به بانک بدهند.

ندیمی با تاکید بر این‌که مردم از لحاظ عقلی، فاقد عقل و شعور نیستند که پولشان را بدهند تا یک عده زندگی آباد داشته، اما زندگی خودشان را نابود کنند، افزود: برای بانکداری اسلامی باید متغیرهای متفاوتی را شناسایی کرد، زیرا ممکن است در کوتاه‌مدت به موفقیت دست یابیم، اما درمیان مدت و بلندمدت این کار شدنی نیست.