تاکید مجدد رییس‌جمهوری بر اصلاح نظام بانکی

فاطمه بهادری- شبکه بانکی کشور باید دوباره تعریف و تنظیم شود. چرا با وجود اینکه ۵۰درصد از سپرده‌های بانک‌ها، حساب‌های پس‌انداز قرض‌الحسنه و جاری است باز هم نرخ سود بالایی از تسهیلات گیرندگان این منابع دریافت می‌شود.

محمود احمدی‌نژاد، رییس‌جمهوری روز گذشته در مراسم افتتاح اولین حساب قر‌ض‌الحسنه پس‌انداز سکه بانک رفاه با بیان این مطلب گفت:‌ برای تامین نیازهای ضروری مردم، تسهیلات دهید. فردی که می‌خواهد ۶۰متر آپارتمان بخرد و در آن زندگی کند، کار تجاری نمی‌کند. وی با تاکید بر اینکه بانک‌ها هم سرمایه‌گذار شده‌اند هم منابع قرض‌الحسنه‌ای دریافت می‌کنند، افزود:‌ بانک‌ها باید منابع ۵۰درصدی قرض‌الحسنه‌ها را به صورت قرض‌الحسنه در اختیار مردم قرار دهند.

احمدی‌نژاد تصریح کرد: عده‌ای علت بالا بودن نرخ سود را بالا بودن نرخ تورم می‌دانند و زمانی که سوال می‌کنیم که چرا نرخ تورم بالا است می‌گویند نرخ سود بانکی بالا است. قضیه مرغ و تخم‌مرغ شده است.

وی شبکه بانکی را همانند شبکه خون در بدن انسان دانست که باید منابع را به همه بخش‌ها برساند در غیر این صورت تعادل به هم می‌خورد و فاصله‌ها زیاد می‌شود.

رییس‌جمهوری تصریح کرد: بحث اصلاح نظام بانکی به معنای کم‌کاری این شبکه نیست. زمانی اقتصاد هماهنگ رشد می‌یابد که شبکه به طور منظم و دقیق کار کند.

وی با بیان اینکه نگاه مکتب ما با نگاه سرمایه‌داری متفاوت است، افزود: چرا باید همه را در مسابقه سود بیاندازیم.

نظام بانکداری اسلامی نظام جامعی است که دو طرف معامله در سود و زیان شریک‌اند. وی ادامه داد: وقتی از یکی از مدیران بانکی پرسیدم که در چند مورد در زیان افراد شریک شده‌اند تنها یک مورد را در سال‌های قبل اعلام کرد.

وی تصریح کرد: در صورت عقب افتادن اقساط، تسهیلات گیرنده را جریمه می‌کنیم. معلوم نیست سرمایه‌گذار واقعی کیست.

احمدی‌نژاد گفت: به علت وضعیت موجود، منابع فراوان دولت قفل شده یا در دست عده خاصی بلوکه شده است.

وی با انتقاد از سرمایه‌گذاری بانک‌ها در خرید و فروش ساختمان اظهار داشت: بخش عمده دارایی‌های بانک‌ها به اموال تبدیل شده است. بانک‌ها واسط بین پول مردم و سرمایه‌گذار هستند و باید فقط کار بانکی انجام دهند.

رییس‌جمهوری تصریح کرد: بانک‌ها باید در خدمت شکوفایی اقتصاد و افزایش تولید در کشور باشند.

رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه همه باید در خدمت شکوفایی کشور باشیم، گفت: ما در کشور از منابع غنی انسانی و مادی برخورداریم و باید از توانمندی‌ها و ظرفیت‌های بالای خود به نحو مطلوب استفاده کنیم.

رییس‌جمهوری ابراز امیدواری کرد. راه به گونه‌ای باز شود که منابع مالی به درستی در همه جای کشور توزیع و در خدمت تولید و شکوفایی اقتصاد قرار گیرد.

احمدی‌نژاد در بخش دیگری از سخنان خود افتتاح صندوق‌ قرض‌الحسنه پس‌انداز سکه را اقدامی بسیار خوب در راستای استفاده از سرمایه‌های راکد خانواده‌ها برای افزایش تولید و شکوفایی اقتصاد دانست.

رییس‌جمهوری با تاکید بر اینکه چرخش سکه‌های طلای مردم در صندوق قرض‌الحسنه پس‌انداز سکه به نفع همه خواهد بود، از مردم و بانک مرکزی خواست که با این طرح همکاری و همراهی کنند.

احمدی‌نژاد همچنین با تاکید بر اینکه سرمایه‌های مردمی می‌تواند در خدمت تولید و شکوفایی اقتصاد قرار گیرد، گفت: «متاسفانه برخی تولیدکنندگان به اعتبارات دولت و پول سیستم بانکی تاکید کرده‌اند در حالی که می‌توانند از مشارکت مردم به بهترین نحو استفاده کنند.

رییس‌جمهوری در همین زمینه به کارخانه‌های خودروساز اشاره کرد و گفت: در حالی که مردم خودرو را پیش‌خرید می‌کنند، خودروسازان باز هم به دنبال استفاده از منابع بانکی هستند که این یک عیب بزرگ است.

همچنین در این مراسم رییس‌جمهوری با اهدای یک قطعه سکه بهار آزادی، اولین حساب قرض‌الحسنه پس‌انداز سکه بانک رفاه را افتتاح کرد.

نیاز کشور به ۶۰هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش

برای اینکه بتوانیم سرمایه‌ها را به کار بیاندازیم بیش از ۶۰هزار میلیارد تومان سرمایه در گردش نیاز داریم.

محمد جهرمی وزیر کار و امور اجتماعی، پیش از سخنان رییس‌جمهوری ضمن بیان این مطلب گفت: به طور متوسط در کشورمان با توجه به میزان تولید و قیمت تمام‌شده تولید، ۳۰درصد سرمایه در گردش نیاز داریم. نظام پولی ما توان این حرکت را ندارد.

وی با مهم ارزیابی کردن بازار سرمایه به عنوان یکی از اساسی‌ترین بازارها در کشورهای مختلف، نقش آن را در توسعه اقتصادی، مهم ارزیابی کرد و افزود: با ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، شرایط کارآیی بازار سرمایه در کشور تقویت شد.

وی تصریح کرد: تقویت بخش‌خصوصی و شرکت‌های تولیدی از طریق بازار سرمایه می‌تواند کمک بزرگی به بانک‌ها باشد. فشاری که نظام پولی کشور متحمل می‌شود به علت راه‌اندازی نشدن بازار سرمایه است که تدوین و تسریع قانون اوراق بهادار، شروع این حرکت و برنامه است.

جهرمی با تاکید بر مهندسی مجدد مسائل پولی و مالی کشور راه‌اندازی بازار سرمایه را لازمه رسیدن به قله‌های رفیع منطقه دانست و گفت: بورس ما نوسانات زیادی دارد. حباب در بورس در سال ۸۳ باعث شد تا اعتماد پس‌اندازکنندگان از بین برود.

وزیر کار و امور اجتماعی افزود: بازار سرمایه باید به حدی متحول شود که موسسات و بخش‌خصوصی احساس کنند که منابع‌شان را می‌توانند تامین کنند.

به گفته وی مصوبه جدید دولت برای انتشار اوراق مشارکت موسسات تولیدی راه خوبی است که باید دنبال شود.

وی ادامه داد: در حال حاضر بازار پولی کشور سند خودروی ۱۵میلیون تومانی را به عنوان وثیقه تسهیلات خودرو می‌پذیرد اما کارخانه‌ای را که ارزش بالایی دارد را به عنوان وثیقه از متقاضی تسهیلات قبول نمی‌کند.

وی با تاکید بر اینکه باید خانه و ساختمان به عنوان وثیقه پذیرفته شود، گفت: می‌توانیم هر مترمربع (هر سهم) را وثیقه بانک قرارداد. باید بازار تهاتری را راه‌اندازی کنیم.

وی با اشاره به ایده تاسیس بانک طلا تصریح کرد: باید قرض‌‌الحسنه سکه را به طلای ساخته شده هم تعمیم دهیم. البته بانک کارگشایی هم این کار را می‌کند ولی همانند بازار سرمایه‌ نیست.

۷۰میلیون سکه ضرب شده

برآوردها نشان می‌دهد ۷۰میلیون قطعه سکه به اندازه‌های مختلف ربع، نیم و تمام بهار آزادی در سال‌های گذشته ضرب شده است.

داوود دانش جعفری وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز در مراسم فوق با بیان این مطلب اظهار داشت: براساس نرخ‌های حال حاضر، معادل شش‌هزار میلیارد تومان ارزش سکه‌های ضرب شده است که اگر به جریان افتد حرکت بزرگی خواهد بود.

وی تصریح کرد: استانداردسازی سکه‌های بدون پلمپ از مزایای قرض‌الحسنه سکه است. بانک، سکه را استاندارد تحویل گرفته و با شرایط استاندارد به متقاضی تحویل می‌دهد.

وی سر و سامان دادن بازار را از دیگر مزایای این طرح اعلام کرد و گفت: حتی ما می‌توانیم سبدی از اوراق بهادار را به وجود آوریم.

وی با تاکید بر اینکه حساب‌های قرض‌الحسنه، مشتریان سنتی‌ای با نگاه معنوی دارند افزود: موفق‌ترین بانک‌های کشور بانک‌هایی هستند که سپرده‌های قرض‌الحسنه ارزان قیمت زیادی دارند.

دانش جعفری تصریح کرد: حساب‌های قرض‌الحسنه سکه تنها مربوط به بانک رفاه نخواهد بود.

وی ادامه داد: همه کشورها سعی می‌کنند پس‌اندازهای مردم را به تولید سوق دهند. کشوری که در این زمینه پیشرفت بیشتری داشته باشد بیش از سایر کشورها توفیق دارد.

وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه بخش عمده پس‌اندازهای مردم در قالب طلاست گفت: طلا، کالایی سرمایه‌ای است که کمک چندانی به تولید نمی‌کند.

به گفته وی هدف از طرح حساب قرض‌الحسنه سکه این است که آن قسمتی از پس‌اندازهای کشور را که در قالب طلا به ویژه سکه است را در راه تولید به کار اندازد.

امکان معرفی تسهیلات‌گیرندگان توسط سپرده‌گذاران طلا

عدم کنز دارایی، نگهداری مسکوکات طلا در محلی امن، امکان معرفی فرد یا افرادی جهت قرض گرفتن مسکوکات طلا از بانک و امکان به وثیقه گذاشتن این مسکوکات از جمله مزایای حساب‌های قرض‌الحسنه سکه است.

پیمان نوری، مدیرعامل بانک رفاه در مراسم افتتاح حساب‌های قرض‌الحسنه سکه با بیان مطلب فوق افزود: قرض‌گیرندگان قادر خواهند بود در دوره استفاده از تسهیلات، در هر زمانی و با توجه به قیمت بازار مسکوکات طلا، نسبت به ادای دین خود به صورت عودت سکه طلا اقدام کنند.

وی افزود: بانک در مقابل اعطای تسهیلات قرض‌الحسنه سکه چهار درصد کارمزد دریافت می‌کند.

به گفته وی این حساب‌ها، بر پایه پولی کشور تاثیر نمی‌گذارد.

در حساب‌های قرض‌الحسنه سکه طلا هیچ گونه مبادله پولی بین سپرده‌گذار، تسهیلات‌گیرنده و بانک صورت نمی‌گیرد و سکه طلا قرض گرفته و قرض داده می‌شود.

بازپرداخت تسهیلات نیز به صورت سکه طلا خواهد بود.