با پیگیری‌های سازمان بازرسی کل کشور و جدیت مدیرعامل کنونی صندوق تعاون کشور، ۳۳‌میلیارد تومان از ۶۸‌میلیارد تومان مطالبات معوق صندوق تعاون کشور از شرکت‌های تعاونی وصول شد.

به گزارش ایسنا، روابط‌ عمومی سازمان بازرسی کل کشور گزارش داد: با بررسی‌های بازرسان این سازمان مشخص شد که تعدادی از شرکت‌های تعاونی طی سال‌های ۸۰ تا ۸۴، وام‌هایی را از صندوق تعاون کشور گرفته و به موقع پرداخت نکردند. میزان مطالبات معوق صندوق تعاون کشور از شرکت‌های تعاونی بدهکار، ۶۷۹‌میلیارد ریال برآورد شده است. بر اساس این گزارش، پس از پیگیری‌های سازمان بازرسی کل کشور و جدیت مدیرعامل کنونی صندوق تعاون کشور تا پایان اردیبهشت‌ ۸۶، قریب به ۵۰‌درصد از این مطالبات معوق (۳۳۰‌میلیارد ریال) وصول شد.

بررسی‌های سازمان بازرسی کل کشور نشان می‌دهد در مواردی از وام‌ها، برخی از شرکت‌های تعاونی پس از دریافت مبالغی قابل توجه، حتی یک ریال از وام دریافتی را به صندوق تعاون پس نداده‌اند. همچنین بیشترین میزان مطالبات معوق صندوق تعاون کشور، مربوط به استان‌های مازندران با ۷۹‌میلیارد ریال، استان هرمزگان با ۴۴‌میلیارد ریال، استان خراسان رضوی با ۳۷‌میلیارد ریال و استان آذربایجان غربی با ۳۵‌میلیارد ریال بوده ‌است.

در گزارش سازمان بازرسی کل کشور آمده است: اخذ وثیقه‌های بی‌اعتبار، توصیه‌پذیری و پرداخت وام به تعاونی‌های بد حساب، عدم نظارت کارآمد بر پرداخت تسهیلات و عدم اقدام به موقع در استیفای حقوق صندوق از علل ایجاد ۶۷۹‌میلیارد ریال مطالبات معوق بوده است.

گزارش تکمیلی سازمان بازرسی کل کشور از مطالبات معوق انبوه در صندوق تعاون ۶۷۹‌میلیارد ریال از تسهیلات پرداختی صندوق تعاون کشور به شرکت‌های تعاونی تا پایان سال ۸۴ از سوی وام‌گیرندگان پرداخت نشده و به حساب مطالبات معوق رفته است. به گزارش روابط عمومی سازمان بازرسی کل کشور، بررسی‌های بازرسان این سازمان نشان می‌دهد بی‌توجهی مسوولان صندوق تعاون کشور به اجرای دقیق دستورالعمل‌ها، فقدان نظارت کارآمد بر پرداخت تسهیلات و چگونگی اجرای طرح‌های مصوب، دریافت وثایق غیر معتبر، پرداخت تسهیلات مکرر به تعاونی‌های بد حساب و عدم اقدام به موقع در استیفای حقوق صندوق از علل ایجاد ۶۷۹‌میلیارد ریال مطالبات معوق در بیش از ۸۴۰۰ فقره قرارداد تا پایان سال ۸۴ بوده‌ است.

رشد هزار‌ درصدی مطالبات معوق ظرف ۴ سال

مطالبات معوق‌گیرندگان تسهیلات از صندوق تعاون کشور از سال ۸۰ تا پایان سال ۸۴ معادل ۱۰۷۰‌درصد رشد داشته‌ است که این موضوع نشان از بی‌توجهی مسوولان به این رشد شتابان است. بررسی‌ها نشان می‌دهد در حالی که مطالبات معوق صندوق تعاون کشور در سال ۱۳۸۰معادل ۹/۵۷‌میلیارد ریال بوده، این ارقام در سال‌های بعد به ترتیب با ۱۳۳‌درصد، ۷۴‌درصد، ۳۵‌درصد و ۱۱۴‌درصد رشد نسبت به سال قبل، به ۱۳۵ در سال ۸۱، ۲۳۵ در سال ۸۲، ۳۱۷ در سال ۸۳ و ۶۷۹‌میلیارد ریال در سال ۸۴ بالغ شده است.

وام‌های بلا عوض صندوق تعاون کشور

برخی از وام‌های پرداختی از سوی صندوق تعاون کشور به برخی از شرکت‌های تعاونی‌، عملا شکل بلاعوض پیدا کرده ‌است.

بررسی‌های سازمان بازرسی کل کشور نشان می‌دهد در مواردی از وام‌ها، برخی از شرکت‌های تعاونی پس از دریافت مبالغی قابل توجه، حتی یک ریال از وام دریافتی را به صندوق تعاون پس نداده‌اند.

اخذ وثیقه‌های بی‌اعتبار از وام‌گیرندگان

یکی از دلایل معوقه شدن ۶۷۹‌میلیارد از تسهیلات پرداختی صندوق تعاون کشور، اخذ وثایق بی‌اعتبار بوده ‌است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد از مبلغ مورد اشاره تنها ۷۲‌میلیارد ریال، یعنی کمتر از ۱۱‌درصد مطالبات در برابر وثیقه‌های معتبر پرداخت شده و بابت مابقی مطالبات،‌ وثیقه‌های بی‌اعتبار دریافت شده است.

گزارش بازرسان سازمان بازرسی کل کشور حاکی است بخش قابل توجهی از وام‌ها، به جای پرداخت در ازای بازداشت سند ملک، صرفا در برابر اخذ کپی سند مالکیت از وام گیرنده پرداخت شده که در مواردی این موضوع، باعث انتقال سند مالکیت به اشخاص دیگر شده و به این ترتیب، وثیقه وام پرداختی، از دسترس صندوق تعاون خارج شده‌ است.

بخش دیگری از وام‌ها، به جای اخذ تضمین‌های معتبر در برابر دریافت سفته پرداخت شده که در اغلب سفته‌های دریافتی، حتی آدرس وام‌گیرنده هم قید نشده که به این ترتیب سفته‌ها عملا بی‌اعتبار بوده و کمکی به وصول مطالبات معوق نمی‌کند.

پیشنهادات سازمان بازرسی کل کشور برای بهبود اوضاع

کارشناسان و بازرسان سازمان بازرسی کل کشور برای بهبود اوضاع در خصوص انبوه شدن مطالبات معوق صندوق تعاون کشور، پیشنهادهایی را به مسوولان این صندوق ارائه داده‌اند که برخی از آنها عبارتند از:

تدوین برنامه‌های زمان‌بندی شده و اتخاذ شیوه‌های کارآمد و نیز به‌کارگیری مکانیزه یکپارچه جهت تقویت نظام کنترل‌های داخلی

ارزیابی اهلیت و توانایی متقاضیان وام و ضامنین و همچنین بررسی مورد اتکاء بودن وثایق دریافتی و نیز وضعیت تسهیلات‌گیرندگان از جهت وصول مطالبات معوق جهت پرداخت تسهیلات مجدد به آنان، پیش از انجام هر اقدامی در جهت اعطای تسهیلات. برقراری بازدید‌های نوبه‌ای و اطمینان از انطباق نتایج آن با طرح‌های ارائه شده و همچنین نظارت ادواری بر نحوه مصرف تسهیلات پرداختی و نیز برنامه‌ریزی لازم جهت تقویت کمی و کیفی مدیریت امور سرمایه‌گذاری صندوق تعاون کشور.