تازه‌ترین گزارش حسابرسی بانک‌ها و بیمه‌های دولتی

گروه بازار پول- چندی پیش هوشنگ نادریان، رییس سازمان حسابرسی از پایان یافتن گزارش حسابرسی سال مالی ۸۴ بانک‌ها و بیمه‌های دولتی توسط این سازمان خبر داد. به گفته وی این‌ گزارش به شکل مقدماتی برای شورای‌عالی بانک‌ها ارسال و توسط آنها بررسی و نهایی شد و در نهایت این گزارش به مجمع بانک‌ها و بیمه‌ها ارسال گردیده تا مورد استفاده آنها قرار گیرد. گزارش خبرنگار ما از جزئیات این گزارش‌ها حاکی است: در سال ۸۴ سود ۱۰ بانک دولتی (تجاری و تخصصی) ۱۱هزار و ۸۶۴میلیارد ریال بوده که نسبت به رقم ۸هزار و ۶۸۲میلیارد ریال سال ۸۳ معادل ۳۷درصد افزایش را نشان می‌دهد. به این ترتیب بانک‌های دولتی اعم از تجاری و تخصصی در سال ۸۴ تماما سودده بوده‌اند.

گزارش سازمان حسابرسی حاکی است، از ۵ بیمه دولتی در سال ۸۴ تعداد ۴ شرکت سودده و یک شرکت بیمه دولتی زیان ده بوده است. سود شرکت‌های بیمه دولتی در سال ۸۴ معادل ۸۲۳میلیارد ریال اعلام شده که نسبت به رقم ۷۴۲میلیارد ریال سال قبل از آن معادل ۱۱درصد افزایش را نشان می‌دهد.

در گزارش سازمان حسابرسی درآمد بانک‌های دولتی در سال ۸۳ معادل ۸۵هزار و ۱۱۰میلیارد ریال اعلام شده بود. درآمد بیمه‌های دولتی در سال ۸۴ ، ۲۹هزار و ۹۳۳میلیارد ریال اعلام شده است. در سال ۸۳ درآمد بیمه‌های دولتی ۲۳هزار و ۶۴۸میلیارد ریال بود. جمع دارایی‌های ۱۰بانک دولتی در سال ۸۴ معادل یک‌میلیون و ۳۶۵هزار و ۷۷۷میلیارد ریال برآورد شده و حقوق صاحبان سهام ۱۲۵هزار و ۲۰۴میلیارد ریال اعلام شده است. جمع دارایی‌های ۵ بیمه دولتی در سال ۸۴ معادل ۲۶هزار و ۷۵۴میلیارد ریال گزارش شده و حقوق صاحبان سهام در این شرکت‌ها ۲هزار و ۳۶۶میلیارد ریال برآورد گردیده است. سهام بانک‌ها و بیمه‌های دولتی عمدتا متعلق به دولت است.

اظهارنظر سازمان حسابرسی

بنابرگزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، سازمان حسابرسی در اظهارنظر خود در مورد صورت‌های مالی بانک‌های دولتی، ۷مورد از حساب‌ها را مورد قبول ارزیابی کرده که معادل ۷۰درصد است و ۳مورد مشروط ارزیابی کرده است. اظهارنظر سازمان حسابرسی در مورد حساب‌های بیمه‌های دولتی حاکی است ۲مورد از این حساب‌ها مشروط (معادل ۸۰درصد) و یک مورد مقبول (معادل ۲۰درصد) است. سال ۸۳ معادل ۸۰درصد حساب‌ها مشروط و ۲۰درصد مقبول ارزیابی شده بود.

بنابر گزارش سازمان حسابرسی، تهیه صورت‌های مالی بانک‌های دولتی در سال‌جاری برای نخستین بار بر مبنای حسابداری تعهدی بوده که مطابق استانداردهای حسابداری است. همچنین طبقه‌بندی صحیح تسهیلات و مطالبات سررسید گذشته و افشای آن نیز از مشخصات مثبت صورت‌های مالی بانک‌ها در سال ۸۴ است. در سال ۸۴ همچنین ایجاد ذخیره جهت مطالبات مشکوک ‌الوصول طبق دستور‌العمل‌های هماهنگ صورت گرفته است. اقدام جهت رفع محدودیت‌ها و ابهامات حسابرسی، ارائه شفاف‌تر و صحیح تر از صورت‌های مالی و ارائه گزارش‌های حسابرسی تا قبل از پایان مردادماه به شورای‌عالی بانک‌ها نیز از نکات مثبت عملکرد بانک‌های دولتی در سال ۸۴ است. اظهار نظر سازمان حسابرسی در مورد صورت‌های مالی بیمه‌های دولتی نیز حاکی است: استاندارد حسابداری ۲۸ از آغاز سال ۱۳۸۶ در دستور کار بیمه‌های دولتی قرار گرفته، اگرچه اجرای این استاندارد با مصوبه مراجع ذی‌صلاح بیمه‌‌ای در سال ۱۳۸۵ نیز قابل اجرا است. بنابر گزارش سازمان حسابرسی، سهم بازار بیمه‌های دولتی از ۸۹درصد در سال ۸۳ به ۳/۸۶درصد در سال ۸۴ کاهش یافته است.