در رسیدگی به پرونده‌های خسارت‌ بیمه‌ای ضرورت وجود یک شورا یا مرجع رسیدگی وجود دارد که در این راستا با انسجام هر چه بیشتر هیات‌های حل اختلاف بیمه، سقف ریالی پرونده‌های ارجاعی افزایش می‌یابد. رامیز فخیم مهاجر ـ مدیرعامل بیمه رازی ـ در گفت‌وگو با ایسنا، درباره ضرورت تشکیل مرجعی برای حل اختلاف پرونده‌های بیمه در قالب هیات حل اختلاف مسائل بیمه و یا مراجع دیگر گفت: طرح تشکیل شورای حل اختلاف در حال حاضر در سندیکای بیمه تحت بررسی است و پس از تصویب آن مشخص می‌شود که مرجع مربوطه، دادگاه یا هیات حل اختلاف خواهد بود. به گفته او ضرورت وجود یک مرجع برای حل اختلاف میان بیمه‌گر و بیمه‌گزار علت اصلی طرح این مساله در سندیکای بیمه شده است. وی با بیان اینکه در حال حاضر اختلاف‌های موجود بین بیمه‌گر و بیمه‌گزار تا سقف یک میلیون تومان به هیات حل اختلاف بیمه ارجاع داده می‌شود تاکید کرد: اختلافاتی که مبلغ آن بیش از یک میلیون تومان است به دادگاه ارجاع داده می‌شود.

فخیم مهاجر تصریح کرد: حل اختلاف میان بیمه‌گر و بیمه‌گزار بسیار زمان‌بر است به همین دلیل ارجاع این پرونده‌ها به هیات‌های حل اختلاف و یا مرجع موازی با آن بسیار مطلوب‌تر ارزیابی می‌شود.

وی با بیان اینکه اگر اعضای این هیات‌ها از میان افراد متخصص در این صنعت انتخاب شوند، قطعا ارجاع پرونده‌ها به این هیات باعث کاهش زمان رسیدگی‌ و تسریع در آن خواهد شد. او با اشاره به اینکه اگر فعالیت هیات‌های حل اختلاف بیمه منسجم‌تر شود، سقف ریالی پرونده‌های ارائه شده به آنها در مورد اختلاف میان بیمه‌گر و بیمه‌گزار افزایش می‌یابد و پرونده‌های بیشتری به هیات ارجاع خواهد شد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر سقف ریالی پرونده‌هایی که به هیات حل اختلاف ارجاع می‌شود یک میلیون تومان است که با انسجام بیشتر این هیات‌ها، سقف ریالی پرونده‌ها افزایش می‌یابد.