روزنامه فایننشال‌تایمز اعلام کرد: کشورهای صادرکننده نفت استفاده از دلار در مبادلات و ذخایر ارزی خود را به پایین‌ترین سطح در دو سال اخیر رسانده‌اند. به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه فایننشال تایمز با اشاره به کاهش قابل توجه ارزش دلار در برابر یورو در چند سال اخیر، نوشت: موج کاهش وابستگی به دلار و افزایش استفاده از یورو، فشار بر واحد پول آمریکا را به اوج رسانده است.

روسیه و اعضای اوپک ذخایر ارزی دلاری خود را از ۶۷‌درصد در سه‌ماه نخست ۲۰۰۶ به ۶۵‌درصد در سه‌ماه دوم کاهش دادند.

در همین مدت، آنها ذخایر یورویی خود را از ۲۰‌درصد به ۲۲‌درصد افزایش داده‌اند و همین سرعت آنها در تغییر ذخایر دلاری می‌تواند توجیه‌کننده ضعف دلار باشد که اخیرا ارزش آن در برابر یورو به پایین‌ترین سطح ۲۰ ماه اخیر و در برابر پوند به پایین‌ترین سطح ۱۴ سال اخیر رسید.

قطر و ایران که سیاست ارزی آنها گمانه‌زنی شدید بازار را به دنبال داشته است، ذخایر ارزی دلاری خود را طی نیمه نخست ۲۰۰۶ به ترتیب ۴/۲ و ۴‌‌میلیارد دلار کاهش داده‌اند، اما رقم کلی تغییر ذخایر دلار در سراسر جهان بسیار بیشتر از این رقم است.

آخرین باری که کشورهای صادرکننده نفت ذخایر دلاری خود را کاهش دادند اواخر سال ۲۰۰۳ بود که بر اثر آن ارزش یورو به بالاترین سطح در برابر دلار رسید. تا ۱۸‌ماه پیش، دلار ۷۰‌درصد کل ذخایر ارزی کشورهای تولیدکننده نفت را تشکیل می‌داد.

بر‌اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، افزایش قیمت نفت از سال ۲۰۰۲ تاکنون بدین معنا است که مازاد حساب‌جاری کشورهای تولیدکننده نفت اکنون به حدود ۵۰۰‌‌میلیارد دلار رسیده است که این رقم ۵/۲برابر مازاد حساب جاری چین است.

در حالی که در نیمه نخست سال ۲۰۰۶ سپرده‌های دلاری اعضای‌ اوپک ۳/۵‌‌میلیارد دلار کاهش یافته است، سپرده‌های ین و یوروی آنها به ترتیب معادل ۸/۳ و ۸/۲‌‌میلیارد دلار افزایش یافته است، اما در روسیه با وجود اینکه سپرده‌های ارزی دلاری آن ۵‌‌میلیارد دلار افزایش یافته، اما بخش اعظم افزایش سپرده‌های این کشور مربوط به یورو بوده است.