رییس کل: بیمه مرکزی به بهترین راهکار اجرایی بیمه‌های خرد جایزه می‌دهد

آیین‌نامه سرمایه‌گذاری موسسات بیمه اصلاح می‌شود لیلا اکبرپور - در سیزدهمین سمینار بیمه و توسعه ۳ نشست تخصصی پیرامون بیمه‌های خرد با حضور کارشناسان بیمه‌ای برگزار شد.

رییس نشست اول دکتر علی دهقانی، رییس پژوهشکده بیمه و اعضای آن دکتر فرزین، صالحی، مظلومی و امین و آسوده بودند.

سخنران نشست دکتر فرزین، مدیر طرح‌های اقتصادی و اجتماعی برنامه عمران سازمان ملل در ایران بود.

مقالات مبانی نظری بررسی بازار بیمه‌های خرد با تاکید بر تجارب کشورهای موفق از محمد ابراهیم امین و سحر کمال‌خانی، ارائه مدل جهت پیاده‌سازی طرح بیمه‌های خرد در ایران از دکتر مظلومی، خانم‌ها گلستانی، زندی، لالیان‌پور، آموخته و آقایان حق‌بیان و زندی و راهکارهای توسعه بیمه‌های خرد در کشور با تمرکز بر مدل‌های توزیع و فروش از سیدمحمد آسوده ارائه شد.

رییس دومین نشست آیت‌ کریمی،معاون سابق طرح و توسعه بیمه مرکزی و اعضای آن دکتر پاشایی فام، مهدوی، عباسی، عسگری و خانم جبل عاملی بود.

مقالات بررسی تطبیقی کارکرد بیمه‌های خرد در کشورهای پیشگام و سیاست‌های راهبردی برای ایران از دکتر مهدوی و خانم گودرزی، مطالعه تطبیقی بیمه‌های خرد در زمینه‌های بیمه درمان از دکتر عباسی و خانم‌ها دامن کشیده و جانفشان و بازاریابی رابطه‌ای راهبردی مناسب در پیشبرد بیمه‌های خرد از دکتر عسگری و رضوانی و اقدامات و کمک‌های فنی و تخصصی جهت پیشرفت و توسعه بیمه خرد از نازنین حاتمی ارائه شد.

در سومین نشست میزگرد علمی به ریاست دکتر کهزادی، رییس کل بیمه مرکزی برگزار شد که طهماسبی آشتیانی، دهقانی، مظلومی، آیت کریمی، ابراهیم امین، رامین پاشایی فام، غدیر مهدوی، مهدی عسگری و جانعلی محمود صالحی اعضای آن بودند در انتهای این نشست رییس کل و اعضا به سوالات حضار پاسخ دادند و در خاتمه به پایان‌نامه‌های برتر دانشگاهی لوح تقدیر اهدا شد.

بیمه‌های خرد و صنعت بیمه

در نشست پایانی سمینار رییس کل بار دیگر بحث بیمه‌های خرد را مرور کرد و گفت: بیمه‌های خرد مخصوص افراد کم‌درآمد بوده و مفهوم نسبتا جدیدی است.

کهزادی افزود: بیمه‌های خرد در بردارنده مکانیزم‌های رسمی و غیررسمی است که ریسک‌های عمر، کسب‌وکار و دارایی‌های افراد کم‌درآمد جامعه به ویژه در کشورهای کم‌درآمد را مدیریت می‌کند.

رییس کل بیمه مرکزی از مدیران عامل بیمه‌های دولتی و خصوصی حاضر در جلسه خواست بحث بیمه‌های خرد را جدی بگیرند و به ارائه راهکاری اصولی در جهت توسعه این بیمه‌نامه‌ها بپردازند.

یکی از حاضران در جلسه به رییس کل و اعضای نشست پیشنهاد کرد: در خصوص ارائه بیمه‌های خرد و اعطای وام‌های خرد از طریق بانک‌ها و موسسات مالی را مدنظر قرار داده و با استفاده از این مکانیزم بیمه‌های خرد را به مردم ارائه دهند.

این پیشنهاد مورد استقبال دکتر کهزادی قرار گرفت و به دکتر دهقانی، رییس پژوهشکده بیمه تاکید کرد، تا این طرح در اولویت بحث‌های کارشناسی قرار گیرد و راهکار مناسب آن ارائه شود. دنیای‌اقتصاد در خصوص طرح پیشنهادی گفت: آقای رییس کل، این طرح درست مشابه بیمه‌های اعتباری است و باز هم اختلاف‌نظر بانک و بیمه بر سر خریدار بیمه‌نامه مذکور در واقع این بار واحدهای خرد با عنوان بیمه‌نامه‌های اعتباری که می‌توان کلمه خرد را به آن اضافه کرد، پرداخت می‌شوند، چرا صنعت بیمه همیشه باید برای ارائه خدمات خود به بانک‌ها متکی باشد تا مردم به خاطر گرفتن وام، بیمه‌نامه بخرند، به نظر می‌آید صنعت بیمه باید به دنبال راهکار بهتری برای آشنایی مردم با محصولات بیمه‌ای باشد؟

رییس کل بیمه مرکزی نیز در پاسخ به سوال دنیای‌اقتصاد، گفت: بحث بیمه‌های اعتباری و همکاری بانک و بیمه در تمام دنیا رایج است و اجرای آن در ایران با کارهای کارشناسی شدنی است، البته برای ارائه بیمه‌های خرد راهکارهای مناسب‌تر دیگری ارائه خواهد شد.

دکتر کهزادی تاکید کرد: بحث بیمه‌های خرد، بحث حمایتی از افراد کم‌درآمد است و در سایر کشورها نیز با همین دید اجرا می‌شود، بنابراین در کشور ما که حمایت از افراد کم‌درآمد جزو ارزش‌های ملی و مذهبی است نیز به خوبی باید اجرا شود.

وی افزود: یقین دارم مدیران عامل بیمه‌ها جدا از بحث سوددهی و توجیه اقتصادی با توجه به وظایف اجتماعی خود در ارائه هر چه بهتر بیمه‌های خرد اقدام خواهند کرد.

یکی از حضار در خصوص مسائل شرعی و بیمه‌های تکامل سوال کرد و دکتر کهزادی در پاسخ به او گفت: زمانی که بحث بیمه در دنیای اسلام مطرح شد، فقها در مقابل آن واکنش‌های متفاوتی داشتند، برخی آن را حرام دانستند و برخی موضع مترقی‌تر داشتند که اگر موضوع قرارداد معلوم باشد، حرام نیست اما اگر موضوع قرارداد بیمه‌ای مشخص نباشد حرام است و برخی به عنوان جایگزین بحث تکامل را مطرح کردند، که صندوقی را تاسیس کردند و افراد به آن صندوق کمک کرده و از منابع آن به افرادی که آسیب می‌دیدند کمک می‌شد و مقرر شد که بیمه در قالب این صندوق عرضه شود.

وی ادامه داد: برخی از فقها بحث را به شکل هبه معوضه مطرح کردند، یعنی در قرارداد براساس اینکه من چیزی را به تو هدیه می‌دهم که تو در مقابل هدیه‌ای به من بدهی بسته شود.

اما امام‌خمینی (ره) فرمودند اصلا دنبال هبه و معوضه نباشید بیمه یک عقدی است معتبر که باید چند چیز شامل حق بیمه، مورد بیمه، نوع خطر و غیره در آن مشخص شود، حق بیمه را براساس قرارداد پرداخت و در زمان خسارت بیمه‌گر مسوول جبران خسارت خواهد شد.

یکی دیگر از حاضران جلسه از رییس نشست سوم پرسید، محمد یونس که برنده جایزه صلح نوبل شد، کار خود را با یک ایده شروع کرد، شاید از این محمد یونس‌ها در دانشگاه‌ها و جامعه وجود داشته باشند اما نمی‌‌دانند که ایده‌های خود را به کجا ارائه دهند، شما برای این مساله راهکاری دادید؟ که دکتر کهزادی پاسخ داد، یقین دارم که طرح‌ها و ایده‌های خوبی در ذهن دانشجویان و به ویژه همکاران صنعت بیمه می‌گذرد، از این رو پژوهشکده بیمه مرکزی، واحدی را برای دریافت طرح و ایده‌های نو پیرامون بیمه‌های خرد مسوول می‌کند تا افراد مطالب خود را به این واحد ارسال کنند.

رییس کل از دکتر دهقانی، رییس پژوهشکده بیمه خواست جوایزی را برای طرح‌های خوب در نظر بگیرد.

دنیای اقتصاد نیز بار دیگر از رییس کل پرسید، از روزی که شما به عنوان رییس کل بیمه مرکزی، منصوب شدید به فکر گسترش بازار بیمه و قبول ریسک بیشتر توسط شرکت‌های بیمه بودید، که صدور بیمه‌های مستقیم صنایع پتروشیمی، پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها و اکنون بیمه‌های خرد نشانگر این مساله است، اما تاکنون به عنوان رییس شورای‌عالی فکری برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های بیمه به منظور دستیابی به منابع بیشتر نداشتید، بدیهی است بیمه‌گران برای توانایی ایفای تعهدات خود نیازمند سودآوری هستند، آیا وقت آن نرسیده که آیین‌نامه سرمایه‌گذاری شرکت‌های بیمه اصلاح شود؟

دکتر کهزادی گفت: قطعا آیین‌نامه سرمایه‌گذاری موسسات بیمه‌ای در شورای‌عالی بیمه بازنگری شده و اصلاح خواهد شد، تا در نهایت سرمایه‌گذاری بیمه‌گران با حداکثر سوددهی انجام شود، در این راستا نیز نشست‌هایی با مدیران عامل بیمه‌ای برگزار خواهد شد تا صنعت بیمه یک هم‌اندیشی داشته و به بهترین راهکار مذکور برسد.

وی از آیت کریمی، معادن سابق طرح و توسعه بیمه‌مرکزی نیز خواست تا درخصوص آیین‌نامه سرمایه‌گذاری موسسات بیمه‌ توضیحات بیشتری ارائه دهد.آیت کریمی نیز گفت: آیین‌نامه مذکور با توجه به شرایط ویژه شرکت‌های بیمه تدوین شده است، چرا که موسسات بیمه همواره برای ایفای تعهدات خود باید درصدی از نقدینگی را نگه دارند و از سویی منابع آنها در محل‌هایی سرمایه‌گذاری شود که سود تضمینی داشته باشد، از این رو بازار سرمایه خرید اوراق مشارکت و سپرده‌های بانکی مدنظر قرار گرفت تا انعطاف لازم را برای انتخاب داشته باشد.

کریمی با یادآوری اینکه بازار سرمایه دارای ریسک است، گفت: یک بیمه‌گر هیچ‌گاه ریسک در ریسک را نمی‌پذیرد، چرا که قراردادهای بیمه‌ای یعنی قبول ریسک و اگر قرار باشد سرمایه‌گذاری هم در بورس و همراه ریسک باشد، حرفه‌ای نیست، بنابراین سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت و کوتاه‌مدت در آیین‌نامه سرمایه‌گذاری موسسات بیمه‌‌ای با درصدهای متفاوت مشخص شده است.