دانستنیهای بیمه - ۸ خرداد ۸۶
سلسله مطالبی که در این ستون عرضه میشود، مجموعهای از اطلاعات عمومی بیمههای بازرگانی است که از جلد اول کتاب دانستنیهای بیمه تالیف آقای علیاعظم محمد بیگی برگزیده شده است. فرانشیز
اصطلاح مشابه: سهم خسارت عهده بیمهگذار
فرانشیز مقدار معینی از خسارت است که جبران آن در تعهد بیمهگر نیست و بر عهده خود بیمهگذار قرار دارد. فرانشیز که بیشتر برای خسارات جزئی وضع میشود، گاهی به خواست بیمهگذار است تا حق بیمه کمتری بپردازد. در مقابل این فرانشیز اختیاری، فرانشیز اجباری را بیمهگران خود وضع میکنند تا اولا، بیمهگذار ناگزیر به انجام مراقبت متعارف از مال خود شود. ثانیا، بیمهگر را از هزینههای اداری مربوط به بررسی و پرداخت خسارات جزئی خلاص کند.در بیمه بدنه اتومبیل، مقدار ۱۰۰۰۰۰ ریال فرانشیز به این معنا است که اگر اتومبیل خسارت ببیند، بیمهگر خسارت کمتر از این مقدار را نمیپردازد و خسارت مازاد بر ۱۰۰۰۰۰ ریال را پس از کم کردن فرانشیز، خواهد پرداخت. فرانشیز گاهی به جای یک مبلغ پولی، بر حسب درصد خسارت مال بیمه شده مانند ۱۰درصد خسارت اتومبیل، تعیین میشود. فرانشیز زمانی، یک نوع دیگر فرانشیز است که به جای پول بر حسب زمان بیان میشود. برای مثال، در بیمه حوادث پرداخت غرامت روزانه به شخص حادثه دیده، با داشتن سه روز فرانشیز زمانی، از چهارمین روز از کار افتادگی او آغاز میشود.قسمتی از خسارت که مقدار آن در جدول مشخصات بیمهنامه تعیین میشود به عنوان فرانشیز، بر عهده بیمهگذار خواهد بود (شرط فرانشیز در بیمهنامه بدنه اتومبیل).
فرم پیشنهاد بیمه، پیشنهاددهنده بیمه
اصطلاحات مشابه: برگ پیشنهاد بیمه، پرسشنامه و پیشنهاد بیمه، پیشنهاد بیمه
فرم پیشنهاد بیمه را بیمهگر برای کسب اطلاعات از متقاضی بیمه طراحی کرده است و برای ارزیابی خطر مورد نظر و در صورت قبول بیمه آن، در تعیین نرخ حق بیمه کاربرد دارد. بعضی از پرششهای این فرم، مانند مشخصات متقاضی بیمه، در تمام فرمهای پیشنهاد بیمه وجود دارد اما برخی دیگر مخصوص اعلام مشخصات بیمه مورد تقاضاست، متقاضی بیمه که این فرم را پر میکند پیشنهاددهنده بیمه نام دارد.
فسخ بیمهنامه
در بیشتر بیمهها، بیمهگذار و بیمهگر حق فسخ قرارداد بیمه را دارند و در بیمهنامه، نحوه انجام آن مشخص شده است. اگر بیمهگر قرارداد بیمه را فسخ کند (که به ندرت، رخ میدهد) باقی مانده حق بیمه را، متناسب با باقی مانده مدت بیمه، به بیمهگذار پس خواهد داد. اما اگر فسخ قرارداد به خواست بیمهگذار باشد حق بیمه برگشتی، به نرخ حق بیمه کوتاه مدت محاسبه و پس داده خواهد شد.بیمهگذار میتواند در هر زمان بیمهنامه را فسخ نماید. در این صورت بیمهگر باقی مانده حق بیمه دریافتی را به بیمهگذار بر میگرداند. بیمهگر در مواردی که طبق قانون بیمه، اجازه فسخ بیمهنامه را دارد میتواند آن را با یک اخطار ده روزه فسخ نماید و اعلامیه فسخ را با پست سفارشی به آخرین نشانی اعلام شده بیمهگذار ارسال نماید. در این صورت بیمهگر باید حق بیمه باقی مانده برای مدت بیمه را ده روز پس از تاریخ اعلام این اخطار به بیمهگذار پس دهد (شرط فسخ در بیمهنامه آتشسوزی).
ارسال نظر