پیش‌بینی سود 25تومان هر سهم بانک سرمایه برای سال 86

حمیدرضا اسلامی منوچهری

«فعالیت بانک سرمایه به صورت تمام عیار آغاز شده است». این جمله برآیند گفت‌وگوی چند ساعته دکتر بهاءالدین حسینی هاشمی، مدیرعامل بانک خصوصی سرمایه با خبرنگاران بود. بانک سرمایه با سرمایه ۳۵۳۵میلیارد ریال در سال ۸۴ تاسیس شد.

۴۰درصد سهام این بانک متعلق به صندوق ذخیره فرهنگیان و شرکت‌های وابسته به آن است و ۳۵۰هزار نفر نیز سهام این بانک خصوصی را در مرحله پذیره‌نویسی خریداری کردند. در دو سال گذشته شهرداری تهران با خرید بخش قابل توجهی از سهام سهامداران حقیقی این بانک به طور غیر مستقیم به سهامدار عمده بانک سرمایه تبدیل شده است. وجود بازار میلیونی فرهنگیان کشور و قدرت اقتصادی نهاد عمومی شهرداری، استعدادهای بالقوه این بانک خصوصی برای توسعه فعالیت‌های بانکی است. اما در ابتدای فعالیت به دلیل بروز برخی اختلافات در سطح سهامداران عمده، فعالیت بانک سرمایه با رکود مواجه شد. اینک پس از دو سال وقفه کوتاهی که در مدیریت حسینی هاشمی در بانک سرمایه ایجاد شد، وی با اطمینان می‌گوید: بانک سرمایه، مشکلات خود را پشت سر گذاشته و بسترهای لازم را برای به دست آوردن سهم خود از بازار پول کشور فراهم کرده است.

مدیرعامل بانک سرمایه برای این ادعای خود به عملکرد بانک در سال ۸۵ استناد می‌کند. وی می‌گوید: پوشش درآمد هر سهم بانک سرمایه در سال ۸۵، ۱۳۸ریال بود در حالی که EPS آن (پیش‌بینی درآمد هر سهم) در سال یاد شده ۱۳۴ریال اعلام شده بود. به این ترتیب بانک سرمایه در دوره جدید توانسته است بیش از آنچه که برای سود هر سهم اعلام کرده بود درآمد کسب کند و در واقع بیش از ۱۰۰درصد سود وعده داده خود را تحقق بخشد. مدیرعامل بانک سرمایه پیش‌بینی درآمد هر سهم این بانک برای سال ۸۶ را ۲۵تومان اعلام کرد.

وی گفت: با برنامه‌ریزی‌های صورت‌ گرفته، امیدواریم برای سال ۸۶ بتوانیم در ازای هر سهم بانک سرمایه، ۲۵تومان سود به دست آوریم.

وی تاکید کرد: هدف بانک سرمایه این است که بازده سرمایه سهامداران را به ۴۰درصد برساند که بخشی از آن سود سهام و بخش دیگر افزایش قیمت هر سهم خواهد بود.

حسینی‌ هاشمی با یادآوری اینکه بانک سرمایه، نخستین بازار خرید و فروش سهام خارج از بورس (OTC) را در کشور راه‌اندازی کرده است افزود، این بازار با همکاری کارگزاری بانک صادرات در تهران و تعدادی از شهرهای کشور راه‌اندازی شده و به این ترتیب امکان خرید و فروش رسمی سهام بانک سرمایه فراهم شده است. به گفته وی در دوره جدید هر سهم بانک سرمایه که پیش از این تا قیمت ۹۰تومان هم کاهش یافته بود، به قیمت ۱۲۰تومان نیز معامله شد.

حسینی هاشمی منابع این بانک را ۶هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: ۱۷درصد از این منابع سپرده قانونی نزد بانک مرکزی است. ۳درصد به عنوان نقدینگی نزد شعب بانک نگهداری می‌شود، بخشی از آن در اوراق مشارکت دولتی سرمایه‌گذاری شده و بقیه در قالب تسهیلات به بخش‌های مختلف اقتصادی با اولویت تولید، ساختمان و بازرگانی پرداخت شده است.

مدیرعامل بانک سرمایه گفت: در پایان سال ۸۵، بانک مرکزی مجوز مرحله اول عملیات ارزی که شامل افتتاح حساب ارزی، خرید و فروش ارز و گشایش اعتبارات اسنادی است را به بانک سرمایه داد و در تاریخ یادشده این بانک به شبکه سوئیفت پیوست. همچنین بانک سرمایه به عضویت شبکه شتاب در آمده و در صدد‌ است تا یک میلیون و ۳۰۰هزار کارت بانکی صادر کند که فرهنگیان در اولویت دریافت آن هستند اما محدودیتی برای دریافت آن توسط مردم وجود ندارد.

به گفته وی از آنجا که فرهنگیان از سهامداران عمده این بانک هستند، خدمات ویژه‌ای برای آنها در نظر گرفته شده که از جمله کارت‌های یاد شده است که برای پرداخت‌های آموزش و پرورش و بن در نظر گرفته شده و تسهیلاتی هم برای پرداخت‌های اعتباری به فرهنگیان پیش‌بینی شده است.

وی افزود: صدور ۵میلیون کارت برای نیازهای گوناگون مشتریان برنامه‌ریزی شده که بخشی از آن در قراردادی با یک شرکت اروپایی برای صدور کارت پول‌های الکترونیکی تحقق خواهد یافت. به گفته حسینی هاشمی تاکنون به ۲۰هزار نفر از فرهنگیان نیز مبلغ یک میلیون تومان وام با نرخ سود ۱۱درصد پرداخت شده است.

گسترش شعب

مدیر عامل بانک سرمایه گفت: برنامه توسعه شعب این بانک ۱۰ ساله است و در نظر داریم تا پایان این دوره ۱۰ ساله ۵۰۰ شعبه در کشور تاسیس کنیم که به این ترتیب به طور متوسط هفته‌ای یک شعبه راه‌اندازی خواهد شد. حسینی هاشمی افزود: در حال حاضر ۲۳ شعبه این بانک راه‌اندازی شده.

که ۱۳ شعبه آن در تهران، ۲ شعبه در کرج و ۸ شعبه در مراکز استان‌ها فعالیت می‌‌کنند. ۱۲شعبه مراحل اجرایی را به پایان رسانده و در نوبت افتتاح است. مجوز تاسیس ۷۰ شعبه تا پایان سال جاری را نیز از بانک مرکزی دریافت کرده‌ایم و به این ترتیب تا پایان سال جاری شعب بانک سرمایه به ۱۰۰ شعبه می‌رسد. وی خاطر نشان کرد تاسیس شعبه در آغاز کار به دلیل بسترسازی‌های لازم در زمینه نرم‌افزاری و سخت‌افزاری با مشکلاتی مواجه است اما پس از ایجاد بسترهای لازم سرعت راه‌اندازی شعب افزایش می‌یابد.

نرخ سود و سیلاب نقدینگی

حسینی هاشمی از جمله مدیران بانکی است که علاوه بر سوابق کار بانکی که به بیش از ۳۰ سال می‌رسد، سابقه تدریس در علوم بانکی را نیز در پرونده خود دارد. وی در دوره مدیریت بانک دولتی صادرات و پس از آن در مسند مدیریت یک بانک خصوصی به عنوان کارشناس به ارائه نقطه‌نظرات خود در مورد مسائل مختلف بانکداری و از جمله نرخ سود پرداخته است.

به همین دلیل، خبرنگاران همیشه از وی به عنوان یک مرجع کارشناسی بهره می‌برند در جلسه اخیر مطبوعاتی نیز بسیاری از پرسش‌های خبرنگاران از وی در مورد نرخ سود بانکی بود. وی که مدرس موسسه عالی بانکداری نیز هست در پاسخ به پرسش‌های بیشمار خبرنگاران در مورد نرخ سود گفت: از نظر کارشناسی، نرخ سود باید نرخی باشد که بتواند ضریب خودداری از مصرف (پس‌انداز) را به حداکثر برساند.

وی افزود: پول مثل باران است. بارش باران در شرایط طبیعی مطلوب و همراه با برکت است اما چنانچه بارش باران از حد و اندازه طبیعی خارج شود به سیلاب تبدیل می‌شود که ویرانگر است.

وی رشد نقدینگی در کشور را بیش از اندازه دانست و گفت: برای جلوگیری از سیلاب نقدینگی باید سدی ساخت که این سد نظام بانکی است و نرخ سود، تاج این سد محسوب می‌شود.

به گفته وی بانک مرکزی باید نرخ سود را به گونه‌ای تعیین کند که سرمایه‌گذاری‌های موجود و توسعه آن تضمین شود. مدرس موسسه عالی بانکداری افزود: در حال حاضر منابع پولی در کشور کفاف سرمایه‌گذاری را نمی‌دهد زیرا نرخ پس‌انداز در ایران ۱۵ تا ۱۶درصد است در حالی که نرخ سرمایه‌گذاری در حدود ۵۰درصد است. به گفته وی در کشور ما برای سرمایه‌گذاری از منابع پس‌انداز ملی استفاده می‌شود در حالی که در کشورهای دیگر از سرمایه‌گذاری‌های خارجی بهره می‌برند.

بنابراین در آن کشورها عرضه سرمایه بیشتر است و نرخ آن نیز پایین است. حسینی هاشمی گفت: در حال حاضر قیمت تمام شده پول در بانک‌های دولتی ۱۴درصد و در بانک‌های خصوصی حدود ۲۰درصد است. بنابراین با توجه به قیمت تمام شده پول و بازدهی آن باید نرخ سود تعیین شود تا سپرده‌گذاران و بانک‌ها متضرر نشوند اگرچه باید برای بخش‌های استراتژیک اقتصادی مثل بخش تولید و صادرات دولت یارانه پرداخت کند. وی خاطرنشان کرد: هدف دولت کاهش هزینه‌های تولید است و به همین دلیل اصرار بر کاهش نرخ سود دارد تا این هزینه‌ها کاهش یابد. حسینی هاشمی این هدف را مطلوب ارزیابی کرد اما تاکید کرد که باید شرایط به گونه‌ای باشد که سپرده‌گذاران و بانک‌ها متضرر نشوند.