پیش‌بینی رشد 365درصدی دستگاه‌های خودپرداز در ایران

فاطمه بهادری - پیش‌بینی می‌شود کشورمان با ۳۶۵درصد رشد از نظر درصد رشد دستگاه‌های خودپرداز دومین کشور دنیا تا سال ۲۰۱۱ باشد. صربستان با ۳۷۸درصد رشد رتبه اول را در این پیش‌بینی دارا است. محمدرضا محمودیان مسوول اداره خدمات کارت بانک صادرات با بیان این مطلب اظهار داشت: در این رتبه‌بندی قزاقستان، رومانی، اوکراین و روسیه به ترتیب با ۲۷۱، ۱۶۹، ۱۶۵ و ۱۵۹درصد رشد در رده‌های بعدی قرار دارند.

وی افزود: براساس شاخص تعداد دستگاه‌های خودپرداز به ازای هر یک میلیون نفر، چین با ۶۵هزار دستگاه خودپردازی که تا سال ۲۰۱۱ نصب می‌کند رتبه اول را در این شاخص دارا خواهد بود.

محمودیان با تاکید بر این که روسیه با نصب ۴۴هزار و ۲۰۰ خودپرداز رتبه دوم را دارا خواهد بود تصریح کرد: برزیل با ۲۷هزار و ۳۴۰، هند با ۲۷هزار، اوکراین با ۱۷هزار و تایلند با ۱۵هزار رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص داده‌اند.

وی در خصوص رتبه‌بندی کشورها براساس شاخص فوق در سال ۲۰۰۶ گفت: اسپانیا با یک هزار و ۴۰۰ دستگاه و آلمان با ۷۰۰ دستگاه خودپرداز به ازای هر یک میلیون نفر دو کشور برتر دنیا هستند.

مدیر اداره خدمات کارت بانک صادرات تصریح کرد: براساس این شاخص در سال ۲۰۰۵ کره با یک هزار و ۷۲۲ دستگاه رتبه اول را به خود اختصاص داده بود.

پس از آن کانادا با یک هزار و ۵۴۴، اسپانیا با یک هزار و ۳۸۵، ژاپن با یک هزار و ۳۶۳ و آمریکا با یک هزار و ۳۵۳ دستگاه، رتبه‌های بعدی را از آن خود کرده‌اند.

وی ادامه داد: با وجود آنکه آلمان دارای دومین برند دستگاه‌های خودپرداز در دنیا است اما در این رده‌بندی مقام هجدهم را با ۶۴۰دستگاه برای هر یک میلیون نفر به خود اختصاص داده است.

ایران نیز با ۶۰دستگاه در رده ۶۱ این جدول قرار دارد. میانگین این شاخص در دنیا ۲۴۰دستگاه به ازای هر یک‌میلیون نفر است.

به گفته محمودیان، شاخص تعداد دستگاه‌های خودپرداز به ازای هر یک‌صد شعبه وجود دارد که میانگین دنیا در این شاخص ۲۱۲ دستگاه است.وی در ادامه تصریح کرد: کره‌جنوبی، برزیل، سنگاپور، تایوان،‌ ژاپن و آمریکا به ترتیب با ۷۵۹، ۶۳۹، ۶۰۹، ۵۲۵، ۴۷۹ و ۴۷۲ دستگاه خودپرداز به ازای هر یک‌صد شعبه، رتبه‌های اول تا ششم دنیا در سال ۲۰۰۵ را دارا هستند. ایران در این میان در جایگاه ۶۳ قرار دارد.

محمودیان با بیان اینکه براساس نیاز‌ها و چشم‌انداز‌های بررسی شده حجم بازار در زمینه بانکداری الکترونیک در یک مدت پنج ساله تا سال ۱۳۹۰ مشخص شده، افزود: در این برنامه اولیه شبکه بانکی حدود ۵۰ تا ۷۰میلیون کارت، ۳۰ تا ۴۰هزار دستگاه خودپرداز و بین ۴۰۰ تا ۵۰۰هزار دستگاه پایانه فروش خواهد داشت.

مدیر اداره خدمات کارت بانک صادرات گفت: هر دارنده کارت بانک صادرات به طور متوسط در هر ماه ۵/۳بار به دستگاه خودپرداز مراجعه می‌کند.وی در خصوص مشکلات کارت اعتباری در کشور اظهار داشت: در دنیا کارت‌های اعتباری میزان و زمان مصرف مشخصی دارند.

وی ادامه داد: در قوانین پیشنهادی بانک مرکزی عقدالضمان به عنوان عقد این کارت‌ها پیشنهاد شده است که براساس آن ضمانت می‌شود که دین به فروشنده پرداخت شود.محمودیان مشکل بعدی این کارت‌ها را نبود منابع بانک‌ها دانست و گفت: مشکلات فرهنگی نیز از دیگر مشکلات است چرا که در برخی کشورهای دنیا از اعتبار تخصیص داده شده و مصرف نشده هم سود دریافت می‌شود.وی کاهش نرخ سود بانکی و در پی آن کاهش نرخ و منابع سپرده‌ها را به عنوان مشکل تجهیز منابع بانکی اعلام کرد که به عنوان مشکلی بر سر راه صدور کارت‌های اعتباری به شمار می‌آید.

ضعف صنعت بیمه، نظام مدیریت ریسک و... نیز از دیگر مشکلات صدور کارت اعتباری است.محمودیان گفت: انگلیس تا ۱۵هزار پوند کارت اعتباری را تحت پوشش بیمه قرار می‌دهد.